Animus Opublikowano 15 Listopada 2015 #76 Opublikowano 15 Listopada 2015 A co sądzicie o starszym ogniwo -eko plus?Wart uwagi? Da radę w nim spalać ekogroszek o różnych wartościach bez problemów i przeróbek? Bez przeróbek nie. :rolleyes:
TIMON120777 Opublikowano 15 Listopada 2015 #77 Opublikowano 15 Listopada 2015 sugeruję poczytać warunki gwarancyjne jakie ma Defro zanim popadnie się w zachwyt nad bliskością serwisu warunki jakie ta firma stawia sprawiają ze klient jest na przegranej pozycji w 99.9% przypadków reklamacji a to udowodnią że wegiel nie taki a to że temperatura za niska albo woda za twarda lub zbyt miękka. nie to żebym był przeciwny firmie. drażni mnie jedynie ich podejście to klienta i stawianie warunków gwarancyjnych dość trudnych do spełnienia poza labolatorium
wichertrzcinica Opublikowano 15 Listopada 2015 Autor #78 Opublikowano 15 Listopada 2015 To po tym wpisie tylko kocioł na miał tłok Iskra w 5 klasie. Inne kotły puszczą Cię z torbami. :D No chyba gorzej i drożej niż teraz na ekogroszek nie wyjdzie? Nie strasz ludzi :(
Animus Opublikowano 15 Listopada 2015 #79 Opublikowano 15 Listopada 2015 Kolego z takimi stratami ,ja nie straszę, to tylko miał ,albo gałęziówka i najlepiej samemu robiona w lesie,albo nie pchaj się w te mury ,lub najpierw ogacić ten klasztor. Kocioł Iskra Eko 25Kw poczytaj sprawność b. dobra a spalasz najtańsze paliwko: http://www.zgoda-wieprz.pl/126-kotly-grzewcze
wichertrzcinica Opublikowano 15 Listopada 2015 Autor #80 Opublikowano 15 Listopada 2015 Ale ten piec kosztuje prawie 13000! To może Ogniwo Eko Plus M - jest chyba tez na miał. Zobaczę jak mi wyjdzie na ekogroszku a w razie czego można chyba palić miałem?
Animus Opublikowano 15 Listopada 2015 #81 Opublikowano 15 Listopada 2015 Na 8% się kupuje http://xn--kociocenowy-x5b.pl/kociol-z-zasobnikiem-ogniwo/2826-kociol-ogniwo-eko-plus-m-26kw-z-podajnikiem.html http://xn--kociocenowy-x5b.pl/defro-sigma-uni/2749-kociol-defro-sigma-uni-24kw-z-podajnikiem.html http://xn--kociocenowy-x5b.pl/kotly-sas-solid/2746-kociol-sas-solid-25kw-z-podajnikiem.html http://xn--kociocenowy-x5b.pl/kotly-kolton-z-podajnikiem/3010-kociol-ecomatix-25kw-kolton.html Na miał to Defro i Ogniwo.
marcus312 Opublikowano 15 Listopada 2015 #82 Opublikowano 15 Listopada 2015 Kocioł Iskra Eko 25Kw poczytaj sprawność b. dobra a spalasz najtańsze paliwko: Producent pisze ze paliwo typu 31.2 wegiel czy to miał takze moze byc problem z uzyskaniem takiego dobrego paliwa no chyba ze faktycznie to pali gorsze gatunki paliw ;) Poczytaj jeszcze o słynnym kotle SKAM i RBR kotły chyba tansze od tych tu wymienionych i o palniku obrotowym ardeo ,mozna siegnac po sterownik typu SPP teraz jest juz wersja v2 albo ECOAL czy BRULI ;) :D
Animus Opublikowano 15 Listopada 2015 #83 Opublikowano 15 Listopada 2015 Producent pisze ze paliwo typu 31.2 wegiel czy to miał takze moze byc problem z uzyskaniem takiego dobrego paliwa no chyba ze faktycznie to pali gorsze gatunki paliw ;) Większość producentów pisze o takim paliwie ;) Ten przynajmniej łyka miał i groszek ,nie mylić z ekogroszkiem. :lol: Poczytaj jeszcze o słynnym kotle SKAM i RBR kotły chyba tansze od tych tu wymienionych i o palniku obrotowym ardeo ,mozna siegnac po sterownik typu SPP teraz jest juz wersja v2 albo ECOAL czy BRULI ;) :D Ceny tańsze i kotły gorsze.Jemu do miału to lepsza ta nowa rynna albo tłok z Iskry.
bietka Opublikowano 15 Listopada 2015 #84 Opublikowano 15 Listopada 2015 A tu https://kotly.com.pl/produkt-kociol-na-ekogroszek-ogniwo-eko-plus-m-cz-7-26-kw-4383.html?l=pl#przelew dlaczego napisano ze kocioł w 4 klasie?
Animus Opublikowano 15 Listopada 2015 #85 Opublikowano 15 Listopada 2015 To golas w 4 klasie (bez szamotu) ze starym sterem. :)
pab11o Opublikowano 15 Listopada 2015 #86 Opublikowano 15 Listopada 2015 No ja tez się zastanawiałem nad Defro komfort PZ, ale wybrałem defro sigma z palnikiem ekoenergia, ster defro smart II i ślimakiem chyba żeliwnym bo wygląda naprawdę solidnie. Tylko trochę trzeba poczkać na taki piec. Cena 7300zł Zastanawia mnie jedna rzecz dlaczego na palniku pisze moc 15-25KW
marcus312 Opublikowano 15 Listopada 2015 #87 Opublikowano 15 Listopada 2015 Większość producentów pisze o takim paliwie Pisza o takim paliwie bo na takim kocioł był napewno testowany i uzyskał odpowiednia klase w badanich . Tylko tłok tez ma swoje wady duza dawka jednorazowa cos koło 120g co moze powodowac sadze na wymienniku przy odstawce , ale to tematy juz dawno znane , kiedys zbudowałem podajnik tłokowy który podawal tylko 70 g na jedna dawke a tez przydymiał i przeszedłem na slimakowy :P
wichertrzcinica Opublikowano 15 Listopada 2015 Autor #88 Opublikowano 15 Listopada 2015 No ja tez się zastanawiałem nad Defro komfort PZ, ale wybrałem defro sigma z palnikiem ekoenergia, ster defro smart II i ślimakiem chyba żeliwnym bo wygląda naprawdę solidnie. Tylko trochę trzeba poczkać na taki piec. Cena 7300zł Zastanawia mnie jedna rzecz dlaczego na palniku pisze moc 15-25KW Hmm to idzie zamówić taki piec, ale ze zmienionymi wnętrznościami? Ile musisz czekać? I jeśli mogę spytać to gdzie dostałeś taka cene. U mnie chcą 7800 za standard.
marcus312 Opublikowano 15 Listopada 2015 #89 Opublikowano 15 Listopada 2015 defro sigma z palnikiem ekoenergia Palniki ekoenergia sa roznej mocy wielkosci warto na to zwrócic uwage zeby nie był za duzy w stosunku do mocy kotła a czasami tak bywa :ph34r:
Animus Opublikowano 15 Listopada 2015 #90 Opublikowano 15 Listopada 2015 Zastanawia mnie jedna rzecz dlaczego na palniku pisze moc 15-25KW To zakres pracy palnika.
pab11o Opublikowano 15 Listopada 2015 #91 Opublikowano 15 Listopada 2015 http://www.sk-kotly.pl/ tu kupiłem taki piec. Czekałem około miesiąca. W tej cenie była wysyłka. W innym temacie zamieszczałem zdjęcia tego kotła. Sterownik w nim jest defro smart II v 3.5 z panelem dotykowy.
Animus Opublikowano 15 Listopada 2015 #92 Opublikowano 15 Listopada 2015 Pisza o takim paliwie bo na takim kocioł był napewno testowany i uzyskał odpowiednia klase w badanich . Tylko tłok tez ma swoje wady duza dawka jednorazowa cos koło 120g co moze powodowac sadze na wymienniku przy odstawce , ale to tematy juz dawno znane , kiedys zbudowałem podajnik tłokowy który podawal tylko 70 g na jedna dawke a tez przydymiał i przeszedłem na slimakowy :P Palnik tłokowy jest na większe domki,żeby nie dymił "leczy" go się szamotem ,poczytaj tu: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/20308-optymalne-ustawienie-kot%C5%82a-defro-akm-22kw/
Animus Opublikowano 15 Listopada 2015 #93 Opublikowano 15 Listopada 2015 Hmm to idzie zamówić taki piec, ale ze zmienionymi wnętrznościami? Ile musisz czekać? I jeśli mogę spytać to gdzie dostałeś taka cene. U mnie chcą 7800 za standard. Taki zmienipny to już nie w 5 klasie. :D
pab11o Opublikowano 15 Listopada 2015 #94 Opublikowano 15 Listopada 2015 Jeśli weźmie bez rusztu awaryjnego to będzie w klasie 5 tak mi się wydaje ale musi jeszcze dopytać
pab11o Opublikowano 15 Listopada 2015 #95 Opublikowano 15 Listopada 2015 A tak wogole to w sigmie ekoenergia jest chyba standardem
Animus Opublikowano 15 Listopada 2015 #96 Opublikowano 15 Listopada 2015 Z ekoenergią to jest składak. W Sigmie w oryginale jest palnik fajkowy 12,16 kW mają chyba własny palnik a w 24,36,48 kW jest fajka pancerpola. W klasie 5 jest tylko na mocy 16 i 24 kW z fajką. :) W Sigmie Uni jest wszędzie rynna 16,24,36,48 kW. W klasie 5 jest tylko na mocy 16 i 24 kW z rynną. :)
marcus312 Opublikowano 16 Listopada 2015 #97 Opublikowano 16 Listopada 2015 Palnik tłokowy jest na większe domki Oczywiscie ja nie mam nic przeciwko tłokowi tłok ma tez swoje zalety, ale tak jak piszesz musi byc odbiór i odpowiednio dobrany moca .Wiekszosc problemow z tłokami wynika z przewymiarowania kotła .Kiedys pokusiłem sie jak bawiłem sie tłokiem o wykonanie z płytek szamotowych całego palnika tzn całosc konstrukcji była z blachy a boki i dolna płyta napowietrzajaca z szamotu .Niestety spieki sie przyklejały do szamotu szczegolnie do dolnej płytki ,potem przerobiłem z blachy wymienne boki i dół ale deflektor był u gory z szamotu odrazu wbudowany w konstrukcje wymienny ,oczywiscie była to konstrukcja taka testowa do zabawy
Animus Opublikowano 16 Listopada 2015 #98 Opublikowano 16 Listopada 2015 Ładniutki palniczek wyrzeźbiłeś. :) Ten palnik cały z szamotu to ostatecznie łyknie węgiel brunatny a jeszcze lepiej węgiel drzewny taki do grilla albo biomasę w rożnej postaci ,próbowałeś ?Czym mniejszy tłok tym mniej można szamotu zastosować ,w niektórych przypadkach tylko deflektor ,zależy jeszcze dużo od paliwa od jego rogi.
marcus312 Opublikowano 16 Listopada 2015 #99 Opublikowano 16 Listopada 2015 Fajnie dzieki doszedłem do wnosku ze jednak metalowy jest lepszy w obsłudze i czyszczeniu w razie czego mozna otworami poregulowac a w szamocie ciezko sie wierci a i na metalu tworzy sie garb na wlocie na płytke czyli typowe bolaczki ,jest to taka bardziej rynna z tłokiem naped z silnika wycieraczki a ruch obrotowy na posuwisto zwrotny zamieniony za pomoca lewarka samochodowego ale to temat o kupnie kotła wiec nie bede tu zasmiecał
pab11o Opublikowano 16 Listopada 2015 #100 Opublikowano 16 Listopada 2015 wichertrzcinica no to jaki piec wybrałeś?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.