Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Miał A W Nim Węgiel 10-30 Mm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie czy w typowym kotle miałowym mogę palić miałem gdzie jest około 35% wegla o "pacynkach" 10 - 20 mm mam znajomego właściciela składu i ostatnio zakupiłem tonę miału w workach ładowanego ręcznie widłami .. Kocioł jest górnego spalania .

I czy mogę robić tak :

Zasypuje kocioł w 70% miałem około 40kg a na to wiadomo trochę drewna jak się rozpala to dożucam z 5-7 pali drewna o średnicy 10cm co powoduje szybsze rozgrzanie mieszkania "tak mi się wydaje " .

Ile miału w przybliużeniu powinien spalać piecyk na 24h

Dom :

160m piętrówka , Pustak ceramiczny , ocieplenie ścian styropian 15cm strych wełna 20cm , dom 3 letni.

Opublikowano

Możesz palić takim miałem to normalny miał :) zasyp miał do dolnej krawędzi drzwiczek zasypowych na to trochę drobnych drewienek podpal chwile poczekaj, zamknij drzwiczki i włącz sterownik. U mnie miałowiec na zasypie 50 kg ciągnie min. 22h i to przy skrajnie niskich temperaturach -20. Powierzchnie i ocieplenie mam zbliżone

Opublikowano

Przy temperaturach jakie mamy dzisiaj nie wiecej niż 15 kg,ale to czysta teoria,bo nie da się w/g mnie palić w kotle węglowym/miałowym z taką precyzją,więc nadwyżka pójdzie w komin albo do mieszkania a potem na zewnątrz przez uchylone okna.

Opublikowano

50 kg przy takim metrażu i ociepleniu budynku ?? to lekko licząc jakieś 30% za dużo,no chyba ,że masz w domu 26 St.

Opublikowano

przecież napisałem przy -20, teraz mam za oknem 5 stopni, więc spala mniej ale na pewno nie 15 kg, jak tobie tyle pali to tylko sie cieszyć, mój niestety pociągnie z 25/dobę.

Opublikowano

No właśnie napisałem,ze przy - 20 powinien palić co najmniej 30 % mniej, a teraz to max 15 kg,ale to są niedogodności opalanie węglem,ja palę gazem,a śledzę te tematy bo byłem bliski nastawienia sie na ogrzewanie eko groszkiem,ala na całe szczęśćie Pan Bóg mnie w porę oświecił :)

Opublikowano

Mnie jeszcze nie oświecił, bo na razie gazu jak nie było tak nie ma :) Jak będzie to pewnie się oświecę. A co do zużycia właściwego to myślę, że wiele zależy jeszcze od czynników zewnętrznych. Dom przecież nie sama powierzchnia, jeden ma wysokość pomieszczeń 2,80 (np. u mnie) jeden ma 2,30. Dlatego spalanie zarówno gazu jak i węgla będzie różne.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A mnie oswiecil dwa lata temu. Dzieki bogu za ten ekogroszek a gazu juz na oczy nie chce widziec. Zaloze jeszcze kuchenke elektryczna i niech zabieraja ten licznik. Ja juz swoje w zyciu na gaz wydalem. Moze w nowym domu to ma sens ale w mojej starej ruderze to nieporozumienie bylo.

Opublikowano

Ja tam nie narzekam na gaz,właśnie dostałem fakturę 29.10 - 21.12 = 1.160,- zł wprawdzie mrozy w tym czasie byly tylko kilka dni,ale dosyć spore,jak na dom 170 m2 z lat 80-siątych srednio docieplony nie jest źle,węgla też bym spalił za tyle,a przy gazie święty spokój

Opublikowano

Jakby mi na taka chate tyle gazu szlo to tez bym nie zmienial na wegiel. Mam 70 metrow a dwa lata temu placilem po 1000 zl mies. Teraz jak spale wegla po 500 zl na mies to mam rogal od ucha do ucha. Jesli masz 600 zl za 170metrow to luzik.