sanczo8 Opublikowano 20 Lipca 2015 #1 Opublikowano 20 Lipca 2015 Witam panowie . Potrzebuję pomocy- chodzi o ochronę powrotu . Poniżej dwa schematy na szybko . Hydraulik jak na pierwszym rysunku chce podłączyć zawór 3d . Wydaje mi się na mój szary umysł że to podłączenie to chyba będzie mieszać wodę ale na kaloryfery a nawet jśli jest dobrze to czy nie potrzeby zawór zwrotny na dojściu powrotu do 3d ?. Drugi rysunek przedstawiam moją incjatywę odnośnie dogrzania pieca-ochrony i druga rzecz to czy ten sposób mieszania na podłogówce byłby dobry - woda z powrotu podłogówki na zawór 3d i dalej reszta do ogólnego powrotu i zawór zwroty dalej na nitce. Proszę o pomoc żeby jutro nie było jakiś strasznych błędów. Fachowiec przyszedł 2 tyg, wcześniej. Pominołem naczynie wyrównawcze bo nie ma czasu rysować a dopiero wróciłem z roboty. Kaloryfery poddasze , dół podłogówka
sambor Opublikowano 20 Lipca 2015 #2 Opublikowano 20 Lipca 2015 Żaden z tych schematów nie jest prawidłowy i w takiej konfiguracji nie będą działać. Poszukaj na forum są dobre schematy
sanczo8 Opublikowano 20 Lipca 2015 Autor #3 Opublikowano 20 Lipca 2015 Tylko tych schematów są dziesiątki- możesz coś polecić?
sambor Opublikowano 21 Lipca 2015 #4 Opublikowano 21 Lipca 2015 Jak chcesz mieć ochronę powrotu to zaw 3-D wraz z pompą musi być na powrocie, Najlepiej to zrealizować za pomocą sprzęgła hydraulicznego, lub bez zaw 3-D z pompą kotłową Ew zaw 4-D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.