Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podniesienie Temperatury Spalania W Piecu Z Zachowaniem Nizszej Na Grzejnikach

diger87

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Posiadam piec na paliwa stale z dmuchawa.

Pale glownie weglem czasem drewno.

Mam problem z szybkim gromadzeniem sie nagaru i smoły.

Domyslam sie ze to wina niskiej temperatury spalania bo zazwyczaj jest to miedzy 40 a 50 stopni na piecu.

Wtedy opał sie raczej kisi nie pali.

Ustawiona taka temp bo ustawiajac wyzsza w domu jest za goraco.

W jaki sposob mozna podniesc temperature spalania z zachowaniem nizszej temp na grzejnikach?

Załozenie termostatow na grzejnikach wystarczy?

Jestem zielony w sprawac CO dlatego chce uzyskac pomoc w tej sprawie.

Moze istnieje jakis zawór/uklad ktory pozwala na piecu ustawic wyzsza temp by paliwo lepiej sie spalalo i jednoczesnie na grzejniki szla nizsza temp?

Opublikowano

Montaż zaworu 4drogowego z siłownikiem i sterownik który ogarnie to wszystko rozwiąże twój problem.

Poszukaj na forum są tematy.

Opublikowano

Witam istnieje zawór który nazywa sie czterodrogowymając taki zawór możesz palić na wyższych temperaturach a na grzejniki dać niższą.Polega to na mieszaniu wody wychodzącej z kotła z wodą powracającą z instalacji do kotła.

Głowicami termostatycznymi też można obniżyć temp. w pomieszczeniu ale nie można ich zakładać na wszystkich grzejnikach, jeden lub dwa grzejniki trzeba zostawić cały czas otwarte.

Opublikowano

Niestety zawór 4d nie będzie rozwiązaniem , prawdopodobnie jest przewymiarowany kocioł . Przy przewymiarowanym kotle mino temperatury na piecu 80 ,a na grzejniki 40 dale się kisi . Zwiększenie temperatury spalania wiąże się ze wzrostem wydajności kotła , a gdzie ten nadmiar energii pomieścić ? , no i zaczyna się kisić przy 80 na kotle , jest trochę lepiej bo tak bardzo smoła nie płynie , w zasadzie woda bo nie wykrapla się na wymienniku . Smoła nadal jest produkowana . Przerabiałem temat .  

Opublikowano

Fakt faktem piec moca przewyzsza troche metraż domu i zdaje sobie z tego sprawe dlatego chce jakos mu ulzyc.

Wiec instalacja zaworu 4d poprawi sytuacje?

Wytlumaczy mi ktos tak łopatologicznie jak ten zawór wplywa na prace pieca?

Miesza goraca wode z pieca z chlodniejsza ktora do niego tylko jaki jest wynik tego miszania i wplyw na temp spalania pieca?

Opublikowano
Opublikowano

Rozwiązania dla Ciebie to zmniejszenie mocy kotła - wymiana na mniejszy lub zmniejszenie komory przez dołożenie szamotu, albo rozważ dołożenie bufora. Wtedy przyda się i zawór 4D. Było o tym mnóstwo razy na forum, szukaj, czytaj i dopiero później pytaj. Na pewno uzyskasz wartościowe odpowiedzi gdy więcej napiszesz o instalacji, kotle i budynku.

Opublikowano

Masz racje ale obecna instalacja jest z 2008 roku wiec nie taka stara.

Na samym piecu wyblakło oznaczenie mocy ale w papierach jesli dobrze doczytalem to piec ma 20kw a sam dom nieco ponad 100m2 i ma ocieplone sciany styropianem.

Cała instalacja miedziana i prosta bo tylko piec na wyjsciu pompka i tyle.

Nie planuje zmian pieca itd bo mnie nie stac chce poprostu usprawnic to co jest dlatego napisalem temat by poznac zdanie ludzi ktorzy maja o tym pojecie.

W obecnej sytuacji tylko 4d zawór chociaz troche usprawni instalacje?

Opublikowano

Najprościej i najtaniej to sprzedaj tą dmuchawę bo jest szkodliwa, ładuj do kotła mniej opału i pal na stałym uchyleniu klapki pp. Jak będzie za ciepło to tylko przepalaj. Rozpalaj oczywiście od góry.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.