ronald Opublikowano 4 Listopada 2008 #1 Opublikowano 4 Listopada 2008 Witam Wymieniam piec co weglowy na nowszy model, instalacja grawitacyjno-pompowa, pompa co na powrocie. Przy nowym piecu chcialbym zalozyc zawor 4d o srednicy takiej jak wyjscie/wejscie z pieca tj. 1,5 cala. Pompe co chcialbym zostawic na powrocie – i mam pytanie do zaawansowanych forumowiczow – czy taka pozycja pompy w tej konfiguracji jest mozliwa? Z jednej strony jak ogladam schematy podlaczen piecow, to pompa jest zawsze na zasilaniu za zaworem 4 dr, ale z drugiej strony piec jest na paliwo stale a wiec korzystniejsza jest lokalizacja pompy na powrocie. I jeszcze jedno pytanie; czy na takich rurach (1,5 cala) i zaworze 4dr grawitacja zadziala? (poprzednie podlaczenie pieca to rury 2 calowe) pozdrawiam Cytuj
Mancio Opublikowano 4 Listopada 2008 #2 Opublikowano 4 Listopada 2008 Podpowiem Tobie co ja mam a na co chciałbym zmienić, mam zawór 1,5 cala - ciężko zdobyć , kosztował ok 250 zł ESBE, włożyłem go przed pompą , grawitacja działa tym lepiej im bardziej otwarte wyjście z pieca czyli najlepiej gdy 100% na kaloryfery i otworzę zawór odcinający na powrocie-ten na dole ,oczywiście jak masz ustawione mieszanie i nie ma Cię w domu a prądu brak to jest kłopot, poleciłbym Tobie jednak układ który sam chciałbym wykonać , najlepiej z zaworem na powrocie sterowanym elektrycznie , brak prądu -woda gorąca idzie przez zawór różnicowy -taka zielona kula -grawitacyjnie a wraca przez grubą rurę powrotną omijając zawór 4d (otwarty zawór z powodu braku prądu - ten na dole) . Niech inni się wypowiedzą na temat sterowania bypassem za pomocą jakiegoś zaworu na rurze powrotnej bo też chciałbym się dowiedzieć czy to jest możliwe do zrealizowania, w przeciwnym razie pozostaje samemu uruchomić przepływ grubą rurą powrotną omijając zawór 4d np zaworem kulowym. Wszelkie konstruktywne uwagi mile widziane. Na razie szukam zasilania awaryjnego na czas braku prądu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi