Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A jaka na papierze jest temperatura spalin.

Każdy producent rozbudowując wymiennik jest w stanie osiągnąć wysoka sprawność ale czy to się nie odbyło kosztem temperatury spalin. 

Odbyło się, odbyło, oczywiście  :)

Opublikowano

A czy da się inaczej?

Opublikowano

Można przez zmniejszenie ilości tlenu w spalinach czyli dobre spalanie, w ten sposób otrzymujemy spaliny o wyższej temperaturze ( nie rozcieńczone zbędnym powietrzem) zarówno zaraz po spaleniu jak i przy wlocie do komina.

Opublikowano

Klasa 5 kotła to wredna rzecz, np w kotłach na pellet Kostrzena musiał zmieniać moc nominalną z 16 kW na 14 kW a Tekla z 12 kWna 10,5 kW.

Najpierw był lament że nikt nie robi małych kotłów, jak okazało się że te duże w 5 klasie są mniejsze to dalej źle. :)

Opublikowano

Można przez zmniejszenie ilości tlenu w spalinach czyli dobre spalanie, w ten sposób otrzymujemy spaliny o wyższej temperaturze ( nie rozcieńczone zbędnym powietrzem) zarówno zaraz po spaleniu jak i przy wlocie do komina.

Z właściwym spalaniem akurat nie było w tym przypadku problemów.
Opublikowano

Najpierw był lament że nikt nie robi małych kotłów, jak okazało się że te duże w 5 klasie są mniejsze to dalej źle. :)

Bo to jest i tak dużo za dużo na potrzeby współczesnych domów.

Żeby to było takie proste...

Masz na to papier?

Oczywiście że jest. Razem z kotłem. Jak poszukasz to znajdziesz gdzieś ktoś kiedyś wklejał (bodajże na forum muratora)

Opublikowano

To chyba wynika z natury większości społeczeństwa . Narzekać,narzekać a jak jest możliwość to komuś dopier.... :D

Opublikowano

A następnie się okaże , że z kotłami klasy 5 to tak samo,  jak z czarnymi owcami u bacy w poniższym dowcipie:

-Baco jakie owce zjadają mniej trawy : białe czy czarne?
-Czarne.
-A dlaczego?
-Bo ich jest mniej.

Opublikowano

No i był u mnie kandydat na przyszłego instalatora, stwierdził że nie podejmie się montażu pieca 12kw gdyż ten nie dogrzeje budynku i będzie bardzo dużo groszku palił, oczywiście oblał u mnie.

Opublikowano

No i był u mnie kandydat na przyszłego instalatora, stwierdził że nie podejmie się montażu pieca 12kw gdyż ten nie dogrzeje budynku i będzie bardzo dużo groszku palił, oczywiście oblał u mnie.

I co nie posłuchałeś ?

Opublikowano

Nie posłuchałem, a co według Ciebie ma rację?

Opublikowano

Masz na to papier?

Tak i każdy klient taki dostaje z kotłem.

Co ciekawe jest on wydany przez instytut "Zawijana", i ma dane, których podanie wymaga ode mnie, a ja ich nie mam ...

Opublikowano

Chyba zeszliście trochę z tematu

Opublikowano

Nie posłuchałem, a co według Ciebie ma rację?

To zależy jaki wybrałeś. :)

Opublikowano

skam lub rbr 12kw

Opublikowano

Ma dane wymagane przez normę EN 303-5:2012???

Nawet pisząc prawdę - ściemniasz.

Ma jak na razie dane wymagane przez normę 303-5:2002 co nadal jest wystarczające.

Znowu zaczynasz "normować"? już żeś dość na normował.

Opublikowano

Ale z grzeczności Ci odpowiedziałem :)

Mam Skama w ofercie to coś tam wiem, i jak zwykle ta wiedza jak wszystko u mnie i w kotłach które sprzedaję jest "Wystarczające" :)

Kiedyś to bardzo popularne słowo było :) pamiętasz?

A z doświadczenia wiem że lepiej jak coś jest wystarczające niż niewystarczające :)

Opublikowano

Nie pytałem Ciebie... 

ale uderz w stół a nożyce się odezwą  :)

Z tego czepiania się szczegółów nic konstruktywnego nie wynika - tylko bijesz pianę.

Proponuję pisać na temat, a jeśli się nie ma nic do napisania w temacie nie klepać po próżnicy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zdecydowałem się na ogrzewanie pelletem. Mam zamiar kupić Kawah KDC Bio Pell 14kw, czy ktoś miał doczynienia z tymi kotłami?

Opublikowano

Kotła nie znam ale wybór pelletu to dobry wybór. Ceny pelletu na OLX dla Rawy Mazowieckiej + 30 km od 650 zł

Opublikowano

Ruszt wodny ma tylko na zamówienie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.