Skocz do zawartości
IGNOROWANY

poprawiam instalację C.O. ale czy dobrze ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów,

Przy okazji przebudowy domu chcę poprawić instalację C.O.

Najważniejsza dla mnie zmiana to instalacja zaworu czterodrożnego i nowego sterownika.

Kocioł: Kostrzewa - SDS Ceramik

Sterownik: Luxus 4.

Narysowałem załączony schemat tak jak umiałem. Nie jestem z branży C.O. ale temat bardzo mnie interesuje :D

Bardzo proszę o opinię czy naszkicowana instalacja jest bezpieczna i czy nie ma mankamentów.

post-553-1226783602_thumb.jpg

Opublikowano

Mi się wydaje, że woda z powrotu puszczona na podłogówkę będzie już chłodna, a do pieca trafi zbyt mocno wystudzona.

Zgadza sie bo zawor 4d juz obnizy temp. wody , zawor 3d powinien byc wpiety na powrocie wody z grzejnikow + zasilanie przed zaworem 4d, tak by dawal wode o temp. ok 30 40 oC dobierajac czesc wody goracej z zasilania.

Zawor bezpieczenstwa by mial dzialac dobrze, musi byc wpiety jako pierwszy na zasilaniu zaraz przy wyjsciu z pieca, najlepiej na gorze czesci pionowej rury wychodzacej z pieca, a nie gdzies dalej.

Odprowadzenie z zbiornika wyrownawczego nie bezposrednio do kanalizacji. Do zlewu itp by moc obserwowac kiedy instalacja

jest pelna-leje sie.

Po co zbiornik przeponowy na wodzie cieplej uzytkowej, jak nie ma zaworu zwrotnego?

Opublikowano

Witam Kolegę,

To jest pewne, że zawór 4D nie w tym miejscu, powinien być zaraz za kotłem, tak aby cała woda z powrotu i zasilania CO przezeń przepływała, zasilanie podłogówki z zasilania za zaworem 4D podłogówka i tak będzie pobierała tylko tyle ile trzeba do utrzymania temperatury w obiegu. Zasilanie bojlera jest dobrze nie powinno przechodzić przez zawór 4D, spadek temperatury w obiegu CWU jest minimalny i nie powinien powodować schłodzenia poniżej 45 st.C. Nie znam mocy kotła, ale jeśli ma większą moc niż 25 kW to powinieneś przewidzieć oddzielną rurę wzbiorczą i rurę bezpieczeństwa, a rura przelewowa musi być doprowadzona nad kratkę ściekową lub zlew tak aby można było ją obserwować z miejsca uzupełniania instalacji wodą. Dodam tutaj jeszcze "2.9 Zabezpieczenie przepustowości rur. Na rurach bezpieczeństwa, wzbiorczej, przelewowej, odpowietrzającej nie można umieszczać armatury umożliwiającej całkowite lub częściowe zamknięcie przepływu, ani urządzeń i armatury zmniejszającej pole przekroju wewnętrznego." wzór do obliczania wewn, średnicy rury bezpieczeństwa d = 8,08 razy pierwiastek 3-go stopnia z mocy kotła w kW, lecz nie mniej jak 25mm. Nie widzę na schemacie zaworu różnicowego, w przypadku braku prądu, ten zawór zabezpieczy choć trochę działania grawitacyjnego instalacji przynajmniej w części z grzejnikami bo podłogówka raczej nie pójdzie na grawitacji - w obiegu jest pompa i zawór zwrotny. Na powrocie do kotła nie montuj zaworu zwrotnego, bo on również nie otworzy się pod działaniem grawitacji, a jest raczej zbędnym. Przed pompą obiegową koniecznie filtr, a za nią zawór zwrotny.

Pozdrawiam

Opublikowano

dzięki za uwagi

zmieniłem położenie zawory bezpieczeństwa i podłączenie podłogówki (ale czy dobrze ?)

usunąłem też niektóre zawory zwrotne

jeszcze kilka informacji, które może będą przydatne

- czasami w lato opalam kocioł dla CWU i wtedy zamykam CO

- zbiornik przeponowy zamontowali instalatorzy - może dlatego że instawacja WU jest z PP ?

niestety nie wszystko rozumiem

nie mam pojęcia jak podłączyć rurę wzbiorczą i rurę bezpieczeństwa

czy ktoś może to naszkicować w paint-cie na print screen-nie mojego szkicu ?

na podstwie info od "trumotrer" zakładam że dla mojego kotła śr. wewn. rury bezpieczeństwa będzie min. 25 mm

(zewnętrzna 28 mm - miedziana)

moc mojego kotła to 25 kW

post-553-1226871395_thumb.jpg

Opublikowano

jutro podłączenie instalacji przy kotle :angry:

zmieniłem na schemacie umiejscowienie zaworu różnicowego-kulowego

to decyzja po przeglądnięciu innych instalacji na forum

dodałem też zawór zwrotny na powrocie z podłogówki

moim zdaniem nie zaszkodzi, a zapobiegnie ciągnięciu wody z powrotu podł. przez pompę z obiegu grzejników

już wiem co to za rury: bezpieczeństwa i wzbiorcza

wzbiorczą mam ale bezpieczeństwa nie dam rady już zainstalować

kocioł 25kW, więc teoretycznie jestem na granicy

czy sądzicie, że powinienem zastosować obejścia zaworu 4-D ?

ponizej aktualny schemat

post-553-1227303814_thumb.jpg