jacgoj Opublikowano 18 Stycznia 2014 #1 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Witam szanownych kolegów. Na szkicu zamieścilem uproszczony schemat swojej instalacji, dom ok.250m, instalacja w obrębie kotla rury 1,5 cala, podejścia do kaloryferów 3/4 - 1/2 cala - rozdzial górny (stara instalacja). Boiler blisko pieca. Ostatnio przy braku prądu zauważylem że moja instalacja pracuje tak samo wydajnie bez pompy jak i z nią, nawet lepiej - drabinka w lazience jest wyraźnie cieplejsza. Mam pytanie czy spotkaliście się z takim zjawiskiem.
majschi Opublikowano 18 Stycznia 2014 #2 Opublikowano 18 Stycznia 2014 witam Domyślam się że Twoja instalacja była na początku zrobiona bez pompy co i wszystko działało prawidłowo Następnie ktoś uznał że pójdzie z duchem czasu i dołożył pompę co która sprawia że instalacja szybciej oraz równomierniej się nagrzewa
jacgoj Opublikowano 18 Stycznia 2014 Autor #3 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Tak wlaśnie bylo, tylko ja odnosze wrażenie, że instalacja pracuje bez pompy lepiej. Dziwne zjawisko bo pompa raczej dobra, jest odglos zamykania się zaworu różnicowego. Zastanawia mnie tylko po co montować pompę skoro bez niej też dziala - i jest taniej
majschi Opublikowano 18 Stycznia 2014 #4 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Instalacja grawitacyjna w trakcie rozpalania najpierw ogrzewa pomieszczenia u góry i z reguły tam jest cieplej (choć nie zawsze) Pompa pozwala równomiernie ogrzewać wszystkie kondygnacje przy mniejszej temperaturze na kotle Jeśli uważasz że Twoja instalacja lepiej pracuje bez pompy nie musisz jej uruchamiać
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.