Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam zamiar odciążyć portfel w związku z ogrzewaniem gazowym (ostatni rachunek 1600zł:)i zrobić sobie kominek współpracujący z piecem gazowym, który ogrzałby dom i wodę. Jak się zorientowałam musi to być kominek z PW. Do ogrzania jest dom o powierzchni 140m2 w poziomie, z grubymi murami (stary).Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, czy jest sens montować kominek z PW, a jeśli tak, to czy moglibyście polecić mi markę wkładu i moc takowego. Sprawdziłam, że firma Makrotherm produkuje "turbokominki" z integratorem, który współpracuje z piecem gazowym, ale inna firma, z która się skontaktowałam odradziła mi tą markę, bo brudzi się szybka, etc. Ceny też są zróżnicowane, bo wahają się pomiędzy 10.000 a 5000, mam na myśli oczywiście ten średni poziom, bo spotkałam się z cenami powyżej 20.000 zł. Pomóżcie, proszę, bo nie chcę być zrobiona w balona :wacko: :wacko: , przez różnego rodzaju "fachowców", pozdrawiam serdecznie

Opublikowano

Są wkłady kominkowe bez płaszcza tylko z wymiennikiem wodnym i nawet z podawaniem powietrza wtórnego ,ale niestety nie miałem okazji ich wypróbować ( z chęcią przyjmę taki na testy ).jak sie chce jeżdzić z szybką TO TRZEBA SPALAĆ CZYSTO .poz Hermogenes

ps Ciepło z gazu wykorzystasz w 100 % a z drewienka niestety w 50% ,a jeśli na składzie drewna zrobią cię w balona to pieniążki za ogrzewanie wyjdą te same kominek jest dobry jak masz swoje drewna suche 2 lata min i dużo czasu .

Opublikowano

Witam

Tarnava, Lechma, Makrotherm, i Kratki.pl, to chyba takie najbardziej uznane firmy na polskim rynku, rok temu w kratkach kupowałem koze wolnostojącą i musze powiedzieć, że ta firma jest godna polecenia, piecyk wykonany naprawdę bardzo solidnie, kontakt wzorowy, transport też, doradztwo, jestem bardzo zadowolony z ich usług.

Na pytanie czy jest sens montowac kominek ciężko jednoznacznie odpowiedzieć, to zależy czy masz dostęp do drewna w dobrych cenach, czy masz go gdzie sezonować, bo sezonowane jest bardzo drogie, generalnie cena drewna bardzo zależy od regionu, u mnie na podkarpaciu jeszcze się opłaca w stosunku do gazu, ale przykładowo mam wujka w wielkopolskim, który ma swój las więc drzewo ma od siebie, ale policzył co by było gdyby musiał kupować drewno i stwierdził, że już by się mu takie grzanie nie opłacało. Generalnie dawniej zamontowanie kominka było jednoznaczne, z oszczędnościami, dziś rachunek nie jest już taki prosty.

Co do brudzenia szyby, to musisz wiedzieć, że będzie się ona brudzić w każdym wkładzie nie zależnie jakiego producenta, zminimalizowac brudzenie może system czystej szyby, odpowiednie i przede wszystkim suche drewno, noi umiejętne palenie.

Pozdrawiam

Rafał.

Opublikowano

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Na szczęście mam dostęp do sezonowanego drewna, gdyż od kilku lat zbieram je w piwnicy, bo mam własny ogród, brakuje mi tylko kominka :). Spotkam się, zatem, z przedstawicielami kilku firm i zobaczę, co mi zaproponują i za ile.

Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano

Kotły gazowe pracują przeważnie w układzie zamkniętym. Kominki różnie to bywa część producentów posiada modele do układu otwartego (tu dla połączenia potrzebny będzie wymiennik ciepła i dodatkowa pompa) część ma też w ofercie kominki pracujące w układzie zamkniętym. Nic nie piszesz o cwu i jak ma być podgrzewana. Ofert kominków jest bardzo dużo i jest z czego wybrać

Opublikowano

Ofert kominków jest bardzo dużo i jest z czego wybrać

Ale jak pokazują tematy na forum dużo trudniej jest to wszystko razem połączyć i uruchomić aby bezproblemowo działało.

Pozdr.

Opublikowano

Ale jak pokazują tematy na forum dużo trudniej jest to wszystko razem połączyć i uruchomić aby bezproblemowo działało.

Pozdr.

Jak nie ma się wstrętu do DTR i chce przeczytać co tam piszą i jakie schematy zalecają to nie ma nic trudnego. A że jest odlotowych koncepcji instalacji pełno to tylko oznacza że mamy (ogólnie jako Polacy) wstręt do słowa pisanego, do matematyki.... i mamy przeświadczenie że "znajomy p. Józio" jak zrobi po swojemu to na pewno zrobi dobrze, chociaż do tej DTR nawet nie zajrzał.

• 2 tygodnie później...
Gość Hydra1976
Opublikowano

Kominek na system zamknięty musi mieć wbudowana wężownice, więc polecam cichewicza spectre. Dziwi mnie natomiast wskazywanie tarnawy , która nie ma pojęcia o kominkach zamiast makrotermu oraz kratek, które same nie produkują kominków bo stalco dla niech to robi, wiec kratki to montownia , guzik się na kominkach znają. Jednie lechma, markoterm, cichewicz się na tym znają. Jeszcze lazar coś robi, inne firmy to marne kopie lub podwykonawcy włacznie z kratki, marna kopia.....

Opublikowano

Kominek w układzie zamkniętym w salonie :wacko: czego to ludzie nie wymyślą aby parę złotych zarobić.

Kominek w salonie- OK, z płaszczem wodnym-ew. z konieczności , w układzie zamkniętym-nigdy Takie jest moje zdanie

Widziałem kotłownię pechowego głupca (zapomniał otworzyć zawór na ogrzewanie gdzie... na końcu pionu był zbiornik wyrównawczy) pech chciał że coś musiało nawalić i dmuchawiec się nie wyłączył i pomimo dwóch ZB (jeden na kotle a drugi na instalacji) kocioł postanowił że owemu pechowcowi potrzebny jest remont ;). Na szczęście nikomu nic się nie stało bo kocioł i kotłownia była dobudowana do garażu,piszę była bo już jej niema a koleś ze strachu przeszedł na PC

Opublikowano

Ja wiem ze ten układ jest coraz bardziej popularny jednak wolałbym ten kominek przez wymiennik podpiąć, poza tym kotłownia w salonie jakoś do mnie nie przemawia (sam mam JESZCZE kotłownię w środkowej części mieszkania ) a zapachy które stamtąd idą nie zawsze przypominają zapach lasu ;) dlatego latem planuję budowę kotłowni poza domem.