Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

szukałałem czytałem i w sumie to jestem w tym samym miejscu .

Potrzebuje piec do domu z lat 60 , w tym roku bedzie ocieplony.

doma sklada sie z 4 pomieszczen w sumie o powierzchni okolo 90m2

Obecnie bylo tam ogrzewanie elektryczne które było baardzo drogie.

Cała instalacja bedzie robiona od poczatku

Zamierzam spalac w nim miał lub podobne stałe paliwo, zależy mi na tym abym nie musiał czesto do niego dokladać .

Budrzet nie jest sztywno określony ponieważ chce cos dobrego.

Czekam na sugestie mam nadzieje ze potwierdza sie z moimi typami.

Opublikowano

Temat rzeka, jednemu pasuje teściowa a drugiemu córka. Jeśli nie masz doświadczenia w paleniu to naprawdę ciężko wybrać ale spróbujmy. Jeśli opałem ma być miał to sprawa prosta , kocioł miałowy i czy to będzie zębiec, ogniwo, sas lub jakiś inny to kwestia upodobania, serwisu itd. Kotły tego typu mają podobną zasadę działania i niewiele się od siebie różnią, ważne by dobrze dobrać moc kotła. Miałowca rozpalamy raz dziennie i mamy spokój na dobę + - w zależności od opału, zapotrzeb domu, wielkości komory zasypowej itd. Jeśli będziesz palił węglem i drewnem to kocioł dolnego spalania /nie nadaję się do miału/ o kotłach GS się nie wypowiadam bo nie miałem i raczej nie będę miał. Kotły górno-dolne odradzam bo to moim zdaniem porażka/takowy posiadam przerobiony na DS/. dom mam 80m. i kociołek ma 1m. wymiennika i jest gdzieś o połowę za mocny do ciągłego palenia więc wybór masz trudny. Zależy też wiele od tego ile czasu będziesz miał dla obsługi kotła dla mnie nieporozumieniem jest kupno kotła DS i palenie cykliczne/ moja matka tak pali/ ja mam durze wymagania odnośnie palenia i z fabrycznych nie widzę kociołka na mój metraż więc tylko na zamówienie. Nr. 1 na dzień dzisiejszy jest kociołek INO 5kw od Przemysława z małymi zmianami.DTR kotła INO.pdf Pozdr. arek i życzę trafnego wyboru

Opublikowano

Dzieki za wypowiedz , jednak z wlasnego doświadczenia (mam niezbyt duze)mam w domu 120m piec krzaczka 1,5m DS i troszke chyba jest za mały, tak wiec myslalm ze do 90m właśnie 1,5 powinien byc odpowiedni.

szczerze myslalem nad

http://www.krzaczek.eu/index.php?p1,kotly-skd-p-z-rusztem-wodnym

SKD/P 18- 18kw oraz 1,5m

Obecnie w tym piecu pale węglem brunatnym ze wzgledu iz mieszkam niedaleko od Bełchatowa - placę za tone okolo 150zl. Węgiel mieszam z miałem i przyzwoicie wychodzi.

Pomyślałem sobie iż jak wsawie taki piecyk na 90m to powinno długo trzymać.

Co sądzicie o moim pomyśle

Opublikowano

jak do brunatnego to weż pod uwagę DAKON DOR F 12 - 13.5 kW lub mocniejszy 16kw. a swoją drogą to ciekawe że twój dom ma tak durze zapotrzebowanie na ciepło, lepiej dobrze to oblicz i nie dokładaj na zapas bo potem ujać nie jest łatwo. jesli chodzi o twego faworyta to moje zdanie znasz o kotłach górno-dolnych lub dolno-górnych i oczywiście z rusztem wodnym który więcej szkodzi niż daje zyskumed-dakon-dor-f-nowy.jpg

Opublikowano

Ale przeciez ten SKD to jest DS jak podaje producent, jeżeli chodzi wielkośc to na chwile obecna mam 90 m ale mam zamiar za jakies 2-3 lata dobudować okolo 20 m wiec stad ten zapas,

Opublikowano (edytowane)

Kolego ale węgiel brunatny to chyba najbardziej gówn...e paliwo! dlaczego? dlatego że nie wiesz na co trafisz albowiem jego kaloryczność waha się od 6 do 23MJ/kg jak trafisz tzw. potocznie "młodo kamienny" to ok ale jak trafisz na byle co to masz problem.

Dlatego też palenie węglem brunatnym to prawdziwa ruletka, i gdybyś palił w tym krzaczku dobrym paliwem to odkryłbyś prawdziwą jego moc ;)

Dakony faktycznie są zaprojektowane pod brunatny ale pod ten czeski który ma dość przyzwoitą kaloryczność

@Janklos cieszę się że Ci się podoba nowa konstrukcja a jak widzisz możliwość wprowadzenia zmian w projekcie to zapraszam do dyskusji (wiesz gdzie)

Edytowane przez przemyslaw2ar