Pawel1984 Opublikowano 10 Marca 2015 #1 Opublikowano 10 Marca 2015 (edytowane) Witam serdecznie. Mam w domu wykonane dwa piony zasilające w ciepła wode. Na jednym z tych pionów mam "wszystko" wanna, umywalka, zlewozmywak i tam mam cyrkulację oparta na pompie wilo nova z i to działa. Ale na drugim pionie mam umywalkę i teraz pytanie. Czy da się zrobić 2 obieg cyrkulacji by woda cyrkulowała w obydwuch płonący? Edytowane 6 Listopada 2021 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
sambor Opublikowano 10 Marca 2015 #2 Opublikowano 10 Marca 2015 W twoim przypadku trzeba dodać rurę cyrkulacyjną na drugim pionie i połączyć obie rury cyrkulacyjne przed pompą cyrkulacyjną Coś takiego jak na rysunku poniżej 1 Cytuj
punisher999 Opublikowano 5 Listopada 2021 #4 Opublikowano 5 Listopada 2021 (edytowane) Witam. Sorki za odkop ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Będę robił 3 piony w domu jednorodzinnym.(parter, piętro, poddasze na razie nieużytkowe ale z możliwością zagospodarowania w przyszłości) Pierwotnie chciałem zrobić tak jak @sambor narysował, czyli cyrkulację dla każdego pionu. Ale potem pomyślałem że w zasadzie mogę dwa piony połączyć na górze i mieć w ten sposób cyrkulację dla tych dwóch pionów, a osobną dla trzeciego. W jeden pion wtłoczę wodę a drugim mi wróci. Odbiór wody będzie potencjalnie na obu pionach. Czy są jakiekolwiek przeciwwskazania żeby tak zrobić, czy będzie to zgodnie czy niezgodnie ze sztuką? Edytowane 5 Listopada 2021 przez punisher999 doprecyzowanie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi