Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba ze chodzi o to aby kocioł był stabilniejszy i miał więcej zapasu energii i był mniej wrażliwy na duży zład wody w instalacji. 

Dokładnie.

Opublikowano (edytowane)

Chyba ze chodzi o to aby kocioł był stabilniejszy i miał więcej zapasu energii i był mniej wrażliwy na duży zład wody w instalacji. 

Nie ma zapasu energii . 

Gdyby pompa w obiegu byłaby wł/wyłączana , sterowana przez sterownik to bufor przyczyniał by się do płynniejszej pracy,czyli nagłe włączenie pompy powodowałoby zalewaniem instalacji wodą już przygotowaną w buforze .   .

Ale tu pompa 3 fazowa ssie cały czas . :D

Edytowane przez Animus
Opublikowano (edytowane)

Też zawsze sądziłem że bufor pozwala na lepszą pracę przewymiarowanego kotła, żeby odbierał nadmiar ciepła a później powoli oddał w instalację. Tutaj nie ma nadmiaru a deficyt. Chyba ze chodzi o to aby kocioł był stabilniejszy i miał więcej zapasu energii i był mniej wrażliwy na duży zład wody w instalacji. 

Dokładnie.

Czym się ta stabilizacja ma przedstawiać na wykresach pracy kotła.?Jaka będzie różnica między wykresem obecnym a wykresem z zamontowanym buforem w tej instalacji? I dlaczego kocioł będzie miał większy zapas energii.?

Edytowane przez henryk1953
Opublikowano (edytowane)

Będzie mniej wrażliwy na nagły przypływ chłodnej wody bo wpierw ta woda pójdzie do bufora i kocioł nagle się nie wychłodzi. Będą mniejsze skoki temp. kotła i sterowanie będzie łagodniejsze. Jednak zawsze kocioł musi mieć jakiś zapas mocy żeby nadgonić i wyrównać straty. Zapas energii będzie w buforze i on przejmie nagłe wahnięcia instalacji. Tak mi się wydaje, nie jestem specem. Obecnie mały ruch zaworem i instalacja zamiata kotłem jak za duża przyczepa zapięta do małego auta. Trzeba dociążyć auto tylko gorzej jak silnik okaże się za słaby. 

Edytowane przez alf
Opublikowano (edytowane)

Będzie mniej wrażliwy na nagły przypływ chłodnej wody bo wpierw ta woda pójdzie do bufora i kocioł nagle się nie wychłodzi. Będą mniejsze skoki temp. kotła i sterowanie będzie łagodniejsze. Jednak zawsze kocioł musi mieć jakiś zapas mocy żeby nadgonić i wyrównać straty. Zapas energii będzie w buforze i on przejmie nagłe wahnięcia instalacji. Tak mi się wydaje, nie jestem specem. Obecnie mały ruch zaworem i instalacja zamiata kotłem jak za duża przyczepa zapięta do małego auta. Trzeba dociążyć auto tylko gorzej jak silnik okaże się za słaby. 

A skąd ma przypłynąć ta nagła chłodna woda jeżeli pompa 3 faz. ciągle ją miesza w instalacji .

Taka sama woda co teraz będzie wpływać do kotła z bufora ,bufor nie grzeje wody :D

przynosi nawet pewne straty .

Żeby bufor spełniał swoją rolę to potrzebny jest kocioł większej mocy od potrzeb.

i

Termomodernizacja tak ,sterowanie ciepłem wytworzonym czyli dostarczanie go tylko tyle ile potrzeba do wszystkich pomieszczeń również.

Edytowane przez Animus
Opublikowano

hej kobietko

pogadaj z kol Verb to dobry majster z tego fachu dałem mu cynk -sprawdzony, abyś tak czasem nie zmarzła na początku roku i z torbami nie poszła w siną dal B) 

Opublikowano
Ale tu pompa 3 fazowa ssie cały czas . :D

Nie czytasz dokładnie. Wróć i poczytaj, o pompie i buforze.

Opublikowano

hej kobietko

pogadaj z kol Verb to dobry majster z tego fachu dałem mu cynk -sprawdzony, abyś tak czasem nie zmarzła na początku roku i z torbami nie poszła w siną dal B)

Najlepszego Bernard w  Nowym Roku!

Wiem że to dobry majster ale bufor nie jest lekiem na teraz. 

Opublikowano (edytowane)

nie czytam wszystkiego to fakt- najlepszy kol  Romanie a może wycieczka by sie do kobitki przydała ale można też na odległość

pisałem do kol Zawijana ale on mnie chyba olał albo nie czyta wiadomości -brak odpowiedzi

aa dzięki nawzajem kol Animus

Edytowane przez bernard
Opublikowano (edytowane)

Nie czytasz dokładnie. Wróć i poczytaj, o pompie i buforze.

Też nie śledzę  teraz całości wątku ale jeżeli pompa ta 3 faz. jest teraz wyłączana (steruje ją sterownik) lub zawór jest sterowany elektronicznie  to błąd .

Przy niedoborze mocy kotła  można grzać inaczej .

Nie samą temperaturą czynnika grzejnego ale też przepływem czynnika grzejnego ,zwiększając przepływ czynnika grzejnego podnosimy sprawność grzejników na niższej temperaturze . :D

Mechanika płynów .

Edytowane przez Animus
Opublikowano

nie czytam wszystkiego to fakt- najlepszy kol  Romanie

Ale to nie było do Ciebie :]

Opublikowano

Też nie śledzę  teraz całości wątku ale jeżeli pompa ta 3 faz. jest teraz wyłączana (steruje ją sterownik) lub zawór jest sterowany elektronicznie  to błąd .

Przy niedoborze mocy kotła  można grzać inaczej .

Nie samą temperaturą czynnika grzejnego ale też przepływem czynnika grzejnego ,zwiększając przepływ czynnika grzejnego podnosimy sprawność grzejników na niższej temperaturze . :D

Mechanika płynów .

Ktoś kazał im pompę Grundfos Alpha zamontować... nie wiem kto, za to wiem że jest za słaba.

Jak zastosowałbym bufor, napisałem w poście ze szkicem.

Potwierdzam co piszesz w przedostatnim zdaniu.

Opublikowano

Ktoś kazał...

Ktoś też kazał zamknąć esterownik. Ciekawie kto ma w tym interes, żeby kocioł zniknął z publicznego podglądu. Oczywiście jak to decyzja Bietki przez nikogo ten pomysł nie był sugerowany to szanuję decyzję, ale mam obiekcję czy to był Bietki pomysł. Chyba, że to jakaś chwilowa awaria... 

Opublikowano

Ktoś też kazał zamknąć esterownik. Ciekawie kto ma w tym interes, żeby kocioł zniknął z publicznego podglądu.

A to akurat ja.

Opublikowano

Ktoś kazał im pompę Grundfos Alpha zamontować... nie wiem kto, za to wiem że jest za słaba.

Jak zastosowałbym bufor, napisałem w poście ze szkicem.

Potwierdzam co piszesz w przedostatnim zdaniu.

To dobra pompa ale faktycznie jedna nie da rady :huh:  ja mam takie  4 szt na każdym obiegu jedną .

Opublikowano

A to akurat ja.

Może i dobrze ,niech się trzyma jednej osoby Verba  i z nim przedyskutuje wszelkie zmiany w instalacji.  

Opublikowano (edytowane)

Ja nie chcę jej nic sugerować co do instalacji. Na to przyjdzie czas, i ja się z tego wymiksuję.

Teraz ważniejsze jest ogrzanie obiektu, a ktoś tu napisał że za mocno dmucham, to próbowała zejść. Efekt ? Spalanie wzrosło, dynamika spadła.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Trzymaj się tych nastaw co widziałem ostatnio masz o tym pojęcie.

Teraz u mnie  -14*C i ciągle spada, a Suwałki niestety pewnie jeszcze gorzej będzie , przyszły mrozy, jeżeli tam u Bietki dojdzie do dużego spadku temperatury w instalacji, to można  by wpiąć jeszcze ten stary kociołek (śmieciucha) w instalację  i przepalać w nim na przetrwanie mrozów,pracowały by dwa naraz , po modernizacji budynku się go wywali .

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Tu masz sposoby jak temu zaradzić ,jak widać bufora tam nie ma.

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19810-zapewnienie-ochrony-powrotu-na-kocioł/#entry220777

Dlaczego zamiata ? bo niema tego co powyżej!!

Pompa kotłowa też musi być odpowiednio dobrana.Pompa CWU jak widać jest w tym przypadku  też za słaba.

Opublikowano

i Bietki chyba już bardzo dobrze chodzi na tym nowym węglu

Opublikowano

skoro bietka jest zadowolona i w domu jest ciepło, a dzięki kol. verb kocioł grzeje to nie pozostaje nic innego tylko się cieszyć.

co do samej instalacji, nie dostawiać tam bufora, to w niczym nie pomoże sytuacja będzie taka sama, no może za wyjątkiem takim że pompa cwu nie będzie używana jako mieszająca. w takich instalacjach ta funkcja się nie sprawdza, sztucznie podnosi temp powrotu . ta funkcja jest przydatna w małych domach z małą ilością zładu, a bietka ma starą instalację gdzie zładu jest dużo, a skoro jest dużo należy pomóc kotłowi i podnieść temp powrotu do jak największej temp, np 50-55 st C, a na kotle utrzymywać 65, na instalację ok 45, czy obecnie taka temp na instalację daje radę utrzymać komfort? jeśli tak to instalacja jest tania w zakupie i wykonania.

pragnę zauważyć że problem samej instalacji był już poruszany w tym temacie gdzie bietka dostałą odpowiednie rady. tam powinna być prosta i jasna instalacja, która skutecznie zadba o temp powrotu i za zaworem na instalację, tam nie można zastosować czujnika temp wewnętrznej, tam powinny być głowice na grzejnikach - wszystkich!

PS. nie wiem u Was ale u mnie na śląsku jest od paru dni mocno na minusie, dziś w nocy było -15 st C, w dzień - 7, ogrzewam dom 450 m2 mieszkalnej, kocioł 25 kW, spalanie w tym roku nie przekroczyło 38 kg/doba z cwu, dla samego cwu latem idzie ok 8 kg. kominek raz odpalony na przełomie roku, 15 kg brykietu z casto.

Opublikowano

Jeszcze z tona perły lezy. Teraz palę syberyjskim ekobranem.http://www.ekobran.pl/  Ten lubi wysoki nadmuch więc u mnie się sprawdza. Operator zasugerował zwiększenie nadmuchu -tak zrobiłam i po nocy mam mniejszego kalafiora z tyłu. Ilość popiołu porównywalna.

Trochę drogi ten nowy groch co kupiłaś prawię 900zł. Ja pele perłą nadal, pozbyłem się spieków ale dmuchawa na minimum. Jak przyjdą cieplejsze dni to spal wtedy perłę. Ja w automacie mam korektę dmuchawy na -7 i podowanie 2.

Ale ty przy takim nadmuchu raczej nie nagrzejesz domu. Na cieplejsze dni się nada. Jak skończę perłę to zakupie Retopal.

Opublikowano

Panowie każda ochrona powrotu to zabranie części energii cieplnej wytworzonej przez kocioł na potrzeby podgrzania tego powrotu.

Im większy zapas mocy tym lepiej można nią operować.

Jak nie ma nadmiaru to figa.

Z pustego to i Salomon nie naleje.

Najpierw poprawić instalację, jakby ją dobrze poprzerabiał to może i bez ocieplenia wyda, tam już jest już ponoć 8cm styro.

U mnie na skraju Puszczy dziś w dzień -11C, ale teraz spadło już do -14 i silny wiatr.

Pozdr Bardzo ciepło

Opublikowano

Trochę drogi ten nowy groch co kupiłaś prawię 900zł. Ja pele perłą nadal, pozbyłem się spieków ale dmuchawa na minimum. Jak przyjdą cieplejsze dni to spal wtedy perłę. Ja w automacie mam korektę dmuchawy na -7 i podowanie 2.

Ale ty przy takim nadmuchu raczej nie nagrzejesz domu. Na cieplejsze dni się nada. Jak skończę perłę to zakupie Retopal.

Kupiłam po 716 -suchy przynajmniej był