TIMON120777 Opublikowano 14 Grudnia 2013 #76 Opublikowano 14 Grudnia 2013 nadmuch zostaw bo jak komin gorący to może być już ciut za dużo dobrze jakbyś mógł mierzyć temperaturę spalin wtedy więcej wiadomo o tym ile z kotła wylatuje jak chcesz to szukaj na alledrogo termometru do 300-500stC i montuj w czopuch zaobserwuj co się dzieje na palniku w czasie podtrzymania żar zapewne nie przygasa więc możesz wcale nie dmuchać lub ustawić przedmuch po około 80% czasu podtrzymania przez około 10 sekund czyli jak stoi 13 minut to gdzieś po około 10 minutach niech sobie raz dmuchnie żar nie powinien wygasnąć nawet przez kilka godzin chyba ze bardzo kiepski opał
levyyy Opublikowano 14 Grudnia 2013 #77 Opublikowano 14 Grudnia 2013 w trakcie pracy pieca ekogroszek spala się ładnie z tego co widzę natomiast wydaje mi się że w trakcie podtrzymania tworzą się niedopałki oraz spieki - jak temu zaradzić? a jeżeli chodzi o opał to teraz palę cały czas ekogroszkiem Kazimierz Juliusz (23kal.) ale mam też jak coś Pieklorza (26kal.) więc mogę przy następnym zasypie go wypróbować...
TIMON120777 Opublikowano 14 Grudnia 2013 #78 Opublikowano 14 Grudnia 2013 unikając podtrzymania w momencie przejścia w podtrzymanie przerywany jest proces spalania - im więcej wtedy paliwa na palniku tym więcej spieków zostanie niska moc, długa praca i bardzo krótkie okresy podtrzymania mogą zmniejszyć znacząco spiekanie. Kazimierz ma mniejszą moc ale i mniejszą spiekalność
levyyy Opublikowano 14 Grudnia 2013 #79 Opublikowano 14 Grudnia 2013 no ale jak to zrobić aby jak najmniej kocioł pozostawał w podtrzymaniu? wydłużać dalej przerwę podawania?
TIMON120777 Opublikowano 15 Grudnia 2013 #80 Opublikowano 15 Grudnia 2013 dokładnie wydłużając przerwę zmniejszasz moc jak pojawią się spieki to obniżysz dodatkowo nadmuch
levyyy Opublikowano 16 Grudnia 2013 #81 Opublikowano 16 Grudnia 2013 przerwa podawania 5:45min i nadmuch 24% - dużo spieków, zwiększyłem przerwę do 5:55min - zwiększać jak nie będzie efektów dalej? żar mam na prawie całej powierzchni palnika cały czas.
levyyy Opublikowano 17 Grudnia 2013 #83 Opublikowano 17 Grudnia 2013 zdjęcie poniżej. Myślę nad zakupem jakiegoś miału 24Mj/kg - tylko pytanie czy dużo więcej popiołu będzie? bo teraz to w niecałą dobę mam pełny popielnik...
TIMON120777 Opublikowano 18 Grudnia 2013 #84 Opublikowano 18 Grudnia 2013 miały mają chyba więcej popiołu niż groszki twój popiół źle nie wygląda. jest kilka niedopałków i można by odrobinę skorygować powietrze ale więcej nie uzyskasz z niego- jest dopalony więc tak ma być moim zdaniem wyższa kaloryczność da mniejsze zużycie bo pójdzie mniej opału na produkcję takiej samej ilości ciepła.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.