Hamma Opublikowano 14 Stycznia 2015 #1 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Witam posiadam piec firmy "siemko" podobnny do modelu kwm-SG link -->http://www.siemko.com.pl/index.php/kociol-kwm-sg-sterowany-gornokanalowy paliłem w nim miałem ale dochodziło do bardzo potężnych wybuchów gazów, dlatego też pale teraz weglem i drewnem z tym że nie raz temperatura dochodziła do 99'C postanowaiłem palic weglem za pomoca sterownika (inny niz ten orginalny dzis zamówionny ELTRAF MR-15 , orginalny zawisza się) mam zamiar palic tak że, najpierw nawrzucac papieru kartonu na to małe drewno na rospałke na to wieksze drewnno i 5 małych szufelek węgla i uruchmić dmuchawę(cały sterownik ustawic na temp. max 55')i później dokładac wegła jak temp. będzie spadać, i kilka pytań naa koniec czy moga wystepowac wybuchy gazu ? takie jak przy paleniu miałem ? chce palic za pomoca sterownika aby znów nie było 99'C na piecu albo wystrzałów jak to miało miejsce przy miale.
tommy07 Opublikowano 15 Stycznia 2015 #2 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Poczytaj kolego o paleniu od góry ty masz kocioł miałowy i jak piszesz o rozpalaniu to zrób wszystko w odwrotnej kolejności , najpierw węgiel na to drewno i rozpalka
Hamma Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor #3 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Tak robiłem paląc miałem,ale po mocnych wstrzałach pale metodą normalną, tak jak opisałem wyżej bez użycia sterownika z dmuchawą,chcę się dowiedzieć czy jak rozpale od góry a piec załaduje weglem i ustawie sterownik z dmuchawą bedzie sie to paliło jak z miałem i co najwazniejsze czy nie bedzie wybuchów gazów jeżeli nie to czy załadowac cały piec weglem czy tylko do połowy ?
joint32 Opublikowano 15 Stycznia 2015 #4 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Na początek nasyp 1/3 zasypu węglem, na to drewno i podpal od góry. Dmuchawę musisz ustawić na mniejsze obroty jak możesz, chodzi o to, że nie może tak mocno dmuchać jak na miale, bo szybko rozpali się cały zasyp i będzie wysoka temperatura. Ja tak robię i jest OK.
Hamma Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor #5 Opublikowano 15 Stycznia 2015 teraz własnie spr. Piec jest Wodno - miałowy główne paliwo: miał-węglowy Na początek nasyp 1/3 zasypu węglem, na to drewno i podpal od góry. Dmuchawę musisz ustawić na mniejsze obroty jak możesz, chodzi o to, że nie może tak mocno dmuchać jak na miale, bo szybko rozpali się cały zasyp i będzie wysoka temperatura. Ja tak robię i jest OK. czyli zasypujesz weglem 1/3 pieca i jaka ustawiasz temp. ? i na jak długo Ci to starcza
joint32 Opublikowano 16 Stycznia 2015 #6 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Ja sypię zależnie od temperatury na zewnątrz, zeszłej zimy nasypałem około 20Kg to paliło się 11godz.
Hamma Opublikowano 16 Stycznia 2015 Autor #7 Opublikowano 16 Stycznia 2015 a miałeś czasem wybuchy gazu ? jak przy miale ?
joint32 Opublikowano 17 Stycznia 2015 #8 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Nigdy nie miałem żadnych wybuchów.
Hamma Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor #9 Opublikowano 17 Stycznia 2015 wczoraj rozpaliłem od góry wsypałem tylko 4,5 mały szufelek wegla na to drzewa i nna koniec drzewo na rozpałke , ustawiłem temp. 50'C i trzymało tak przez 3h dzis załaduje 1/3 tak jak pisałes zobaczymy, wielkie dzieki joinnt32 :)
tosiekplock Opublikowano 17 Stycznia 2015 #10 Opublikowano 17 Stycznia 2015 wybuchów gazu właściwie nigdy nie miałem - czasami mi tylko fuknął jak zasypałem trochę za dużą ilością groszku; nie wiem jaki masz sortyment węgla,ale dla mnie najlepszy układ to jak najgrubszy węgiel na dole, wszystko zasypane orzechem II-ką, na to trochę groszku (najszybciej się rozpala), na to drewno rozpałkowe; jeśli masz za gruby węgiel, i nie masz drobniejszego, żeby zasypać szczeliny, to też uważaj, bo jak włożysz za grube kawałki to z góry potrafi czasami spaść jakiś żar, i w pewnym momencie może ci się zacząć palić od góry i od dołu jednocześnie - wtedy masz bardzo duże szanse na zagotowanie wody; ja tak miałem na ruskim orzechu I
Hamma Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor #11 Opublikowano 17 Stycznia 2015 nie ładuje dużo tak jak kolega pisał max 1/3 pieca własnie dziś tak rozpaliłem narazie co to jest bardzo dużo dymu jak dobije do 55'C (tak mam ustawione) temp rosnie do 60'C i zaczyna spadać i w tym momencie jak jest przedmuch z pieca z każdyh dzwiczek i kolanka wydobywa sie gęsty dym gdy temp. jest około 53/2'C wtedy jest ok ustawiłem przedmuchy co 1 min na 10sek zobaczmy jak teraz bedzie.
spidoman Opublikowano 18 Stycznia 2015 #12 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zmniejsz do minimum obroty i moc dmuchawy, instrukcja sterownika i dmuchawy do przeczytania.
Hamma Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor #13 Opublikowano 18 Stycznia 2015 jest już git 0 dymu temp. ustawiona na 50'C dobija 55 przedmuch co 1 min na 10 sec. obroty dmuchawy na 2 biegu i idealnie :) Dziekie wielkie Panowie !
ciekawski31 Opublikowano 20 Stycznia 2015 #14 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Taka sytuacje reguluję ,,gruboscią,, opału i zmniejszeniem komory zasypowej szamotem.Szukam info o wpływie temp.powietrza wtórnego na dopalanie gazu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.