arthi Opublikowano 23 Listopada 2013 #1 Opublikowano 23 Listopada 2013 Chciałbym wam polecić portal, gdzie niemal na 100% prognozowana jest pogoda na 60h, model UM. W Katowicach śnieg spodziewany jest w nocy z niedzieli na poniedziałek. Ze strony korzystam już od dłuższego czasu i między innymi na jej podstawie w tym sezonie decyduję kiedy czas na kocioł węglowy, ale sprawdza się również na wypady w góry, jeśli chcemy wędrować i zobaczyć coś więcej niż czubek własnego nosa. http://www.meteo.pl/
adamasz Opublikowano 23 Listopada 2013 #2 Opublikowano 23 Listopada 2013 Strasznie to scjentyfikowane i umapkowane... Mnie tam wystarczą proste wykresiki z Interii, można je lokalizować na własną miejscowość - a i tak sprawdzają się zaledwie na dobę-dwie max! PozdrA.
olinek Opublikowano 23 Listopada 2013 #3 Opublikowano 23 Listopada 2013 Oj nie ładnie kolego @arthi dopiero co pisałeś w inny wątku o skorzystaniu z dofinansowania :"Problemu z dofinansowaniem nie ma, ja skorzystałem w ubiegłym roku, kilku znajomych wcześniej, ale robisz jak uważasz. Dzisiaj składasz wniosek, a jeśli podpiszą z tobą umowę, to pieniądze są, do prac możesz się zabrać po podpisaniu umowy czyli tej zimy grzejesz węglem. W tym wszystkim jest jeden, jedyny problem, instalując kocioł gazowy w kotłowni nie może być kotła na węgiel,..." a tu proszę,tylko przebieramy nóżkami,żeby popalić węglem :) wiem,wiem ,ten węglowy to w innym budynku ;)
arthi Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor #4 Opublikowano 23 Listopada 2013 Wykresy są proste przy opadach są zielone słupki lub niebieskie w przypadku zimy, śnieg, sprawdzalność niemal co do godziny, im wyższy tym większy opad. Zachmurzenie, szare to gęste chmury, białe niskie lub brak, niewielkie lub całkowity brak zachmurzenia. Temperatury i ciśnienie dość czytelne i chyba nie trzeba tłumaczyć. olinek, pisałem o tym nie raz, każe dofinansowanie to idiotym, ale tylko idiota z nich nie skorzysta. Dostałem dopłatę na wymianę kotła węglowego na ekologiczny, a ten ekologiczny to w tym przypadku HEF, tak mam certyfikat. Co ja mogę za to, że wszystko co państwowe, wymyślone przez urzędnika, polityka, to nieekonomiczne, nieefektywne? Węglowy w tym samym budynku, nawet w tym samym pomieszczeniu co gazowy :D
Gość jacek61 Opublikowano 23 Listopada 2013 #5 Opublikowano 23 Listopada 2013 Witam Potwierdzam to co pisze Arthi, korzystam z tej prognozy od wielu lat (jeszcze jak była pod adresem unmold meteo). Model UM się najlepiej sprawdza, a że forma bardzo naukowa to prawda ale też bardzo dużo wiadomości przekazuje. Sprawdzalnośc dośc dobra ale sporadycznie zdarzają się też błędy głównie w prognozowaniu opadów i ich intensywności. Pozdrawiam
Gość sarzyk Opublikowano 1 Grudnia 2013 #6 Opublikowano 1 Grudnia 2013 polecam to http://www.sat24.com/pl/pl
mobli Opublikowano 3 Grudnia 2013 #7 Opublikowano 3 Grudnia 2013 http://new.meteo.pl/um/php/gpp/search.php jak korzystam z meteogramów 99% sprawdzalności
arthi Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor #8 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Czytałeś w ogóle pierwszy post? Czym różni się new.meteo.pl od meteo.pl? Niczym :D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.