Landcaster Opublikowano 9 Czerwca 2013 #1 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 Witam, Panowie proszę o pomoc w zdiagnozowaniu od czego są takie odpryski oraz co to za odprysk. Przede wszystkim dwa słowa wstępu. Jestem po pierwszym sezonie grzewczym (w swoim życiu) na kotle KLIMOSZ NG 15 KW. Dom 120m2. Kociołek chodzi od października. Od połowy kwietnia podgrzewa tylko CWU. Odpryski pojawiły się właśnie gdy zakończył się sezon grzewczy a rozpocząłem grzanie CWU. Temperatura jaką trzymam na kotle to min. 55*C (poniżej tej temperatury nie da się zejść - ograniczenie sterownika). Na powrocie trzymam min 45*C ustawienie domyślne na sterowniku. Latem temperatura ta jest znaczenie wyższa - ponad 50*C. Piec zimą czyściłem średnio co 5 dni za pomocą zwykłej szczotki i wyciora z pyłku jaki osiadał na wymienniku. Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu co to za odpryski i jak im zaradzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jacek61 Opublikowano 9 Czerwca 2013 #2 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 Witam To cienka warstwa smoły,sadzy i pyłu na wymienniku, nie ma sie czym przejmować. Zaczęło schodzić bo podniosłeś temperaturę powrotu. Możesz nastawić na sterowniku maksymaną temperaturę i tak chwilę pogrzać powinno zejść tego więcej. Jeżeli nie zejdzie, to było na forum o usuwaniu takich osadów, poszukaj. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Landcaster Opublikowano 9 Czerwca 2013 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 Skąd na wymienniku smoła? Powierzchnia wymiennika ciągle była sucha. Temperatura na kotle zawsze powyżej 55*c opal zawsze suchy. Opal to ekoret. Co robiłem źle ze kocioł za wygląda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jacek61 Opublikowano 9 Czerwca 2013 #4 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 Nie koniecznie ty coś robiłeś żle, może byc tak np. kocioł osiąga temperaturę zadaną więc nadmuch i podawanie paliwa się wyłączy ale to paliwo które jest na palniku bez tlenu się nie spala tylko zgazowuje (odparowuje smoła) i osadza na ściankach. Ja bym się tym nie przejmował, po całym sezonie nie jest tak żle ale nad przyczynami warto się zastanowić może coś da sie poprawić. Jak oczyścisz wymiennik to najlepiej sprawić sobie takie urządzenie - skrobak do rdzy (może też być dłuto) na dłuższym trzonku. Od czasu do czasu przejechać po wymienniku i sprawdzić jak gruba jest warstwa smoły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemyslaw2ar Opublikowano 10 Czerwca 2013 #5 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 To co widać to odchodzi zendra wraz z farbą, zendra to cienki nalot na powierzchni blachy gorącowalcowanej (tu widać dość gruba warstwa). Być może powstała tam też cienka warstwa kreozotu która teraz odchodzi ale stawiam na zendre. Musiałbyś wyciągnąć taki płatek i sprawdzić co to jest albowiem może to być wada materiału Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Landcaster Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor #6 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Co muszę zrobić aby sprawdzić czy jest to wada materiału? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Landcaster Opublikowano 11 Czerwca 2013 Autor #7 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Proszę o info czy takie rzeczy dzieją się również u Was oraz jak to czyscic(na wygaszomym czy podczas podtrzymania ). Trochę mnie zaniepokoila ta zendra. Jak można to sprawdzić i czy jest to podstawa do reklamacji. Myślę że Klimosz raczej nie "przyoszczedzil" na blachach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henryk1953 Opublikowano 11 Czerwca 2013 #8 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Witaj!!! Poczytaj to:(szczególnie posty Zawijana) http://esterownik.pl...7/korozja-kotla pozdrawiam.henryk1953 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jacek61 Opublikowano 11 Czerwca 2013 #9 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Na zdjęciu 1088 wyraźnie widać, że pod tą warstwą która odpadła jest czarna smoła, gdyby to była zendra to pod taką warstwą jej by nie było. Tak naprawdę to niebezpieczna jest tylko korozja wżerowa na wymieniku, a tą łatwo zauważyć - odpada warstwa rdzy (zendry) a pod nią są wgłębienia w stali. Ja też po sezonie mam troche smoły na wymienniku. Podnieś na chwile temperature tak jak ci napisałem i zobaczysz czy więcej odpadnie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1973 Opublikowano 12 Czerwca 2013 #10 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 Witam, ja miałem coś bardzo podobnego ale sporo cieńsze około 0.5 -1.0mm okazało się że to nalot,smoła itd, było tak równe że nie azuwazyłem że się zbiera dopiero jak kawałek odpadło. Najlepiej pękało jak paliłem żywym ogniem (deski) a potem skrobałem to dłutem.Do czystej blachy. Zbiera się to cały czas ale na sezon około 0.5mm i skrobie raz na rok.Ja u siebie na sterowniku opuzniłem wyłączanie nadmuchu o15sek. lub 20s.żeby zapobiec temu co napisał JACEK 61.Ale i tak się powolutku zbiera. Na bokach też tak będzie wez dłutko i skrobnij oba boki będzie to twarde ale wbij się .Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.