rafus22 Opublikowano 5 Stycznia 2013 #1 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Witam. Mam pytanie odnosnie instalacji CWU mianowicie, posiadam kolektory hewalexa 3 szt + zasobnik 300L(kospel 2 wezownice) i chce dolozyc cos dodatkowego tak aby w razie niechcenia zapalenia w piecu na CWU i jak by kolektory nie dogrzaly wody w zasobniku zebym mial dodatkowe grzanie wody tylko nie wiem co zalozyc zbiornik pojemnosciowy gazowy lub piec 1 funkcyjny tylko na CWU i wpiac go w wezownice gorna ta co jest wpieta do pieca weglowego tak zeby temperatura wody zawsze byla w granicy 40 C czy to ma sens i zda egzamin ??? Cytuj
vernal Opublikowano 5 Stycznia 2013 #2 Opublikowano 5 Stycznia 2013 To się grzałkę 2kW instaluje, jest na nią miejsce w zasobniku. Cytuj
rafus22 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor #3 Opublikowano 5 Stycznia 2013 a czy gazem nie bedzie taniej? no wiadomo koszt pieca jeszcze by doszedł . Cytuj
vernal Opublikowano 5 Stycznia 2013 #4 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Można gazem coś takiego zrobić ale to dla tych co nie znają innej sztuki zabijania czasu, np. wczasy, albo pograć w brydża albo w berka... Cytuj
pasik1002 Opublikowano 5 Stycznia 2013 #5 Opublikowano 5 Stycznia 2013 to tylko od Ciebie zależy co wybierzesz czy węglowy czy gazowy. Cytuj
rafus22 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Autor #6 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Powiedzmy ze kupie grzałkę ... chciałbym się dowiedzieć jak odpowiednio dobrać do zasobnia 300L chociaż grzałka będzie grzała tylko 150L bo jest w połowie zasobnika.proszę o rade czy 2000W 2500W czy może 3000W .Pozdrawiam Cytuj
sambor Opublikowano 8 Stycznia 2013 #7 Opublikowano 8 Stycznia 2013 To zależy od czasu grzania, kup 3000W ale z termostatem to się wyłączy jak nagrzeje. Pozdr. Cytuj
Marek Opublikowano 8 Stycznia 2013 #8 Opublikowano 8 Stycznia 2013 aby właczyc 3kW nalezy sie przyjrzec instalacji elekrtycznej jakie masz zabezpieczenia przed licznikiem , bo moze sie okazac ze juz nic wiecej na tej fazie nie moze pracowac ale jak pogrzejesz pradem z miesiac czasu wode to nabierzesz takiej mocy ze przejdzi ci "niechcenie "aby rozpalac w piecu codziennie Cytuj
sambor Opublikowano 8 Stycznia 2013 #9 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Ja założyłem że instalacja jest z zab 16A i instalacja wytrzyma. Cytuj
rafus22 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Autor #10 Opublikowano 8 Stycznia 2013 http://www.e-grzalki.pl/product-pol-6652-GRZALKA-DO-BOJLERA-3000W-6-4-Z-TERMOREGULATOREM.html myślę nad taka ! droga nie jest lecz woda będzie grzana sporadycznie w niepogodę bo solary nie nagrzeją wody lub jak tera w okresie zimowym nad ranem lub rano... Cytuj
sambor Opublikowano 8 Stycznia 2013 #11 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Ale pod warunkiem o którym pisał @marek że wytrzyma instalacja el. -3kW to moc pralki automatycznej, jeżeli masz wątpliwości to podłącz pralkę nawet przez przedłużacz i zobaczysz czy inst wytrzyma Pozdr Cytuj
rafus22 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor #12 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Witam żeby nie zamieszczać nowego tematu a sprawa nie jest aż tak poważna to prosiłbym o pomoc w kwestii podłączenia grzejnika aluminiowego 15 żeber czy połączyć je krzyżowo czy normalni z jednej strony? http://www.grupa-armatura.pl/katalog_51.html?produkt_id=677 Cytuj
lolosko Opublikowano 20 Stycznia 2013 #13 Opublikowano 20 Stycznia 2013 rozumiem ze instala jest wymuszona nei grawitacyjna wiec podlacz normalnie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi