Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kominek Z Płaszczem+Węglowy=> "pójdą" Razem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 29.01.2013 o 21:00, vernal napisał(a):

Pompy mają być 2, tam gdzie te zawory.

Wtedy jest prosto... bo każda ma swój sterownik i każdy wie kiedy ją uruchamiać itd, no i już jest to gotowe.

Za każda pompą dać zasuwę do ew. regulacji "mocy" i to może wystarczyć.

Z tego co zrozumiałem to kolega CMX2 chce szybko i po "trupach" nagrzać pomieszczenia. Dlatego narysowałem schemat. Włącza ręcznie pompę, rozpala w kominku i kotle. Hulaj duża piekła nie ma.

Jeżeli nie można dać pompy na powrocie to pompa może być na zasilaniu.

Opublikowano
  W dniu 30.01.2013 o 07:28, emus napisał(a):

Z tego co zrozumiałem to kolega CMX2 chce szybko i po "trupach" nagrzać pomieszczenia. Dlatego narysowałem schemat. Włącza ręcznie pompę, rozpala w kominku i kotle. Hulaj duża piekła nie ma.

On już tak ma i to ma 2 pompy i w dodatku nie musi włączać ręcznie pompy.

Wystarczy, że rozpali w jednym i drugim a sterowniki same włączą pompy kiedy trzeba.

Tylko trzeba ustawić przepływy.

Po usunięciu usterek oczywiście (ten ZR zlikwidować albo odciąć jakimś zaworem).

Opublikowano (edytowane)
  Cytat
Kolego CM2X zapomniałeś lub nie wiesz o takim czymś jak sprzęgło hydrauliczne,

Jedyne sprzegło z jakim mam do czynienia to samochodowe muszę dopiero poczytać o hydraulicznym :( .

Siłowniki, silniki krokowe itd...już sama myśl mnie przeraża.

Emus nagrzać tak, ale nie po "trupach", no chyba że w czasie grzania teściowa się nawinie :) .

Sambor tak 2 rury, drugą do pieca zakładam zaraz po sezonie :) .

Dzięki Vernal, że zauważyłeś tę moją "automatykę" -dwie pompy +zz. Masz racje teraz jest tak jak piszesz.

Rozpalam w obu i sterowniki włączają pompę. "Ustawić przepływy" - mógłbyś to rozwinąć. ZR wywalę niebawem, jakie usterki jeszcze?, bo że są tego jestem pewien :(

Edytowane przez CM2X
Opublikowano (edytowane)

Czy jak ustawię przepływy, pompy P1 i P2 będą mogły pracować równocześnie i na wzajem nie będą zamykały przeciwstawnych ZZ ?.

Jeżeli tak, to problem miałbym rozwiązany, pompy zostałyby jak w #1 więc na zasilaniu i zapewne tylko niewielkie przeróbki :) .

Tylko jak ustawić te przepływy?, prawdopodobnie chodzi o to, aby wyrównać ciśnienie w obydwu układach?

Edytowane przez CM2X
Opublikowano
  Cytat
Normalnie to się za pompami daje zawory regulacyjne (zasuwy) i się reguluje.

Jak która pompa za mocna i blokuje drugą, to jej śrubę przykręcasz, jak w życiu.

Nie można by poćwiczyć z zaworami te które są w układzie i służą do odcinania pompy?

Czy z zasuwami to nie będzie tak, że jak się osłabi działanie jednej pompy to automatycznie druga pompa zamknie ZZ tej pierwszej?

Czy sprzęgło hydrauliczne musi pracować w pionie?

Opublikowano
  W dniu 30.01.2013 o 23:59, sambor napisał(a):

Na pewno parę złotych ale zapewnia dobrą prace , a ile kosztuje siłownik ze sterownikiem i silnikiem krokowym?

Sprzęgło może wykonać każdy sprawny spawacz za parę zł.

Jaki siłownik, ja bym to zrobił za pomocą 2 zaworów zasuwanych.

Koszt 50 zł.

Opublikowano
  W dniu 31.01.2013 o 06:12, CM2X napisał(a):

Nie można by poćwiczyć z zaworami te które są w układzie i służą do odcinania pompy?

Czy z zasuwami to nie będzie tak, że jak się osłabi działanie jednej pompy to automatycznie druga pompa zamknie ZZ tej pierwszej?

Można próbować.

Opublikowano (edytowane)

Sprzęgło pionowo niestety nie wejdzie ( vide: fotka # 22). Jaka jest różnica w działaniu pomiędzy zwykłym zaworem kulowym a zasuwanym?. Zasuwany nie zmienia przekroju, czy o to chodzi?, i czy to ma tutaj aż tak duże znaczenie?. Za parę dni ma być zimno, wtedy "pojadę" znowu na piecu i kominku,- spróbuję poćwiczyć na zaworach kulowych tych, które są przy pompach.

Edytowane przez CM2X
Opublikowano

Zawór kulowy się po prostu zniszczy i nie będzie się domykał, nie wymienisz potem pompy.

Żeby próbować to nie trzeba w kominku rozpalać.

A ten ZR to masz jak odciąć, żeby nie przeszkadzał?

Opublikowano

Czy krótko mówiąc zawór zasuwowy jest trwalszy?. Akurat zawory przy pompach mam dobrej klasy i na razie do sprawdzenia regulacji przepływów wystarczą ;) .

Żeby wypróbować to muszę rozpalić w kominku i w piecu, bo wtedy załączą się obie pompy i będę tak sterował przepływami na zaworach kulowych,

aby pompy nie blokowały przeciwstawnych ZZ. Jeżeli chciałbym regulować przepływy na wyłączonym kominku i piecu (zimna woda), nie będę wiedział który ZZ blokuje

i czy w ogóle blokuje. Przy rozpalonym kominku i piecu jeżeli pracują obie pompy a zamknie się jeden ZZ zaraz wiem który, ponieważ wtedy temperatura rośnie tylko na jednym źródła ciepła tym zamkniętym przez zawór.

Teraz nie mam możliwości odcięcia ZR, muszę spuścić wodę z układu, ale on chyba przy próbach regulacji nie będzie przeszkadzał?

Opublikowano

Zakładam, że ZR będzie przeszkadzał w regulacji.

To jest dla mnie po prostu wadliwie wykonany układ a takiego wyregulować się nie da.

Dlatego pisałem - NAJPIERW usuń usterki.

Jeśli ZR nie będzie przeszkadzał w regulacji, to po co go usuwać?

Zawory kulowe nie są przeznaczone do regulacji i nie ma sensu rozpatrywać czy w tym zakresie są trwalsze czy nie.

Tak samo jak nie ma sensu rozpatrywanie czy do przybijania gwoździ taki zawór jest trwalszy niż młotek.

Opublikowano

Czy usunięcie usterek dot. tylko ZR i wpięcia zaworów zasuwowych?

Muszę zrzucić całą wodę z układu, więc najlepiej usunąć wszystkie błędy.

Teraz trochę zimno się robi, może poczekam do przyszłego tygodnia.

Opublikowano

Najpierw spróbuj tak jak jest, przecież to nic nie kosztuje.

Jeszcze nie sprawdziłeś a już chcesz wodę spuszczać z układu...

JAk zobaczysz, że ZR wszystko psuje to dopiero zadziałasz.

Docelowo zawory za pompami mają być zasuwane.

Opublikowano
  W dniu 3.02.2013 o 20:17, vernal napisał(a):

...

Docelowo zawory za pompami mają być zasuwane.

Były kiedyś takie zasuwki mosiężne prod rumuńskiej - skojarzenia jakościowe niespecjalne, a jednak u mnie sprawdzają się nieźle. I to zarówno w CO jak CWU; żeliwo odradzam z powodu korozji w pracy na ciepło...

Opublikowano
  Cytat

Najpierw spróbuj tak jak jest, przecież to nic nie kosztuje. Jeszcze nie sprawdziłeś a już chcesz wodę spuszczać z układu...

Chyba nie zrozumiałem Ciebie do końca...bo, aby wyrzucić ZR muszę zrzucić wodę z układu (nie mam możliwości jego odcięcia) więc chciałem przy "okazji" wsadzić zasuwy, jak też usunąć resztę usterek, tylko też do końca nie wiem, które masz na myśli, poza w/w wymienionymi?.

Adam, Sambor - dzięki za podpowiedzi, właśnie tego typu zasuwy znalazłem w miejscowej hurtowni :) .

Na marginesie, teraz grzeje tylko kominkiem, gdyby temperatura nie spadała poniżej -5 st. ten mój ułomny układ spisywał by się perfekcyjnie.

Gdybym tak jeszcze grzał nim po godz. 16-tej .... :) to już ...Ameryka.

Opublikowano
  W dniu 4.02.2013 o 19:50, CM2X napisał(a):

Chyba nie zrozumiałem Ciebie do końca...bo, aby wyrzucić ZR muszę zrzucić wodę z układu (nie mam możliwości jego odcięcia) więc chciałem przy "okazji" wsadzić zasuwy, jak też usunąć resztę usterek, tylko też do końca nie wiem, które masz na myśli, poza w/w wymienionymi?.

Ja tu przez internet więcej usterek nie widzę.

Jeśli próbowałeś przymykać zawory w tym układzie to opisz jakie wyniki, jeśli nie próbowałeś to spróbuj - to miałem na myśli.

Opublikowano

Vernal no właśnie, wydawało mi się że zauważyłeś jeszcze jakieś usterki, stąd ta moja irytacja.

Ponieważ w ostatnie dni jest ciepło palę tylko w kominku, ale od soboty zapowiadają powrót zimy, więc wtedy uruchomię też piec i będę mógł regulować przepływ przymykając zawory, na razie zrobię to w układzie z ZR, czy mogę?