mq21 Opublikowano 10 Listopada 2015 #1 Opublikowano 10 Listopada 2015 Jak podłączyć pogodówke do pieca Defro duo uni ze sterownikiem K1. Posiadam siłownik SM 4.6 zaworu 4 drogowego oraz czujnik zewnętrzny zakupiony w Defro. Proszę o sposób połączenia tego układu. Moja wizja to połączenie wszystkich elementów do sterownika pieca K1. czy to dobry sposób czy macie inne sugestie?
sambor Opublikowano 10 Listopada 2015 #2 Opublikowano 10 Listopada 2015 W instrukcji kotła -DTR-ce , bodaj na stronach 17 i 18 są schematy referencyjne jak i co podłączyć.
mq21 Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor #3 Opublikowano 11 Listopada 2015 Szukałem ale nie znalazłem, chodzi mi konkretnie jak połączyć siłownik zaworu do sterownika k1. Są 3 końcówki przewodów i nie wiem do których zacisków sterownika je połączyć. Może ktoś zna temat i pomoże mi?
sambor Opublikowano 11 Listopada 2015 #4 Opublikowano 11 Listopada 2015 Podłączasz 3 żyły z kabla siłownika do zacisków sterownika i po problemie. Jak działa odwrotnie to zamieniasz żyłę czarną z brązową. Żyła niebieska do zacisku N !
mq21 Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor #5 Opublikowano 11 Listopada 2015 Dziękuję, bardzo mi pomogłeś. Teraz mam kolejne pytanie, czy ten siłownik będzie pracował we współpracy z czyjnikiem zewnętrznym po podłączeniu pogodówki bo teraz podłączyłem sam siłownik zaworu i ten się kręci i na końcu wyłancza się. Nie ma sygnału z czujnika dlatego kręci do oporu. Czyli jak będzie pogodówka podłączona do sterownika pieca to sama będzie się ustawiać temp. na zaworze? Czy dobrze myślę?
sambor Opublikowano 11 Listopada 2015 #6 Opublikowano 11 Listopada 2015 Którą temp chcesz regulować tym zaworem?
mq21 Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor #7 Opublikowano 11 Listopada 2015 Temp. na wyjściu z kotła na grzejniki
sambor Opublikowano 11 Listopada 2015 #8 Opublikowano 11 Listopada 2015 Musisz mieć czujnik temp zewnętrznej - podobno masz, czujnik temp wyjściowej wody na grzejniki - montowany na rurze zasilającej grzejniki , za zaworem 4-D oraz opracować własną krzywą grzania - str 11-12 w instrukcji sterownika.
mq21 Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor #9 Opublikowano 11 Listopada 2015 Dzięki wielkie. Czujnik temp. zewnętrznej mam zamówiony a siłownik już zamontowałem i podłączyłem. Po podłączeniu pogodówki napiszę jak wszystko działa. Jesteś w temacie obeznany, jak będę potrzebował pomocy to się odezwię.
mq21 Opublikowano 14 Listopada 2015 Autor #10 Opublikowano 14 Listopada 2015 Już wszystko pięknie działa sterowane regulatorem pogodowym. Regulator podpięty do sterownika kotła poprzez który sterowany jest płynnie siłownik zaworu, teraz temp. wyjścia zmieniana jest w zależności od temp. zewnętrznej (po ustaleniu własnej krzywej grzania). Dziękuję za pomoc. Temat zakończony.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.