sivvusek Opublikowano 10 Listopada 2008 #1 Opublikowano 10 Listopada 2008 Mam pytanie dotyczące pieca firmy Demrad hk d 220 pik Piec jednofunkcyjny posiada zasilanie oraz powrót centralne oraz zasilanie i powrót grzania zasobnika typu (wężownica, płaszcz) czyli ma dwa wejscia oraz dwa wyjscia + gaz Z tego co wiem to tym sie charakteryzują tylko piece dwu-funkcyjne Czy zatem ten piec się sprawdzi w takowej instalacji?? Czy sprzedawca się nie pomylił?? Dzieki za pomoc :D Cytuj
marcin Opublikowano 10 Listopada 2008 #2 Opublikowano 10 Listopada 2008 Mogę się mylić, ale dwufuncyjne piece gazowe ogrzewają cwu sposobem przepływowym (czyli ja to sobie wyobrażam, że mają wejście/wyjście CO i wejście zimnej a wyjście ciepłej wody użytkowej + oczywiście wejście gazu). Czyli piec z osobnym wyjściem do ogrzewania bojlera jak najbardziej można zaliczyć do jednofunkcyjnych. Ale ja również mogę się mylić bo piece gazowe widuje raczej na obrazku :D Nie pisałeś w jakiej instalacji ten piec ma się sprawdzić? Acha :D No i oczywiście rozmawiamy o kotle - tak, żeby być poprawnym "politycznie" :) Cytuj
sivvusek Opublikowano 11 Listopada 2008 Autor #3 Opublikowano 11 Listopada 2008 Też ja to tak rozumiem, i w skepie też mi to tak tłumaczyli:) Lecz dzwoniłem do serwisanta to twierdził że jeśli kocioł ma 2 wejścia + 2 wyjścia + gaz to napewno jest dwu funkcyjny. I to mnie strasznie zmyliło bo kto jak kto to Pan serwisant powinien się znać :D Co do układu to Kocioł jednofunkcyjny kondensat + zasobnik pLaszczowy w ukladzie zamkniętym wszystko zintegrowane z piecem na paliwo stałe przez wymiennik ciepła w ukladzie otwartym. Zatem prosiłbym o schematy a najbardziej zależy mi gdzie zastosować zawory zwrotne by to wszystko hulało. I jeszcze jedno pytanko...czym wypłukać instalacje bo w instrukcji pisze fabrycznym środkiem?? i nic więcej. Co więcej grożą utratą gwarancji. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi