Skocz do zawartości
IGNOROWANY

4D Defro Duo Uni

WoznikMa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem szcześcliwym posiadaczem kotła firmy Defro Duo Uni o mocy 25KW

Moj domek ma powierzchnie uzytkowa 140mkw a całkowita to 193mkw.

80mkw to ogrzewanie podłogowe ale wszczedzie dodatkowo i tak są założone grzejniczki oczywiscie panelowe.

Piony i piwnica wkonana w miedzi, reszta to boryszew.

Na ogrzewanie podlogowe i grzejniki mam założone oczywiscie osobne pompy a na grzejnikach są termostaty.

Problemem jest spalanie pieca ktore jest jak sądze bardzo duże.

przy temp w domu ok 24~25 stopni piec zuzywa 1.3tony eko-groszku miesiecznie.

Przy piecu brakuje zaworu 4d poniewaz hydraulicy podczas montazu powiedzieli ze piec bedzie lepiej oddawal ciepło na dom. Zapomnieli jednak wspomniec ze bedzie sie pocił.

Moje pytanie jest czy instalacja takiego zaworu wpłynie pozytywnie na spalanie.

I jaki najlepiej zawór zainstalować, czy tez do niego jest wymagana jakaś pompa?

Aktualnie dom ogrzewam gazem(tylko parter, góra nie jest jeszcze używana) i ogrzanie w zime kosztuje około 420zł miesięcznie.

Dom jest nowy i dobrze ocieplony, okna i drzwi szczelne, cały jest podpiwniczony.

Dodam jeszcze ze ogrzewam wode piecem w bojlerze o pojemnosci 160L

Z góry dziekuje za pomoc.

Opublikowano

24 -25 C to lubisz ciepełko.Podobno 1C to 6% zużycia opału czyli u Ciebie na oko 400kg. Dalej można by napisać że, 25Kw na 140m2 to też przesada i do tych 1,3tony zużycia też swoje dokłada. Jak dom nowy i dobrze ocieplony to do czego Ci te 25 kW jest potrzebne ? Kolejna sprawa to ustawienia kotła, jak podasz swoje to koledzy pewnie chętnie skorygują. Odpowiadając na pytania to zaworu 4D nie montuje się ze względu na oszczędności paliwa, może jakiś wpływ ma, ale nie czytałem aby ktoś policzył takie oszczędności. Zawór 4D stosuje się ze względu na ochronę kotła przed niską temperaturą powrotu, przy okazji obniżając temperaturę zasilania instalacji. Myślę że powinieneś się trochę wysilić i narysować schemat lub zamieścić zdjęcia, łatwiej będzie o konkretne rozwiązania

Opublikowano

WoznikMa

w instrukcji kotła jest tabela mocy orientacyjnych

ustaw kocioł na moc minimalną tak aby jak najdłużej pracował a jak najkrócej stał w podtrzymaniu.

dodatkowo przy tak dużym przewymiarowaniu kotła pokusiłbym się o zawór 4d lub zmianę sposobu dogrzewania CWU na "ciągłą"

pozwoli to dogrzać powrót.

wysusz opał jeśli masz wilgotny

kto Cię "uszczęśliwił" takim potworem do domku który potrzebuje około 8KW :( :( :( :( :(

Opublikowano

Witam

Ponownie podczas wpisywania mocy kotla popelnilem blad podalem moc 25KW a jego moc jesd od 15KW.

Aktualnie w nim nie pale i nawet opalu nie kupowalem poniewaz wychodzi to drozej niz opalanie gazem.

Czy zaleca pan jakis konkretny zawor 4d do tego pieca czy nie ma to wiekszego znaczenia?

Co do tego kto mnie uszczesliwil takim kotlem to hydraulicy wygladali na obcykanych ale w zyciu roznie bywa jak czlowiek sam sie na czyms dobrze nie zna.

Mam w domu jeszcze jeden problem, gdyz posiadam bojler firmy Stamar o pojemnosci 140l jest to model Duo +E

Czyli spirala i wezownica (model stojacy) i niestety jak nie chodzi pompa cyrkulacyjna to chocby nie wiem co sie dzialo to woda leci letnia.

Nie mam pojecia co moze byc przyczyna hydraulicy probowali mi wmowic ze to jest uwarunkowane od temp wody w bojlerze i ze moze wymaga wiekszej niz ja ustawilem(45stopni)

Opublikowano

w temacie kosztów

nie jest prawdą iż ogrzewanie gazem wychodzi taniej niż ekogrozkiem

wynika to z prostej zalezności

koszt jednej KWh z węgla jest niższy niż z gazu

jesli zatem w Twoim przypadku gazem wychodzi taniej to oznacza jedynie iż albo paliłeś węglem o psich parametrach lub kocioł był niewłaściwie ustawiony i stąd nadmierne wydatki na niewłaściwie spalony węgiel.

http://www.viessmann...kresy/37743.gif

http://tbkecoenergy....szty_ogrz_d.png

winy zatem upatrywałbym w kiepskim węglu lub złych parametrach

co do zaworu

moze być sterowany ręcznie lub z siłownikiem- sprawdzić czy sterownik może obsłużyć siłownik, jeśli nie kupić zwykły. średnicę dobrać do średnicy rur zamontować i po sprawie

w temacie zasobników CWU się nie wypowiadam- zbyt mała wiedza grozi pisaniem głupot

edyta:

15KW to i tak za dużo do takiego domku

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.