plemie101 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 #1 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Witam. Szukam pieca co o 10 kw z podajnikem. i mam kilka pytan.. czy jest jakis piec by np.: pale sobie drewnem ale nie podlozylem do bedzie ciagnal ekogroszek z zasobnika? czy nie ma nic takiego? pomozcie mi :) z tego co znalazlem wybralem kilka piecy, jesli mozecie to pomozcie: http://bayzone.pl/pl/ekr/75091-kociol-defro-optima-plus-max-50kw-linia-max.html http://allegro.pl/kociol-ogniwo-eko-plus-10kw-z-podajnikiem-od-reki-i4111377794.html http://allegro.pl/kociol-defro-ekr-10kw-z-podajnikiem-nowosc-i4074804938.html czekam na opinie i odpowiedzi:) Pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KubaSko Opublikowano 10 Kwietnia 2014 #2 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 jest jeszcze kolego taki 10 kW http://www.dworekbis.pl/35-Kociol-ZPT-EKO-III.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plemie101 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 a w jakiej cenie jest ten kociol? i w kotlach ktorych podalem mozna palic tak jak pisalem? ze pale drewnem a jak nie podloze to bedzie palic sie ekogroszkiem? czy jak? pomozcie bo jestem zielony w tym temacie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staran Opublikowano 10 Kwietnia 2014 #4 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Niestety to tak nie działa ,długa droga przed tobą ,radze więcej poczytac na poczatek https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13884-poradnik-jak-wybierac-kociol-na-ekogroszek/ i tutaj http://zawijan.wordpress.com/poradnik-palacza/ruszt-wodny-tak-czy-nie/ . Im więcej bedziesz wiedział tym mniej błędów popełnisz przy wyborze i uzytkowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TIMON120777 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 #5 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Witam. Szukam pieca co o 10 kw z podajnikem. i mam kilka pytan.. czy jest jakis piec by np.: pale sobie drewnem ale nie podlozylem do bedzie ciagnal ekogroszek z zasobnika? czy nie ma nic takiego? pomozcie mi :) z tego co znalazlem wybralem kilka piecy, jesli mozecie to pomozcie: http://bayzone.pl/pl/ekr/75091-kociol-defro-optima-plus-max-50kw-linia-max.html http://allegro.pl/kociol-ogniwo-eko-plus-10kw-z-podajnikiem-od-reki-i4111377794.html http://allegro.pl/kociol-defro-ekr-10kw-z-podajnikiem-nowosc-i4074804938.html czekam na opinie i odpowiedzi:) Pozdrawiam:) po pierwsze kotły na ekogroszek z zasobnikiem mają mocno zredukowane komory palenia awaryjnego(większość), niektóre mają regulowaną jej wielkość np poprzez obniżenie położenia rusztodeflektora w dolne położenie ale wiąże się to z przykryciem praktycznie palnika efekt jest taki że palenie na ruszcie jest naprawdę awaryjne. dodając do tego niewielkie gabaryty kotłów o mocy 10KW dostajesz naprawdę niewiele miejsca do zabaw z paleniem tradycyjnym. albo zdecyduj się na węgiel i kup kocioł z podajnikiem albo na drewno i kup porzadny kocioł do drewna. dochodzi jeszcze kwestia potrzeb budynku i rodzaju instalacji. jednym słowem nie z tej strony zacząłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotlot Opublikowano 11 Kwietnia 2014 #6 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Piszesz , że jesteś zielony- to może coś w zielonym kolorze ? Takie zielone ma w swojej ofercie Kostrzewa. 10kW-wy jest dobry kocioł pelletowy, czysto, mniej problemu z popiołem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plemie101 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Autor #7 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 juz teraz to sam nie wiem jaki kociol wybrac.. ;/ czy na ekogroszek z podajnikiem kosztujacy okolo7 tys czy zwykly do 3tys... masakra co za dylemat.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kupfer Opublikowano 11 Kwietnia 2014 #8 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Bo nie wiesz czym chcesz palić,jak masz auto też nie lejesz wszystkiego co łatwopalne albo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juzef Opublikowano 11 Kwietnia 2014 #9 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Masz jakieś szczególne dojścia do dużych ilości taniego drewna, że tak nie możesz się z tą opcją rozstać? Jak nie, to olej drewno i jedź na ekogroszku w dobrym podajnikowcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleto Opublikowano 11 Kwietnia 2014 #10 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Ten EKR ma kolega i same problemy . Cena też mówi za siebie czyżby marketówka ? Blacha 5 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TIMON120777 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 #11 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 juz teraz to sam nie wiem jaki kociol wybrac.. ;/ czy na ekogroszek z podajnikiem kosztujacy okolo7 tys czy zwykly do 3tys... masakra co za dylemat.. napisz co chcesz grzać- jaka powierzchnia i jakie potrzeby to Ci spróbuję podpowiedzieć czym generalnie szukałbym najmniej obsługowego sposobu grzania. palić w zasypowcu też trzeba umieć- inaczej można przepuścić przez kocioł i komin kupę opału i ciężko zarobionych pieniędzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plemie101 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Autor #12 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 mieszkanie 70m2, wlasnie o to chodzi ze mam dostep do drewna, ale pracuje tez na nocki i z rana po pracy bym chcial sie wykapac w cieplej wodzie dlatego myslalem o ekogoroszku z zasypem na noc np jak mnie nie ma a jak jestem palic drewnem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kupfer Opublikowano 12 Kwietnia 2014 #13 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Witam,to może kolega plemie rozważy układ kocioł na drewno 8 kw. + bufor 1000 l. np. od kolegi P2ar co mniej więcej odpowiada cenie kotła z podajnikiem i możesz cały czas palić drewnem.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henryk1953 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 #14 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 mieszkanie 70m2, wlasnie o to chodzi ze mam dostep do drewna, ale pracuje tez na nocki i z rana po pracy bym chcial sie wykapac w cieplej wodzie dlatego myslalem o ekogoroszku z zasypem na noc np jak mnie nie ma a jak jestem palic drewnem.... Witaj!!! A to mieszkanie ? -to w budynku jedno- czy wielorodzinnym?.Jak "wielo" to kto jest właścicielem? pozdrawiam.henryk1953 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plemie101 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor #15 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 a co za roznica kto jest wlascicielem? nie rozumiem waszego podejscia. mam miec piec 10kw to wiem tylko nie wiem jaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotlot Opublikowano 12 Kwietnia 2014 #16 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Wybierz ten który ci sie spodoba z urody.(żart) Grymasisz conajmniej jak baba na targu. Napisz jak dużą masz kotłownię, ile masz miejsca na opał, czy masz tyle czasu by przygotować drewno do spalenia (suszenie ,rąbanie, składowanie)Czy lubisz czarną robotę? Czy w najbliższej okolicy znajdziesz wsparcie serwisowe w razie awarii. Czy jednak chwalisz sobie wygodę i wolisz zajmować się czymś przyjemniejszym niż karmieniem paliwożernego potwora i utylizacją odpadów po spaleniu? A na końcu jaki masz rodzaj instalacji-grzejniki czy podłogówka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juzef Opublikowano 12 Kwietnia 2014 #17 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 a co za roznica kto jest wlascicielem? nie rozumiem waszego podejscia.Od tego zależy, co i gdzie ew. mógłbyś przebudować, postawić, zainstalować i jakie w związku z tym opcje wchodzą w grę. Jeszcze nawet połowa możliwych wścibskich pytań nie padła ;) Chcąc mieć rano ciepłą wodę, są dwie opcje: wcześniej wyprodukować ciepło i przechować podgrzać wodę w momencie jak będzie potrzebna Aby przechować ciepło, potrzebujesz bufor ciepła (baniak ~500l) spięty z instalacją (i stąd były pytania o metraże i stosunki własnościowe, bo to wymaga miejsca) lub chociaż podgrzewacz pojemnościowy zasilany z kotła. Wieczorem zagrzany, do rana przetrzyma. Aby podgrzać wodę na zawołanie, będziesz potrzebował którejś z tych rzeczy: niewolnika, by rozpalił w środku nocy kotła podajnikowego innej metody grzania wody - prąd, gaz Słowem: chcesz zautomatyzowane ogrzewanie oparte na drewnie. Mniej ważny tu jest kocioł, a kluczowy jest bufor ciepła/podgrzewacz odpowiedniej pojemności, który musisz mieć gdzie postawić. Tylko tak ciepła woda dotrwa do rana. Możesz też wybrać ogrzewanie tylko zautomatyzowane(ale wtedy nie będzie na drewno) lub tylko na drewno (ale wtedy będzie wymagało niewolnika). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plemie101 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor #18 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 kociol wraz z bojlerem chce postawic w piwnicy, mam miejsce na opal i chcialbym palic drewnem... tylko pytanie co ile do takiego pieca trzeba podkladac? rozumiem ze 10kw to nie duzy piec itd.. bede mial ogrzewanie podlogowe(korytarz lazienka i kuchnia) w pokojach natomiast beda grzejniki... jakie widzicie rozwiazanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TIMON120777 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 #19 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 daj po całości podłogówkę i do tego bufor 1000L+ kociołek na drewno. będziesz mógl go naładować do 80stC(bufor) i korzystać z wyprodukowanego ciepła nawet kilkadziesiąt godzin przy podłogówce zasilanej temperaturami rzędu 30-35stC przy kalafiorach czas zużycia ciepła będzie zapewne nieco krótszy- ile dokładnie to niech się wypowiadają Ci co im się chce liczyć i wiedzą jak- ja szacuję tylko. zasobnik CWU raz podgrzany będzie trzymał ciepło kilka- kilkanaście godzin w zależności od zapotrzebowania i pojemności. średnie straty postojowe nie przekraczają 1stC/h. będziesz mógł więc np. napalić po południu, zawartość kociołka zagrzeje CWU i bufor a po powrocie rano będziesz mial ciepło w mieszkaniu i ciepłą wodę do kąpieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plemie101 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor #20 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 nie wiedzialem ze jest taka opcja:D dzieki za pomoc, ale podlogowka w calym domu to niezbyt mi sie widzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TIMON120777 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 #21 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 a dlaczego niezbyt się widzi? jakieś zasłyszane argumenty czy własne złe doświadczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robercikus Opublikowano 13 Kwietnia 2014 #22 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Skoro masz dostęp do drewna, to też popieram opcję dobrego kotła na drewno plus bufor. Podłogówki się nie bój - też się bałem i... żałuję, że nie zrobiłem więcej. To naprawdę fajna sprawa - masz ciepło, boso możesz sobie biegać, a nic się nie kurzy, pyli, nie śmierdzi... jest to najlepsze ze znanych sposobów ogrzewania. Dobry kocioł na drewno to wydatek kilku tys, ale uważam, że warto, bo w byle czym będziesz palił byle jak i mało efektywnie, a w dobrym sporo ciepła ze spalania zamieni się w ciepło w domu. Do bufora nie musisz trzymać się wytycznych co do mocy 10 kW, bo i tak palisz tylko przez czas jakiś, a potem opał się kończy i palenie też, bo wszystko nagrzane. zatem jak moc trochę większa, to szybciej się kończy zabawa. Przewymiarowanie ma znaczenie przy kotłach stałopalnych. U Ciebie nie ma takiego znaczenia, zatem jak znajdziesz piętnastkę, a w podobnej cenie, to też będzie ok. Zadbaj tylko, by tą instalację zrobić zgodnie ze sztuką - nie byle jak. Najlepiej poradź się kogoś, kto się trochę zna, a pan Heniek, co to będzie wykonywał, ma się trzymać ustaleń, czy papierów, a nie robić po swojemu - i tu go koniecznie przypilnuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 13 Kwietnia 2014 #23 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Instalacja podłogowa wyciągnie najwięcej z takiego bufora- gdyż pracuje na najniższych temp zasilania - ok 30-35C, przy takiej temp grzejniki już nie praktycznie grzeją a podłoga tak. Do kotła tej wielkości wystarczy bufor rzędu 700l, sam mam o poj 800l i wystarcza nagrzany do 85C, na całą noc - 8-9h grzania 160m2 podłogi i 100m2 grzejników przy temp zewn rzędu -10C , wewnątrz mam 22C. Ważne jest że kocioł może być większej mocy np dolniak z Zębca -15kW. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plemie101 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor #24 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Dobra juz wiem co chce. chce piec z podajnikiem na ekogroszek 10kw. mam 3 do wyboru... pomozcie mi wybrac najlepszy: http://www.heiztechnik.pl/index.php/kotly-z-podajnikiem/ht-eko http://www.skwiercz-instal.pl/kotly-z-podajnikiem.php eko junior http://allegro.pl/kociol-ogniwo-eko-plus-10kw-z-podajnikiem-od-reki-i4111377794.html ktory waszym zdaniem najlepszy i dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plemie101 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor #25 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 juz teraz wiem ze ten heiztechnik nie moze spalac drewna wiec odpada.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.