Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Sprawdzenie Schematu

retro23

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kolega ma wszystkie podłogi w podłogówce i w łazience ma grzejnik rurowy, ale prawie go nie używa :D Z tego co wiem, to ma dwa solary sporych rozmiarów

Opublikowano

Owszem, wodę mu grzeją, ale bardzo słabo. Mówi że starcza mu na umycie naczyń i koniec. NIestety, jak słoneczko słabo świeci to tego nie przeskoczysz.

Opublikowano

Trochę to podejrzane, bo solarów trochę się sprzedaje a nie miałyby zbytu, gdyby "do naczyń" wody brakowało.

Niech się kolega martwi, ty napisz lepiej po co ci ten zawór schładzający?

Opublikowano

Ostatnio kumpel zakładał nowy kocioł na ekogroszek, a powierzchnie domu ma taka jak ja i gość, który montował mu wszystko w kotłowni polecił mu założyć termiczny zawór bezpieczeństwa tak dla świętego spokoju i dmuchania na zimno, a nóź coś się stanie, więc postanowiłem też zabezpieczyć się przed taką opcją. Zawsze lepiej jest zabezpieczyć się przed faktem niż po fakcie :D

Opublikowano

Chyba jestem dzisiaj ograniczony. Czy mam rozumieć że termiczny zawór bezpieczeństwa powinien być wpięty między zaworem zwrotnym, a zasobnikiem cwu?? Ewentualnie możesz podesłać szkić :D

Ja tam pisałem o zaworze bezpieczeństwa 6bar na obw CWU + ZZ+ NP 10bar.

Opublikowano

Wybacz, ale chyba się pogubiłem lub to 13 godzin w pracy robi swoje. Mam rozumieć że w obwodzie cwu za zaworem zwrotnym, a przed zasobnikiem na cwu mam wstawic naczynie przeponowe 10bar?? Czy w obwodzie cwu mam wstawić za zaworem kulowym zawór bezpieczeństwa, a za zaworem zwrotnym naczynie przeponowe?? Kurcze sensu to nie ma :(

Opublikowano

Zakładam że kolega dał naczynie przeponowe 12l, bo lepiej dać większe niż takie w sam raz, jak wychodzi z obliczeń. Mam jeszcze jedno pytanie. Chodzi mi o kocioł. Chciałbym kupić kocioł dwu rusztowy, dwufunkcyjny z podajnikiem ślimakowym. Czy lepiej kupić dwufunkcyjny czy jedno??

Opublikowano

Dwurusztowy? Znaczy retorta plus ruszt awaryjny? Jak uważasz. że to ci potrzebne to wybierz konstrukcje z rusztem żeliwnym przeznaczonym do współpalenia. Dobre kotły wykorzystują go w roli deflektora, zawirowywacza, do dopalania cząstek lotnych.

W tym przedziale mocy trudno będzie taki znaleźć, więc pozostaje tylko retorta i zainwestować w układ podtrzymania napięcia.

Naczynie obsługuje zasobnik i układ, czyli trochę więcej niż 200l. Poza tym to tylko szacunki. Precyzyjny dobór tylko za pomocą programów doboru producentów (dostępne na stronach). Warunki pracy od strony sieci też są zmienne a im wyższe ciśnienie w wodociągu, tym naczynie ma mniejsze zdolności kompensacji ciśnienia. Dlatego zalecany jest montaż regulatora ciśnienia 3-3,5 bara przed zasobnikiem. Jest jeszcze kwestia dostępności. Tak się złożyło, że na rynku dominują naczynia 5,8,12l itd. Mniejszego bym nie zakładał.

Opublikowano

5% z 200 litrów 10l :D a co ze schematem?? Dobrze wstawiłem, bo już mi szare komórki nie pracują :D

Niech one odpoczną i przerysuj podłączenie od zaworu schładzającego kocioł , przed zawór zwrotny.

Opublikowano

Czy koledzy mogą mi powiedzieć ile powinienem przyjąć litrów wody na osobę/dobę. Ja przyjąłem 50l/dobę przy 4 osobach, więc wyszło mi 200 litrów jednak przeczytałem że powinienem dać zasobniek 120 litrów. Jak to jest w rzeczywistości. Jakie dać naczynie wyrównawcze otwarte, tzn. ile litrów powinno mieć??

Opublikowano

Witam co do naczynia wzbiorczego to powinieneś je dobrać następująco tu link wszystko ładnie i zrozumiale opisane

http://www.info-ogrz..._grzewczej.html

natomiast co do zasobnika to jeśli jeszcze nie zakupiłeś to zalecam 200- 220 litr. zapas wody nigdy nie zaszkodzi ,tym bardziej większy jeśli myślisz o wannie w łazience a gdy zdarzy się że nie wykorzystasz całej zawartości to w niczym nie będzie przeszkadzać pozostanie w nim na poranną toaletę . :) nawet jak w kotle wygaśnie ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.