Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od trzech miesięcy wynajmuję lokal użytkowy o powierzchni 134 m2w budynku dwupiętrowym z nieogrzewaną piwnicą, okna plastikowe, elewacja docieplona, wysokość pomieszczeń 3 m. W piwnicy jest węzeł cieplny z ciepłomierzem ale coś jest nie tak, bo ZGK będący jednocześnie zarządcą budynku i zakładem energetycznym odmówił mi podania stanów licznika. Ilość GJ dzielona jest na m2 . Zużycie ciepła przypadające na mój lokal przedstawiało się następująco:

X 10,52 GJ

XI 10,87 GJ

XII 17,52 GJ

Bardzo proszę o pomoc, czy te wartości są realne ? Niestety nie mam z kim porównać tych danych, bo moimi sąsidami w tym budynku są jednostki budżetowe gminy.

Opublikowano (edytowane)

W umowie najmu powinieneś zawrzeć taką klauzulę. Masz zapis w umowie u dzieleniu na m2 to tak płacisz, inna sprawa to wgląd we wskazania licznika i tu trzeba dobrej woli właściciela budynku. Jak podział kosztów robi rzetelnie to nie widzę powodu dla którego miałby ukrywać stany liczników. Poza tym to sposób dzielenia kosztów jest trochę archaiczny, bo nie ma nic wspólnego z rzeczywistym zużyciem energii ale widać jeszcze jest praktykowany. Niestety nie możesz sam zamontować ciepłomierza czy podzielników kosztów, potrzebna na to jest zgoda właściciela. Dla dostawcy energii klientem jest właściciel budynku, nie najmca lokalu w tym budynku. Na temat samych wartości zużycia wypowiadać się trudno bo jest zbyt dużo niewiadomych, zaczynając od samego budynku i zapotrzebowania na ciepło , przez czynniki zewnętrzne, na temperaturze wewnętrznej kończąc.

Edytowane przez mak
Opublikowano

W moim przypadku właściciel budynku i dostawca ciepła to jedna i ta sama firma - jednostka budżetowa urzędu gminy. Moc zamówiną, przypisaną do moich metrów określili na 0,00289 MW. Po przyjęciu zapotrzebowania na ciepło 100 kWh/m2 zużycie ciepła powinno być ok. 48,6 GJ przez cały sezon. Nie wiem, czy dobrze liczę i oczywiście wielkość ta jest teoretyczna.

Opublikowano (edytowane)

Witam

U mnie od 01 11 12 do 16 01 13 ( 2,5msc) potrzeba było 25,18 GJ aby w budynku o pow 260m2 utrzymać temp 16-19C - budynek nowy, częściowo zamieszkały, ściany nieocieplone, dach dobrze ocieplony ,

wys pom na parterze 3,0m, na piętrze średnio 2,2m

W twoim przypadku to trochę dużo jak na sam lokal, ale nie piszesz jaką masz temp w pomieszczeniach , ani jaka jest część wspólna za którą też jesteś obciążony.

Pozdr.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Temperatura w pomieszczeniach nie była wysoka, prowadziłam tam prace remontowe, grzejniki były zdejmowane (skuwanie płytek, naprawa tynków), część wspólna ujęta jest w metrażu, który podałam.

Opublikowano

To znaczy że nie płaciłeś tylko za siebie. Zapotrzebowanie na poziomie 100W/m2 (z czegoś pewnie wyliczone albo wyssane z palca) jest bardzo wysokie, chociaż możliwe w budynku gdzie nie przeprowadzono żadnej modernizacji (stare okna, nieocieplone sciany , stropy i podłogi) Poza tym aby tak wysokie zapotrzebowanie pokryć muszą być odpowiednio wysokie parametry zasilania instalacji i odpowiednio do tych parametrów dobrane grzejniki. I tego bez dokumentacji budynku i instalacji rozgryść się nie da. Tobie pewnie zależy na lokalu, a jak Ci zależy to rozmawiaj o kosztach z właścicielem czy administratorem, np o modernizacji samej instalacji (montaż podzielników czy licznika ciepła na część budynku którą wynajmujesz, czy podział instalacji na strefy) lub może całego czy części budynku , możliwośći oszczędnośći przy zapotrzebowaniu 100W/m2 są naprawdę ogromne. To jedyna rozsądna opcja.

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję bardzo za odpowiedzi, właśnie zanoszę pismo z reklamacją, o oddzieleniu się od reszty i założeniu własnego licznika też już myślałam i chyba to będzie jedyne rozsądne wyjście. Z prowadzeniem rur nie będzie problemu, bo zajmuję pomieszczenia na parterze nad nieużywaną piwnicą. Z tym spisywaniem stanu licznika też robią mnie na szaro, bo po przejęciu pomieszczeń w październiku rozpoczęłam remont od opomiarowania wody i założenia podlicznika na energię elektryczną. Wtedy dostałam w urzędzie jedyny klucz do piwnicy i poza panem z wodociągów, który sprawdzał zużycie wody nikt do piwnicy nie wchodził. Klucz cały czas jest u mnie. Inna sprawa to stan węzła i ciepłomierza, wszystko cieknące i przerdzewiałe, a ciepłomierz porośnięty kurzem i pajęczyną. Na ciepłomierzu naklejka 2003 r. to i legalizacja chyba już nieważna.

Te 100 kWh to znalazłam w kilku miejscach w internecie, że przyjmuje się do teoretycznych wyliczeń dla budynków po termomodernizacji od 70 do 110 kWh/m2

Edytowane przez nitaolo
Opublikowano

Legalizacja ciepłomierza przeliczników i czujników odbywa się obowiązkowo co 5 lat. Poza tym mylisz zużycie z zapotrzebowaniem na energię. 100W/m2 to nie to samo co 100kWh/m2. Tocałkiem inne wielkości.

Opublikowano

bardzo zDziękujęa odpowiedzi, właśnie zanoszę pismo z reklamacją

Witaj!!!

Reklamować zawsze mozesz.

o oddzieleniu się od reszty i założeniu własnego licznika też już myślałam i chyba to będzie jedyne rozsądne wyjście.

O sposobie dostarczania i rozliczania ciepła decyduje wyłącznie właściciel budynku w oparciu o ustawy.Podstawa prawna:

Art. 45a ustawy - Prawo energetyczne (Dz.U. 1997 nr 54, poz. 348)

Art. 13.1 ustawy o własności lokali (Dz.U. 1994 nr 85, poz. 388)

Sposób rozliczania ogrzewania powinien być zawarty w UMOWIE WYNAJMU.

W twoim przypadku jest tylko ciepłomierz główny .Płacisz proporcjonalnie do zajmowanej powierzchni.(lub kubatury)

Rozliczanie ciepła w budynkach wielokondygnacyjnych nie jest proste nawet jak zamontujesz (za zgodą właściciela ciepłomierz i wyodrębnisz obwód zasilania tylko do swojego lokalu) , to wskazania twojego ciepłomierza posłużą tylko do rozliczenia części orzewania.

Poczytaj - dowiesz się mniej więcej o co chodzi:

http://www.administr...zewania&submit=

pozdrawiam henryk1953

Opublikowano

Reklamować trzeba i to jest twoje prawo , natomiast obowiązkiem administracji jest posiadanie prawidłowych ( legalizowanych) przyrządów pomiarowych do odczytu ilości ciepła, a sposób rozliczenia podany musi być w umowie wynajmu.

Pozdr.