Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kocioł na pellet może mieć większą moc - przecież pracuje cyklicznie a nie tak jak zasypowy DS lu GS - tam proces grzania można przerwać przez przestanie podawania paliwa.

paliwo też ma jakiś zakres regulacji podawania - dawka od 80- 100% mocy znamionowej.

Dodatkowo proszę pamiętać że kocioł wielopaliwowy ma moc podawaną na paliwie podstawowym czyli eko-groszku, na pellecie moc jest mniejsza o ok 20%.

Ale ja nie polecam kotłów wielopaliwowych do spalania tylko pelletu , przy tym paliwie warto kupić kocioł tylko na pellet.

pozdr.

Opublikowano

Kotły na pellet mają modulowaną wydajność. Jeśli jest dobrany za duży, to pracuje z częściową wydajnością. Zresztą nawet dobrany z niewielką rezerwą też będzie głównie pracował z częściową wydajnością. Pewnym rozwiązaniem mogą tu być bufory ciepła. Rozwiązanie to jednak ma również swoje wady. Tym nie mniej w instalacjach przemysłowych zasilanych kotłami peletowymi i generalnie biomasą, stosuje się bufory często. Kostrzewa również przewiduje takie rozwiązanie dla swoich kotłów.

Opublikowano

Czytam co piszecie i chciałem się dopytać, bo ja mam 140 m2 domu, parterowy i chciałem kocioł Multimax od Rakoczego (bo niedaleko zakładu mieszkam) on jest dwupaleniskowy, wszystkim tam palić można, tylko moje pytanie - bo powiedziano mi, że dla mojego domu to moc 16kW i niby to jest najmniejszy jaki robią w tej serii, w katalogu mam napisane, że on jest na 100-160m2. No to jak - piszecie, że 10kW, max 14kW koledze po rozbudowie domu i ociepleniu wystarczy, to czy ta 16kW Multimaxa nie będzie jednak za dużo?

Opublikowano

Ja też już jestem mocno zmieszany co do wyboru kotła :)

Pytanie jeszcze z mojej strony , co sądzicie o piecu dwufunkcyjnym na gaz ziemny?

Jakie mogą być koszty eksploatacji w sezonie, oraz koszt zakupu takiego pieca.

Btw. widzę że temat zszedł na piece typowo na pellet, a ja tak jak pisałem myślałem o piecu na każdy rodzaj paliwa, ale głownie chce palić pelletem.

Jakie konkretnie piece możecie polecić w takim systemie,

i proszę o konkretną odpowiedz co do mocy kotła, słyszałem pełno wersji od 7kw do 20kw. Pytanie ile realnie potrzebuje ?

Opublikowano (edytowane)

Ten Multimax Rakoczego pali wszystko i 16kW to jakieś 9000. Ponoć jest dobry, ale zastanawiam się jeszcze nad czymś wygodniejszym - tj. z automatyczną rozpalarką.

http://www.iv.pl/ima...98113802230.jpg

Tutaj wycinek z artykułu o ogrzewaniu w kwietniowym wydaniu miesięcznika Budujemy Dom.

W porównaniu z gazowym ekogroszek wychodzi taniej o jakieś 45%, w ciągu roku to jakieś 2500 zł.

Ja mam podobne wyliczenia - ekogroszek ponoć jest najtańszy, potem drewno, węgiel, pellet i gaz ziemny. Tylko kotły na gaz kosztują nieraz 1/3 tego co te na paliwa stałe. A jest większa wygoda używania, oczywiście przy dobrej wentylacji i instalacji.

Edytowane przez elmo
Opublikowano (edytowane)

elmo

w drugim wątku ci pisałem jakiej mocy kociołek

nie szukaj kotła do wszystkiego bo będzie do niczego

był tu kiedyś wątek o kotle firmy B.... bodajże- kolega miał 2 komorowy i 2 koszmary z tego

albo dedykowany do ekogroszku i miału węglowego z dobrym palnikiem i sterowaniem albo zasypowy w którym będziesz palił wszystkim

taki kombajn to nic dobrego zwłaszcza że potrzebujesz niewiele mocy do ogrzania domu

Edytowane przez TIMON120777
Opublikowano

Ja też już jestem mocno zmieszany co do wyboru kotła :)

Pytanie jeszcze z mojej strony , co sądzicie o piecu dwufunkcyjnym na gaz ziemny?

Jakie mogą być koszty eksploatacji w sezonie, oraz koszt zakupu takiego pieca.

Btw. widzę że temat zszedł na piece typowo na pellet, a ja tak jak pisałem myślałem o piecu na każdy rodzaj paliwa, ale głownie chce palić pelletem.

Jakie konkretnie piece możecie polecić w takim systemie,

i proszę o konkretną odpowiedz co do mocy kotła, słyszałem pełno wersji od 7kw do 20kw. Pytanie ile realnie potrzebuje ?

kocioł kondensacyjny na gaz ziemny to lepsze rozwiązanie niż pellet

cenyenergii.png

Opublikowano (edytowane)

Ten Multimax Rakoczego pali wszystko i 16kW to jakieś 9000. Ponoć jest dobry, ale zastanawiam się jeszcze nad czymś wygodniejszym - tj. z automatyczną rozpalarką.

http://www.iv.pl/ima...98113802230.jpg

Tutaj wycinek z artykułu o ogrzewaniu w kwietniowym wydaniu miesięcznika Budujemy Dom.

W porównaniu z gazowym ekogroszek wychodzi taniej o jakieś 45%, w ciągu roku to jakieś 2500 zł.

Ja mam podobne wyliczenia - ekogroszek ponoć jest najtańszy, potem drewno, węgiel, pellet i gaz ziemny. Tylko kotły na gaz kosztują nieraz 1/3 tego co te na paliwa stałe. A jest większa wygoda używania, oczywiście przy dobrej wentylacji i instalacji.

Mam kocioł Rakoczego zwie się Gigar 38kW przerobiony na Multimaxa i teraz po sezonie palnik 50 kW grzeje tylko ciepłą wodę i nie mam żadnych problemów ,skupiacie się na kotłach a to palnik ma decydujące znaczenie ,w kotłach z podajnikiem komora spalania nie jest zintegrowana z wymiennikiem tak jak w śmieciuchach .W dodatkowej komorze nad palnikiem nie palę prawie wcale ,mając kocioł z podajnikiem człowiekowi się po prostu nie chce tam certolić . Edytowane przez Animus
Opublikowano

Mam kocioł Rakoczego zwie się Gigar 38kW przerobiony na Multimaxa i teraz po sezonie palnik 50 kW grzeje tylko ciepłą wodę i nie mam żadnych problemów ,skupiacie się na kotłach a to palnik ma decydujące znaczenie ,w kotłach z podajnikiem komora spalania nie jest zintegrowana z wymiennikiem tak jak w śmieciuchach .W dodatkowej komorze nad palnikiem nie palę prawie wcale ,mając kocioł z podajnikiem człowiekowi się po prostu nie chce tam certolić .

O! Jestem ciekaw jak to zrobiłeś? tzn. jak go 'przerobiłeś' ?