Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałbym żeby ktoś sprawdził poprawność schematu instalacji CO i CWU. W załączniku rysunek. Pominołem zawory odcinające i filtry przed pompami.

Instalacja z wymiennikiem ciepła ponieważ kotłownia nie jest w domu tylko w budynku gospodarczym. Rury puszczone w ziemi.

post-61117-0-51614100-1419159299_thumb.jpg

Opublikowano

Jak usuniesz zaw 4-D to będzie ok.

Dodatkowo ZB może być na 2,5bar a nie na 3bar

Czy liczyłeś naczynie przeponowe , czy to fantazja rysownika?

Zasobnik CWU jest gdzie ?

Pozdr.

Opublikowano

Czyli zawór czterodrogowy jest nie potrzebny? Bałem się o temperature powrotu do pieca. Zasobnik jest na rysunku. Naczynie przeponowe nie było dokładnie liczone ale słyszałem że większe nie zaszkodzi.

Opublikowano

Tu rozchodzi się czy  zasobnik jest w gospodarczym czy w domu, naczynie przeponowe może być za małe, nic nie piszesz o inst grzewczej- grzejniki , liczba itd

Opublikowano

Zasobnik będzie w pomieszczeniu gospodarczym zaraz przy piecu. Instalacja to 4 grzejniki płytowe,drabinka w łazience i podłogówka na 15 m2. Od wymiennika do rozdzielacza około 30 metrów rury pex 32 w sumie zasilenie i powrót. Do grzejników i podłogówka to w sumie około 130 metrów rury pex 16. Po moich obliczeniach pojeność wodna układu zamkniętego to około 90 l.

Opublikowano

witam 

Zasobnik cwu możesz umieścić w domu wtedy nie musisz puszczać dodatkowych rur cieplikiem.

Zawór 4d przy wymienniku jest zbędny, temperaturę powrotu wyregulujesz przepływami 

Opublikowano

Rury już puszczone. Domek niestety jest mały i nawet na zasobnik nie było miejsca. Pompy kupiłem elektroniczne HALM HEP. Czy przy takich pompach można wyregulować temperaturę powrotu przepływami? Przeglądając forum natknąłem się na jeszcze jeden problem. Co będzie jeśli wszystkie zawory termostatyczne na grzejnikach i RTL od podłogówki się zamkną? Czy możliwa jest taka sytuacja?

Opublikowano

Rozumiem że puściłeś również rurę cyrkulacyjną do cwu.

Jak najbardziej wyregulujesz przepływy za pomocą tych pomp.

Przy grzejnikach z zaworami termostatycznymi stosuje się pompy adaptacyjne ale skoro już kupiłeś pompy bez adaptacji możesz jeden grzejnik pozostawić bez głowicy lub zrobić by-pas za pompą (połączyć zasilanie z powrotem i na tej rurze zamontować zawór do regulacji przepływu)

Opublikowano

Rura do cyrkulacji oczywiście puszczona. Pompy niby są z regulacją same mają się dopasowywać do instalacji. Jeszcze jadno pytanie odnośnie naczynka wyrównaczego w układzie otwartym które ma być na nie ocieplonym strychu. Czy takie podłaczenie jest dobre jeśli je dobrze ocieplę? Czy jest jakiś sposób podłączenia który lepiej zabezpieczył naczynko przed zamarznięciem?

Opublikowano

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/4848-cyrkulacja-naczynia-wzbiorczego/

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/2086-cyrkulacja-zbior-wyrownawczego/

Można zostawić bez cyrkulacji, ale należy dobrze ocieplić naczynie i rury oraz obowiązkowo zawór bezpieczeństwa 1,5 bara na kotle. Opcjonalnie manometr o odpowiednim przedziale pomiaru.

Najlepsza cyrkulacja nie pomoże np. po dłuższym okresie niepalenia podczas mrozu. Rury zalane wodą i tak zamarzną. Cyrkulacyjna też (mam na myśli "hierarchię" zamarzania, tzn. w nieogrzewanym pomieszczeniu z definicji zamarznie w pierwszej kolejności).

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.