Przemek540 Opublikowano 18 Stycznia 2009 #1 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Witam Posiadam Kocioł na miał i chciałem zapytać jak w nim palić bo jak zasypie piec i ustawie temp na 50C to jeden dzień wytrzyma a przecież powinien trzymać 24h . Jeśli ktoś mógłby coś doradzić to będę wdzięczny . Pozdrawiam :D Cytuj
automatyk Opublikowano 18 Stycznia 2009 #2 Opublikowano 18 Stycznia 2009 no generalnie mowiac jeden dzien =24h ale dobra czy to budynek nowy,jak temp na piecu ,jaka w pomieszczeniu ?iloe tego wsadu liczac na kg i jaki metraz domu Cytuj
piotrek automatyk Opublikowano 18 Stycznia 2009 #3 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Witaj, Jeśli palisz miałem to ustaw kocioł na 60 - 65 st C. 50 st C dla miału to jest za mało. Weź jednak pod uwagę to, że tylko teoretycznie kotły miałowe to kotły tzw. 24-godzinne. Równie dobrze mogą z pełnym wsadem pracować 12 jak i 40 godzin. Napisz jaki to kocioł, sterownik i jakie są na nim ustawienia. Pozdrawiam Piotr Cytuj
KROTOS Opublikowano 19 Stycznia 2009 #4 Opublikowano 19 Stycznia 2009 Witam No cóż oprócz mnie znam wielu którzy mają takie kotły na ogół z Pleszewa i rzadko komu udaje się osiągnąć te 24h stałopalności. Składa się na to wiele przyczyn, z moich dziesięcioletnich doświadczeń z takim kotłem mogę stwierdzić iż podstawowa to palenie nie odpowiednim opałem. Niestety miały obecnie nie odpowiadają w żaden sposób wymaganej w takich kotłach kaloryczności. Jak pisałem nigdy mój kocioł nie przetrzymał tych 24h, ale co ciekawe w zależności od jakości miału było to od 12 do 18h. Zawsze pocieszałem się iż mój kocioł to może jest już trochę podstarzały i w instalacji zbyt dużo wody ale znam takich co mają 2 letni kocioł i mniej wody w instalacji a efekt podobny. Palenie z temperaturą 50sC pomimo rzekomej szkodliwości to jedyna opcja w takich piecach wyższa temperatura to dużo szybsze wypalenie opalu. Cytuj
Hector Opublikowano 19 Stycznia 2009 #5 Opublikowano 19 Stycznia 2009 Witam. Całkowicie się z Tobą zgadzam. ,,(Palenie z temperaturą 50sC pomimo rzekomej szkodliwości to jedyna opcja w takich piecach wyższa temperatura to dużo szybsze wypalenie opalu.),, Cytuj
automatyk Opublikowano 19 Stycznia 2009 #6 Opublikowano 19 Stycznia 2009 ktos napisałze w piecach z pleszewa to nie da sie palic dobe dzy cos ??????????/ piece miałowe dobrze dobrane pala normalnie 3doby przy mrozach 2 doby i jest standart wiec nie wyrazaj sie w ten sposób albo masz kocioł na styk albo dom tak wyziebiony ze tyle muszisz spalic Cytuj
Hector Opublikowano 19 Stycznia 2009 #7 Opublikowano 19 Stycznia 2009 Może i racja,mam kocioł na styk. :D Cytuj
KROTOS Opublikowano 19 Stycznia 2009 #8 Opublikowano 19 Stycznia 2009 ktos napisałze w piecach z pleszewa to nie da sie palic dobe dzy cos ??????????/piece miałowe dobrze dobrane pala normalnie 3doby przy mrozach 2 doby i jest standart wiec nie wyrazaj sie w ten sposób albo masz kocioł na styk albo dom tak wyziebiony ze tyle muszisz spalic Może odniosłeś złe wnioski iż krytykuje kotły Pleszewskie, pisałem iż w moim rejonie jest ich najwięcej instalowane a co za tym idzie mam wiele opinii o ich stałopalności. W moim przypadku to do ogrzania niecałych200m2 mam kocioł 4. Jednorazowy zasyp miału to według instrukcji 55kg praktycznie wchodzi nawet do70kg takie obecnie mamy miały (instrukcja ma 10lat). Może i ten kocioł nie jest zbyt duży na ten metraż ale nie jest też drastycznie mały. Oczywiście znam takich co im przetrzyma i 48h ale mają odpowiednio większe zasypy na miał. Cytuj
automatyk Opublikowano 19 Stycznia 2009 #9 Opublikowano 19 Stycznia 2009 no juz wiem tak to jest typowe miałowcetrzebabyło przewymiarowywac i lataja ponad dwie doby Cytuj
polonus Opublikowano 19 Stycznia 2009 #10 Opublikowano 19 Stycznia 2009 no jak sie do domu 150 m2 zamontuje piec 50kW do ktorego wchodzi ze 150 kg miału to moze i się pali 3 doby bo tak chyb wg niektorych wygląda prawidłowy dobór kotła. osobiście mam przykre doświadczenia z piecem z pleszewa ktorego na moje wielkie szczeście po 5 latach sie pozbyłem. paliłem nim w nowym domu ktory docelowo miał mieć ogrzewane 180m2 ale narazie ogrzewalem 90m2 domu (pustak24+ 10cm steropianu ,okna pcv ) piec 2,8 m2 moc 35kW i pomimo usilnych prób zmian miejsc zakupu opały igdy nie udalo mi się uzyskać dlużzej stałopalności jak 30 godz przy pełnym załadunku 50kg,temp na piecu 45-50 st i temp w domu 21-22 st . przy pdonisieniu temp 55st i wiecej opał ubywał w zastraszającym tępie. teraz kupiłem używany piec typu hajnówka i tamten wogóle się nie umywa do tego co teraz mam. nigdy w życiu miałowca z pleszewa !!! Cytuj
automatyk Opublikowano 19 Stycznia 2009 #11 Opublikowano 19 Stycznia 2009 nienie bez przesady porostu gdzie jest przewymiarowanie generalnie strednia jaka sie przyjmuje to 1m=10kw jelsli kupisz 3,5m to bedziesz miał około 33kW dopiero a tam masz wsad ponad 70kg i bedzie latał prawie dwie doby bierzemy kocioł 4m czyli ok 37kW i mamy zasyp na poziomie 90kg i trzy doby pojdzie przy takiej temp jak mamy taraz no a jak piszesz 6m czyli ok 50kW to generalnie przerost formy nad trescią choc pewnie wsadu ponad 100kg pisze tylko i wyłacznie o miałowcach mam przy sobie kajecik i popisane moce i długosci blach jakie sa potrzebne do danego kotła stad ilosci wsadu Cytuj
robertdoman Opublikowano 20 Stycznia 2009 #12 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Witam. Ja u siebie mam zainstalowany kocioł miałowy firmy "Faustmann" z Wągrowca o mocy 35KW. Dom ma powierzchnię około 180m2, nieocieplony, stare okna, stara instalacja. Palę trzeci sezon i to co mogę powiedziec, że jeden pełny zasyp wystarcza na dobę przy umiarkowanych mrozach. Przy bardzo niskiej temperaturze rzędu -20 stopni jeden zasyp wystarczał mi na około 16 do 18 godzin. Oczywiście bardzo duży wpływ na długośc palenia ma jakośc samego miału. Cytuj
IVEN Opublikowano 20 Stycznia 2009 #13 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Dom 110m2(klocek) ocieplony, nowe okna, nowy dach, nowa instalacja CO. Piec 17KW HEITZ miałowy z nadmuchem ogrzewa również bojler 80l .Pełny zasyp to 35-40kg miału.Dmuchawa na 40%, na piecu 55. stałopalność ok 35h.Miał wsypuję suchy, lekko ubijam od góry, rozpalam i lekko przymykam czopuch(zależy od wiatru na zewnątrz). W domu ok22-23stponie ciepła. Cytuj
Zachariasz78 Opublikowano 21 Stycznia 2009 #14 Opublikowano 21 Stycznia 2009 witam witam mam piec samorobny znajomy mi robil dom nowy z poddaszem uzytkowym grubosc ścian gazobeton 24, styropian 12,, gazobeton 12 wydaje mi sie ze to dobzre ociepo;lony dom nowe okna, grzeję parter piwnice i poddasze oraz w garażu mały grzejnik(niepotrzebny ale jest) zasypuje miałem 35-40 kg lekko ubijam miał lekko wilgotny ale lekko , rozpalam i trzyma 24 godziny czasami 22 bez wzgledu na temp czy jest -2 st czy - 10 st ale bez wiatru temp na piecu ustawiona to 40 st jest z reguły 42-43 pompa na i biegu powioerzchnai domu wymiary zew 9m x 9 m i w pomieszczeniach jest parter 22 poddasze 20 po wypaleniu tej porcji mialu zasypuje na ten popiół połowę dawki czyli jakies 20 kg i pali sie okolo 12-15 godz czyszcze piec z popiołu 2 razy w tygodniu maksymalnie poZdrawiam domek mój to aster 2 firmy archeton Cytuj
dorecho Opublikowano 21 Stycznia 2009 #15 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Witam Hallo Zachariasz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Abyś za pewien /krótki/ czas nie przeklinał swoich znajomych, którzy robili piec !!!!!!!!! 40 stopni na zasilaniy to tragedia..... Spraw aby na powrocie było zawsze minimum 45 stopni /czyli na zasilaniu 60 - 65 / popatrz na zdjęcia PIEC po 5 latach. Twój napewno też tak niedługo będzie wyglądał. Pozdro Cytuj
ketez Opublikowano 16 Lutego 2009 #16 Opublikowano 16 Lutego 2009 posiadam piec pleszewski firmy BIKO. Moc jego to 25kW. Ogrzewam domek jednorodzinny o powiechrzni 150m (w większości grzeję 120m). Przy pełnym zasypie wystrzymuje 18-21 godzin. Rekord do 26 godzin. Dom wybudowany w 53r. nieocieplony, okna PCV instalacja z około 96r. Długośc palenia próbowałem zmienić w różny sposób. Po przez rózne ustawienie temperatury zazwyczaj mam 60-65 stopni na piecu w domu około 20-22 stopni. Dzisiaj bardzo długo mi się pali przy połowie wsypu, ale zmieniłem ustawienie na pompie od wody. Właśnie jeżeli może mi ktoś powiedzieć co oznacza to przełączanie na 1, 2 i 3. Małem cały czas na 3 zmieniłem na 2. Czy to jest jakaś prędkośc pompy ???????? I jeszcze jedno pytanie. Piec posiadam BIKO sterownik Tatarek jest tam funkcja w ustawieniach "WYDAJNOŚĆ". Mam ją ustwioną na 10 czyli MAX. Co ona oznacza. Po zmianie z widocznych zmian nic nie zauważyłem. Co zauważyłem po zmianie ustawienia pompy. Jak został sam żar na dole pieca to wygaszał się w ciągu 2 godzin tzn. schodził do temp. 30 stopni. Teraz gdy utawiłem pompe na 2 jak jest żar to temperatura trzyma się około 50 stopni. Wrzucięłem 6 łopat czyli około połowę wsypu i pali się od godziny 8:00 rano aż do teraz tzn. 21:31. Aha miał ma "niby" 27000 kalorii. Aha zapomniałem o czymś. Palę tylko suchym miałem. Nigdy nie paliłem mokrym. Cytuj
Gość ADIAS Opublikowano 21 Lutego 2009 #17 Opublikowano 21 Lutego 2009 nie ma juz takich mialow groch to ma ze 25 tys kal Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi