mateo5801 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 #1 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Witam serdecznie ostatnio mam poważny problem, ponieważ brakuje mi cieplej wody z centralnego ogrzewania. Mam ogrzewanie tradycyjne, piecowe z pompą. Całe centralne ma 3 letni staż, więc chyba nie jest jeszcze takie stare Od pewnego czasu mam problem z woda z bojlera, centralne pracuje dobrze grzejniki grzeją bez problemu a woda w boljerze jest letnia i w kranie taka sama..Proszę pomórzcie co moze byc przyczyna,były odpowietrzane grzejniki i woda dopuszczana nie pomogło
AdamGuitar Opublikowano 10 Kwietnia 2013 #2 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Opisz to szerzej. jaka jest temperatura zasilania , jaki układ pompowy itp.
mateo5801 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor #4 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 temperatuta to max 65-70 stopni gdy wiecej jest zaczyna woda sie zagotowywac,do rurki jest zamontowany czujnik gdy osiagnie tempertaure 40 stopni włącza sie papka,piec jest kaflowy a w srodku wkładka,pompka jest ustawiona na 3 poziom
szczepank12 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 #5 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 To może być tylko kwestia kiepskiego obiegu C.O... proponuję zaraz po rozpaleniu w chwili włączenia się pompy choćby ręką skontrolować czy przez wężownicę bojlera jest przepływ tzn wg mnie już po kilku( kilkunastu) sekundach od włączenia pompy rura powrotna bojlera powinna być praktycznie niewyczuwalnie tylko chłodniejsza od zasilania. Sprawdź w pierwszej kolejności ten zaworek na powrocie czy nie przypchany jakimś syfem z instalacji..pozdr. Jeżeli nie to być może zapowietrzona wężownica?
mateo5801 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor #6 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 teraz gdy patrzałem woda do boliera dochodzi ciepła ale juz nie odchodzi nie ma odplywu
szczepank12 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 #7 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 tak na wszelki wypadek sprawdź jeszcze filtr przed pompą..chociaż jeżeli piszesz że C.O. śmiga to mało prawdopodobne..
mateo5801 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor #8 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 juz sprawdzony i i wymieniany był
majschi Opublikowano 10 Kwietnia 2013 #9 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 ja bym obstawial zapowietrzenie skoro wczesniej dzialalo sprobuj zrobic tak uzupelnij wode w naczyniu wyrownawczym zakrec zaworek zasilajacy przy bojlerze ( czerwony motylek) nastepnie poluzuj srubunek obok niego i spusc okolo 3-4 litrow wody oczywiscie wszystko na wylaczonej pompie pewnie oprocz wody poleci troche powietrza
mateo5801 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor #10 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 niestety nic nie pomogło do boljera dochodzi ciepła woda ale juz z niego nie odpływa i nie ma ciepłej wody w kranie
AdamGuitar Opublikowano 11 Kwietnia 2013 #11 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 sprawdź pompkę, zamknij obieg c.o. i zobacz czy przepchnie wodę. jeśli nic nie pomoże to trzeba sprawdzić drożność i ewentualne zapowietrzenie układu
AdamGuitar Opublikowano 11 Kwietnia 2013 #12 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 załącz też jakiś schemat instalacji.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.