dexter92 Opublikowano 21 Października 2015 #1 Opublikowano 21 Października 2015 Witam prosił bym o pomoc , sprawdzenie czy taka instalacja przejdzie i prosiłbym o wyrozumiałośc gdyż nie mam doświadczenia w istalacjach centralnego ogrzewania jeśli rys jest zbyt malo wyrazny moge narysowac bardziej przejrzysty na kalce ewentualnie białej kartce , w tym temacie chodzi tutaj czy jest tak jak powinno ?dodam że istalacja będzie robiona z ruru typu pex , piec to Zębiec WK uniwersalny oraz z pompą która trzeba jeszcze doupić .w planach jest dmuchawa ale to po testach czy bedzie potrzebna czy nie . specyfiacje pieca : Zębiec -KWK - Uniwersalne z górnym obiegiem spalin moc znamionowa - 12 kw pojemnosc wodna kotła -30 zares pracy 4:13 mam kilka pytań ile i gdzie dawac zawory ?wiem że napewno na zamknieciu obowdu grzejników aby w ciepłe dni nie grzały na marne , bezpieczeństwo : co jesli nie dopilnuje sie tempertury pieca sie zacznie sie woda gotować ? czy rury pex nie stopią sie ? jakies zabezpieczenia ? jeśli dam pompę to bojler to ja wysyoko bojler musi być nad piecem ? jaie rury w kotłowni dać miedziane czy stalowe ? ocynk, czarne ?jaa średnica ? czy rury pex biegnace z kotłowni do mieszania to wychodzące musza miec inna srednice niż te w dalszych pomieszczeniach ?jesli tak to jaka ? czy wodę ciepła z bojlera do uzytowania moge dac w scianie ? czy w jakiejś otlinie ? informacje : pexy mam zamiar dawać na uchwytach biegnące na dolnych częśćiach ścian(prócz wody uzytkowej ) , rozmieszczenie grzejników takie musi zostać bo parpety mam bardzo nisko prócz łazienki czemu tyle pytań ? pewnie z wielu z was powie ze nie dam rady ,trzeba próbowac liczę na wasze rady pomoc :), fachowiec powiedział ze nie ma czasu i tylko mi moze w kotłowni podłaczyć a reszte musze sam zamontować . rys 1/rys 2
sambor Opublikowano 21 Października 2015 #2 Opublikowano 21 Października 2015 To jest prosta instalacja, możesz ją wykonać sam od A -Z. Poniżej wytyczne jak powinni być to wykonane: 1. Naczynie wzbiorcze - nad kotłem , to najwyższe miejsce instalacji, naczynie musisz podłączyć do kotła rurą metalową - 1" lub Cu28, na tej rurze nie może być żadnej armatury, pomp itp. 2. Bojler CW - powinien być minimum 30cm poniżej naczynia wzbiorczego 3. Do grzejników prowadź osobne rury PEX 16, rozdzielacz możesz dać w kotłowni na ścianie. 4.Pompę daj na zasilaniu , a nie na powrocie Taki najprostszy układ kotłowni z 1 pompą - poniżej Wszystkie rury w kotłowni - metal- stal czarna lub miedź, do CW- miedź lub ocynk. Napełnianie i spust instalacji przy kotle na dole.
dexter92 Opublikowano 22 Października 2015 Autor #3 Opublikowano 22 Października 2015 3. Do grzejników prowadź osobne rury PEX 16, rozdzielacz możesz dać w kotłowni na ścianie.czyli że mam prowadzic 6 rurek pex plus rurki z woda do kranów i zasilanie kotła zbiornika ? a co z zabezpieczeniem jak sie woda zagotuje ? czy rurki musze dawać w otulinie ? czy moge zamurować w ścianie bez czy w otulinie ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.