Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiście marcus ubrać majtki z golfem, kufajkę i elektryczne kapcie byle tylko kocioł miał dobrze :)

Opublikowano (edytowane)

Oczywiscie karoka dla prawidłowej pracy kotła musza byc stworzone dobre warunki jego pracy  :D

Edytowane przez marcus312
Opublikowano (edytowane)

A ja to myślałem że to ta kupa złomstwa za ciężkie pieniądze ma grzać mi tylek i zapewnić mi jakiś tam komfort chociaż cieplny a nie ja mam dbać żeby to jemu stworzyć jakieś cieplarniane warunki i grzać jego żeby się czasami nie zapocił czy nie zmęczył :)

Edytowane przez karoka65
Opublikowano

Animus z ciebie jest faaaajny gość, już raz byłeś aktywny w tym temacie przy wyborze kotła,

Tak, ale co ja mogłem, przy twoim promotorze.

Opublikowano (edytowane)

No takie czasy kupa kasy za zelastwo i jeszcze trzeba biegac w kolo tego dotyczy kazdego ekogroszkowca wg mnie  to sa jakies półprodukty ktore dopiero trzeba w kazdej kotłowni poprawiac, przerabiac , ustawiac, odpopielac  ,czyscic sadze ,najlepiej dziennie bo zeby była dobra najlepsza sprawnosc wymiennika itd  :D

Zapocić się nie może , gdyż korozja go chwyci

Nie nie kociol nie my tak 

Opublikowano

ogrzwewamy tyle.Dom jest wiekszy ale tam/w skladzkach,garażach,spiżarni nie ma grzejników i nie będzie

... i dla tego proponuję poświęcić  niedzielę i samemu policzyć sobie na piechotę ile i gdzie tego ciepła potrzeba ( bo można ) . Przyda się w przyszłości przy modernizacji ogrzewania i zakończy te dysputy " za duży -za mały "

http://www.regulus.com.pl/program/dobor-grzejnikow.html

W zasadzie należało od tego zacząć przy tak zróżnicowanym potrzebowo i temperaturowo  budynku .  Instalację prawdopodobnie trzeba będzie zmodernizować chociaż by po to żeby nie marnować kasy i nie grzać tego co niepotrzebne . Mam nadzieję że kalkulator w tym  pomoże .

Opublikowano

Marcuś przy średnio ogarniętym palaczu kocioł na eko to sama wygoda. Piszę z autopsji.

Tak czytam wątek i nasuwają się refleksje .Pierwsza to że co by Zawjiany nie zrobiły to źle. Pisali że kocioł wyciśnie max 26kw i generalnie wszystko pokazuje że nie ściemniali. Lecz nagle okazuje się że to wada. Powód?bo w tym obiekcie to za mało mocy ....Zakładając teoretycznie znów że kocioł wycisnął by 35kw z siebie ,wszyscy krzyczeli by że to nie 26ka a 35kw itd...Czyli jak chce się uderzyć to kij się zawsze znajdzie :(.

Już kiedyś pisałem że kotły należy dobierać delikatnie przewymiarowane,że palnik w Oep 25kw nie jest duży jeśli kocioł ma co robić..Tak,znam to z autopsji.Tu na forum 95% ludzi ma kotły przewymiarowane o co najmniej 50-100%. .Wiec nie mają doświadczenia,wiedzy i wyobraźni jak wygląda palenie w kotle dobranym na styk:). Przy kotłach na styk nie jest już tak kolorowo gdy kocioł należy gonić na 60-80% mocy.[pomijam już sytuacje taką jak w tym wątku ] Podstawa to drogi mocny węgiel który ciężko efektywnie spalić itd..

Za to postawa Zawijana,Karoki jest w porządku ,nie uciekają tylko oferują pomoc..

Bietka powinna poprawić babole w instalacji nawet teraz [kosztem nawet komfortu kilkudniowego],i pozwolić tylko jednemu palaczowi prowadzić kocioł." Olać" resztę doradców.

Opublikowano

Autopsja powiadasz i ze same zalety ogarniety palacz i eko wygoda no coz skoro tak piszesz to pewnie masz racje zwróc tylko uwage na taki fakt ze ty juz jestes  specjalista od kotłow to co dla ciebie jest łatwe i zrozumiale dla innych wogole nie istnieje do puki sie z tym nie spotkaja w realu .

Już kiedyś pisałem że kotły należy dobierać delikatnie przewymiarowane,

Dobrze pisales i wiekszosc takie ma  te podajnikowe tez a innym polecaja na styk  :D

Opublikowano

Bietka powinna poprawić babole w instalacji nawet teraz [kosztem nawet komfortu kilkudniowego],i pozwolić tylko jednemu palaczowi prowadzić kocioł." Olać" resztę doradców.

Co tam wielkiego poprawiać ? Instalacja przecież działała jak był kocioł zasypowy  większej mocy.

Do czego ten palacz, na etat ?

Złazimy z drzewa i stymulujemy prawidłowy tok myślenia:

Bietka  wynosi popiól i sypie węgiel do zasobnika, kocioł ma sterownik automatyczny, powinien nim sterować, a kocioł spalać prawidlowo, odstawić się jeszcze przy pracy w automacie do -20*C

Opublikowano

Nie jestem specjalistą od instalacji CO ,lecz wiem z autopsji co potrafi zła instalacja.Ja przykładowo spalam teraz 11-12kg węgla[dom pomimo rekuperacji intensywnie wietrzony przez żonkę:)] ,gdy rozreguluje instalacje [zmiana ustawień pomp,zaworu 4d ] spalanie spokojnie jest w stanie iść w górę o około 4-5kg. [mówię oczywiście o tym samym komforcie cieplnym] Mój przykład pokazuje jaki wpływ ma instalacja ,jej poprawne działanie,na ilość spalonego węgla. U Ojca mam podobnie,z tym że  on przy dużym domu nie ocieplonym chce spalać tyle węgla co ja :D .

A czemu proponuje by jedna osoba prowadziła kocioł? Bo wielu doradców,to tylko jeden wielki chaos wprowadza. Bietka się naumi to sama da rady:) .Automat ecoala niestety nie jest idealny,lecz pytanie który automat jest doskonały???Znacie takie??

Tak ciekawości zapytam,ile trwało zanim nauczyłeś się palić w kotle? u mnie zajęło to około roku ...Nie mówię tu o wsypaniu węgla i wybraniu popiołu.Mowa o efektywnym spaleniu węgla,czyli tyle spalam ile muszę a nie tyle ile wsypię. [choć przyznaje że minęła mi chęć walki o każdy kilogram:)]

Generalnie wszystkim tym radzącym kotły idealnie dopasowane,lub za małe kazał bym chwilkę palić w domu mojego Ojca...Myślę że szybo zmienili by zdanie.

Opublikowano

Faktycznie jak na 240m2 dom to wynik rewelacyjny na OEP 16Kw  pyrkasz sobie z moca kolo 3Kw  dawke zreszta masz na 12Kw ustawiona uzywasz tez tła czy na wył czy pod. 

Tak ciekawości zapytam,ile trwało zanim nauczyłeś się palić w kotle?

Tzn ze jestes w stanie poradzic sobie z kazda kotłownia np domowa i roznymi opalami roznymi sterownikami itd jezeli by tak miala wygladac moja wiedza to jeszcze musze sie sporo uczyc co innego własna kotłownia  ;)  :D

Opublikowano

Marcuś przy średnio ogarniętym palaczu kocioł na eko to sama wygoda. Piszę z autopsji.

Tak czytam wątek i nasuwają się refleksje .Pierwsza to że co by Zawjiany nie zrobiły to źle. Pisali że kocioł wyciśnie max 26kw i generalnie wszystko pokazuje że nie ściemniali.

Przy generowanych 26 kW prawidłowe zużycie ekogroszku 25 MJ przy sprawności kotła 80% wynosi około 100 kg / dobę - czy w tym przypadku takie zostało osiągnięte ?

Opublikowano

No takie czasy kupa kasy za zelastwo i jeszcze trzeba biegac w kolo tego dotyczy kazdego ekogroszkowca wg mnie  to sa jakies półprodukty ktore dopiero trzeba w kazdej kotłowni poprawiac, przerabiac , ustawiac, odpopielac  ,czyscic sadze ,najlepiej dziennie bo zeby była dobra najlepsza sprawnosc wymiennika itd  :D

To tak jak z samochodami - trzeba tankować, wymieniać oleje i płyny eksploatacyjne, filtry itd., myć, a najgorsze to, że nimi kierować za każdym razem bo same sobie nie radzą półprodukty jedne ;-)

Opublikowano (edytowane)

półprodukty

Troche przesadzilem z ta ocena wiem ze kazdy sie stara producent sprzedawca zeby bylo dobrze i jeszcze lepiej  ,pisalem to troche pod wplywem pewnej złosci i obserwacji po forach jak to wyglada potem w praktyce kazdy cos tam  i tak kombinuje jeden stawia cegły na palniku ,drugi cegły na ruszcie ,buduje sie domki  koszyczki do łapania spiekow koksowych Dlatego tak troche udezylem piescia w stól zeby  jeszcze bardziej zmobilizowac do działan bo spalanie paliw stalych nie jest łatwe ale napewno da sie jeszcze to poprawic moze nie sama budowa kotła bo te sa juz prawie doskonale ale same palniki tu jeszce widze spore pole do manewru  :D

wymieniać oleje i płyny eksploatacyjne, filtry itd.

No na firmie  dobrze jak jeszcze sie chociaz dolewa   ;)

Opublikowano

Faktycznie jak na 240m2 dom to wynik rewelacyjny na OEP 16Kw  pyrkasz sobie z moca kolo 3Kw  dawke zreszta masz na 12Kw ustawiona uzywasz tez tła czy na wył czy pod. 

Tzn ze jestes w stanie poradzic sobie z kazda kotłownia np domowa i roznymi opalami roznymi sterownikami itd jezeli by tak miala wygladac moja wiedza to jeszcze musze sie sporo uczyc co innego własna kotłownia  ;)  :D

Używam tła...a moc jaką mam ustawioną??widzę co mam na palniku :)[paląc groszkiem mam kawałki 5cm lub większe..czyli dopasowałem sposób palenia do opału] Niestety ogarniam własną kotłownie tylko i Ojca.Jakoś nie odczuwam potrzeby zbawiania świata.

Odnośnie Oep 16 napisałem że wymiennik jest bardzo dobry,mówię o odbiorze ciepła. Tak,forma czyszczenia nie każdemu pasuje ale jeszcze się taki nie urodził co każdemu dogodził :) ...kiedyś więcej pisałem,teraz tylko śledzę tematy,czytam. I ciągle się uczę..tylko niestety ta nauka nie ma wiele wspólnego z tym jak poprawnie spalać,bardziej jak się promować i kogoś kopnąć :)

Opublikowano (edytowane)

kol Bietko-czyli masz piec automatyczny tak

aa popiół też automatycznie się sam usuwa przez palacza etatowego albo wydmuchiwany jest w 5 klasie np w nocy B)

Edytowane przez bernard
Opublikowano (edytowane)

Bernard ty ..., jest taka niepisana zasada, jak nie masz nic mądrego do napisania w temacie to się nie pisze, a jak to się ma do twojego ostatniego wpisu?

Edytowane przez CooleR
Opublikowano

Panie Rajmund napisz pan cos lepiej o budowe  palnikow napowietrzaniu  modrenizacji slimakow chetnie bym cos poczytał o tym chocby dla własnej wiedzy moze byc na pw :D

Opublikowano

niestety nie umiem kłamać napisałem prawde -pięć lat temu też pisałem prawde o ecoalu automacie i palnikach niby nr jeden w pl poczekajcie użytkowników przybędzie to się dopiero będzie działo

Opublikowano (edytowane)

kiedyś ktoś na forum napisał że prawda jest jak d..pa, każdy ma swoja i z tym się zgadzam

Edytowane przez janklos12
Opublikowano

taaa-też godosz prowda wg siebie a ty wiesz jak ją wytrzeć do porządku :D

Opublikowano (edytowane)

widzisz  ja mam ecoala trzeci sezon i jakby był taki lichy to bym drugiego nie kupił a wręcz pozbyłbym się tego pierwszego. a tak mam dwa kotły na miśku i na tę chwilę innych sterów nie chcę /co nie znaczy że w przyszłości nie zmienię :D /

Edytowane przez janklos12
Opublikowano

to super tak 3-tzrymaj .....sie :D

Opublikowano

widzisz  ja mam ecoala trzeci sezon i jakby był taki lichy to bym drugiego nie kupił a wręcz pozbyłbym się tego pierwszego. a tak mam dwa kotły na miśku i na tę chwilę innych sterów nie chcę /co nie znaczy że w przyszłości nie zmienię :D /

Znam przypadki że pod wpływem wpisów na forach ktoś zaczął szukać czegoś lepszego.

Sprzedali miśki a teraz się odzywają czy nie mam chociaż jakiejś używki :)