Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aha rozumiem.

Opublikowano (edytowane)

Od 8:00 rano w sobote do dziś do 7:10 piec spalił prawie cały podajnik. Zotały w nim tak na oko z 1 i pół wiaderka. Moim zdaniem on wciąż pali dużo. Dziś załaduję go do pełna i pokombinuje coś z ustawieniami od redo10000 i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Edytowane przez jaro23
Opublikowano (edytowane)

posiadam od 2005 r piec stalmark 30kw tłok , ogrzewam realnie ok 100m ocieplonego domu. piec pali ok 25 kg /dobe  (zasobnik starcza na 4 dni  przy sredniej 0-5 st na dworze)

Walcze juz 10 rok wiec podpowiedzi dla kolegi:

Zmniejsz nadmuch na minimum, przesłone na wentylatorze zasłoń ok 50%, na wyjsciu z pieca do czopucha / komina daj cegłę szamotową tak ,zby wlot do komina był min do połowy przysłonięty, pamietaj o czyszczeniu wyczystki (przy miale ok 2 razy w miesiacu)

Edytowane przez sxe
Opublikowano

Nie polecałbym zasłaniać przysłaniać czopucha , dmuchać delikatniej przy dłuższym trybie praca aby ograniczyć stratę kominową jak najbardziej  , 

Opublikowano

Zainteresuj się zawirowywaczami w kanałach spalinowych pieca.  Wygląd, gdzie stosować, co dzięki ich zastosowaniu uzyskujemy plusy/minusy, Przeanalizuj, przemyśl, ew. dopytaj no i zadecyduj czy je zastosować u Ciebie. 

Opublikowano

Zainteresuj się zawirowywaczami w kanałach spalinowych pieca. 

Ten sam efekt uzyska - ograniczenie straty kominowej , wydłużając cykl praca bez dodatkowych kosztów na zakup zawirowywacza .

Opublikowano

A co zrobić jeśli nie mam przesłony na wentylator?

Opublikowano (edytowane)

Zaklej taśmą,najlepiej tą szarą dobrze trzyma.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby kopiowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

bez przyslony troche kiepsko nie da sie jakas blaszka przyslonic ja kociol glownie przyslona ustawilem nadmuxh 2-3 w skali 10 stopniowej przyslana 1,5-2cm otwarta kociol spyra tlokowy 25kw grzeje 230m2 +cwu zawor 4drogowy 45st na grzejniki 90%grzejnikow z termostatem wiec tez napewno na to wplyw na spalanie mial piast 25 zbiornik 130kg mialu w najwieksze mrozy starczal na 4dni  a teraz spokojnie na 7dni

Edytowane przez reeich
Opublikowano

Ja przysłonę zrobiłem z dna wiaderka plastikowego , wycięcie w kształcie łuku wyznaczyłem cyrklem i wyciąłem , mogę zmieniać jej wielkość w przypadku zmiany opału .

Opublikowano

Kiedy zmniejszyłem nadmuch na minimum i zasłoniłem dmuchawę do połowy to kocioł na jednym podajniku wytrzymuje 2 i pół dnia przy temp 0-10 st.

Opublikowano

Co jeszcze można zrobić żeby dociągnął do równych 3 dni. Jakaś poprawa jest wcześniej po 24h było pełne wiadro popiołu teraz 3/4.

Opublikowano (edytowane)

Masz wielki kocioł i może to jego norma . Mam 15 kw opał starcza na 4 dni , może niecałe 5 .

Edytowane przez mietek440
Opublikowano

A gdybym w przyszłości chciał zrobić mieszkanie na poddaszu i dałbym tam kaloryfery to czy sytuacja by się poprawiła? Poddasze ma około 100 m2.