Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koniec czujnika ma być w osi czopucha

Opublikowano (edytowane)

Coś mi się w tym automacie nie zgadza.

Być może, że do czasu otrzymania nowego sterownika trzeba będzie przejść na "grupowe".

Zobaczymy za trochę...

P.S.

Dokładność zamontowania czujnika temperatury spalin nie jest specjalnie ważna w opcji automatu. Algorytm analizuje trendy zmian a nie bezwzględne wartości temperatury spalin.

Edytowane przez ZawiJan99
Opublikowano (edytowane)

moim zdaniem po obejrzeniu filmu bietki to zdecydowanie jest za mało wiatru w stosunku do podawania, tam jest dym. proponowałbym zmienić typ kotła na ekoplus 16 i zobaczyć jak to będzie lub ustawić to w grupowym. mogę do wielu rzeczy się przyczepić w moim kotle ale nie do pracy na pełnej mocy, on normalnie aż dudni , zero jakiegokolwiek dymu z komina. tu film z mojego pierwszego odpalenia lato 2013r, nic nie przestawiałem bo to pierwszy kocioł z podajnikiem   zmieniłem chyba tylko na automat

Edytowane przez janklos12
Opublikowano

Koniec czujnika ma być w osi czopucha

Tzn?co to oś czopucha?Ma być cały wsadzony?Wystaje z 6,7 cm nad blachę -dziurke czopucha

Opublikowano

@janklos12

Ładnie u Ciebie się pali. Wspominałem to już w poście #303, że komora spalania jest cała zadymiona mimo agresywnego/intensywnego spalania. 

Opublikowano

Tzn?co to oś czopucha?Ma być cały wsadzony?Wystaje z 6,7 cm nad blachę -dziurke czopucha

To ile wystaje nie ma znaczenia, ważne ile jest w środku ,czyli połowę średnicy czopucha powinien siedzieć wewnątrz.
Opublikowano (edytowane)

U mnie czasami przy pełnej dmuchawie 8 też takie iskierki szły a teraz przy 7 blado było bez tej mocy,iskierek,słabiej

U mnie wszystko leci w dół znowu.Masakra

Edytowane przez bietka
Opublikowano (edytowane)

Zaglądnij na palnik...

-jak wysoki jest poziom paliwa?

-jak silny jest płomień?

-czy w popielniku jest przesypany niespalony węgiel?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Jak pojawi się Karoka65 to połącz się z nim na Skype i odwrócisz laptopa w stronę kotła będzie widział jak pracuje kocioł to Ci podpowie wszystko .

Opublikowano

Już nasypało dużo niespasloengo czarnego węgla z przodu.Płomień nie idzie całym palnikiem do góry tylko przechylił się do drzwiczek.Nie ma iskierek.Za mało dmucha moim zdaniem

Opublikowano

Czad idzie straszny więc uciekłam i nie przyglądałam się długo.Ni jak się ma ten ogień z mego filmiku.Zaraz pompa się wyłączy.

Podaje 12 przerwa z 18 s

Opublikowano (edytowane)

@bietka

Jak z drożnością komina, wszystko Ok? Jeszcze chyba nikt nie pytał, czy ta perła jest sucha? Czy może węgiel jest mazisty/wilgotny.  Jak czopuch ma przesłonę czy jest na maxa otwarta?

Edytowane przez emigrant
Opublikowano

Kiedykolwiek komin był czyszczony, sprawdzany czy od czasów komuny nikt tam nie zaglądał? Bo to dziwne, że kotłuje dym na kotłownię. Po otwarciu drzwiczek powinien zrobić się jeszcze większy ciąg kominy i wszystko zasysać w komin. 

Opublikowano

Zagladane było ale kominiarza nie wołałam.Cug raczej dobry bo w poprzedniku gornego spalania paliliśmy od góry bez dmuchawy

Opublikowano (edytowane)

Mając moje dane Ty możesz to zrobić?

EW w automacie zmniejszę ilość groszku i zwiększę nadmuch

Edytowane przez bietka
Opublikowano

jak się zawijan nie podejmie to daj mi na priv te dane to ja go ustawie na spalanie grupowe