hektoras Opublikowano 27 Lutego 2013 #226 Opublikowano 27 Lutego 2013 No i liczę że sprawdzisz kaloryczność tego z KARENY. Czekam z cierpliwością na wyniki i obstawiam że jeśli miałeś tą niebieską iskrę wg mnie ma nie więcej jak 24-25kJ (popiół myślę że ok.7%) a ten miał zółty ok. 23kJ. no i znacznie więcej popiołu od iskry (wiele ponad10%). Jak podasz uzyskane dane to porównamy do podawanych w opisie parametrów na stronie KARENY. Cytuj
Gość niobass Opublikowano 28 Lutego 2013 #227 Opublikowano 28 Lutego 2013 Koledzy od dziś nikt mnie nie przekona ze ekogroszek jest dobry do tego pieca. Dziś zacząłem palić miałem o kal. ok 24-26 mj i powiem tak, jak oglądam na YT filmiki to zastanawiałem się jak zrobić taki płomień taki jak na filmiku. I da się to zrobić tylko na miale. ogień jest ładny pomarańczowy aż się wywija, i co najważniejsze 3 razy podaje i łapie tem bardzo szybko , to jest to co chciałem.Także pieklorz jest dobry ale w podajniku ślimakowym a nie tłokowym . Do tłokowego jest dobry miał i nic więcej, i nie ma co się bac ze się kurzy itd. Wsypujesz zamykasz i tyle! mogę odsprzedać 600 kg pieklorza!!!! W końcu ktos zrozumiał,że to piec na miał!!! ...a pisałem o tym pare stron do tyłu.. :) Cytuj
wojtek_ww2 Opublikowano 28 Lutego 2013 #228 Opublikowano 28 Lutego 2013 Witam, to może i ja się przyłączę choć nie mam kotła SAS ECO tylko Taurusa Gaur Duo 25kW. To już mój trzeci sezon z nim. Moje przemyślenia? Pali tyle samo groszku co i miału, choć z miału jest niewątpliwie o wiele więcej popiołu- przy mrozach muszę wynosic popielnik raz dziennie, po ekogroszku raz na trzy dni. Na ekogroszku bardziej smoli się wymiennik choć przy miale czyszczenie i tak co trzy dni. Za miałem przemawia cena! Dom ok.130m2- nowa technologia ocieplenia, c.w.u. 140l. Od pażdziernika spaliłem dwie tony miału, została mi jeszcze jedna i powinna wystarczyć. Nastawy: dmuchawa 12%, szczelina w przesłonie 1,5cm, podawanie co 2,5 min-obecne temp., czas podawania 12s.-pełny suw tłoka-nie potrzeba go pozycjonować. Sterownik ST45. Kocioł i tak mam przewymiarowany 1,5 raza albo i więcej a i tak włożyłem jeszcze do niego 4 cegły szamotowe: jedną drubą na półkę nad palnikiem a trzy chudsze przed drzwi górne-tam gdzie czyści się wymiennik. Mam 4d, około 40m podłogówki na zwykłym rtl-u regulowanej przez zawory term. Jest to prosty układ ale dzięki temu działa na jednej pompie i sprawdza się już drugą zimę. Oczywiście c.w.u. ma swoją pompę. Już nie mierzę czasów pracy i czasów postoju bo przestało mi zależeć, koryguję tylko przerwy podawania w zależności od temp. na zewnątrz. Z kotłem nic się nie dzieje. Temp. zadana 55st. c.w.u. 51. Na przyszłą zimę znów planuję zakup miału. Jeszcze jedna jego zaleta: wilgoność w workach jest w sam raz i wsypywaniu do zasobnika nic nie pyli co było minusem przy załadunku suchego groszku. W domu trzy osoby normale gospodarstwo domowe chodzi mi o kąpiele, zmywanie toalety itd. Piszę o tym dlatego, że zauważyłem iż przy obecnych techologiach ociepleń budynków zapomina się o wydatkowaniu energii na podgrzanie c.w.u. Moje spostrzeżenie: np w soboty gdy więcej się zmywa, mycie okien i takie tam zwykłe prace domowe związane z c.w.u.-zwiększone zużycie paliwa. Ostatnio myślałem o świadectwie charakterystyki energetycznej budynku i wychodzi mi że jest ok i nic więcej nie da sie z tego kotła wyciągnąć. Trzeba się z tym pogodzić, to fizyka. Gdyby ktoś chciał o coś zapytać to proszę. Pozdrawiam wszystkich palaczy. Cytuj
ArekKafarek Opublikowano 28 Lutego 2013 #229 Opublikowano 28 Lutego 2013 No i liczę że sprawdzisz kaloryczność tego z KARENY. Czekam z cierpliwością na wyniki i obstawiam że jeśli miałeś tą niebieską iskrę wg mnie ma nie więcej jak 24-25kJ (popiół myślę że ok.7%) a ten miał zółty ok. 23kJ. no i znacznie więcej popiołu od iskry (wiele ponad10%). Jak podasz uzyskane dane to porównamy do podawanych w opisie parametrów na stronie KARENY. Już mówię co i jak Iskra niebieska 24,452 MJ popiół 9 % wilgotność 13,2 % Miał Iskra sian 24.392 MJ popiół 16 % wilgotność 27 % Badania są wykonane w zakładowym labolatorum na urządzeniach z homologacja itd Cytuj
ArekKafarek Opublikowano 28 Lutego 2013 #230 Opublikowano 28 Lutego 2013 Witam, to może i ja się przyłączę choć nie mam kotła SAS ECO tylko Taurusa Gaur Duo 25kW. To już mój trzeci sezon z nim. Moje przemyślenia? Pali tyle samo groszku co i miału, choć z miału jest niewątpliwie o wiele więcej popiołu- przy mrozach muszę wynosic popielnik raz dziennie, po ekogroszku raz na trzy dni. Na ekogroszku bardziej smoli się wymiennik choć przy miale czyszczenie i tak co trzy dni. Za miałem przemawia cena! Dom ok.130m2- nowa technologia ocieplenia, c.w.u. 140l. Od pażdziernika spaliłem dwie tony miału, została mi jeszcze jedna i powinna wystarczyć. Nastawy: dmuchawa 12%, szczelina w przesłonie 1,5cm, podawanie co 2,5 min-obecne temp., czas podawania 12s.-pełny suw tłoka-nie potrzeba go pozycjonować. Sterownik ST45. Kocioł i tak mam przewymiarowany 1,5 raza albo i więcej a i tak włożyłem jeszcze do niego 4 cegły szamotowe: jedną drubą na półkę nad palnikiem a trzy chudsze przed drzwi górne-tam gdzie czyści się wymiennik. Mam 4d, około 40m podłogówki na zwykłym rtl-u regulowanej przez zawory term. Jest to prosty układ ale dzięki temu działa na jednej pompie i sprawdza się już drugą zimę. Oczywiście c.w.u. ma swoją pompę. Już nie mierzę czasów pracy i czasów postoju bo przestało mi zależeć, koryguję tylko przerwy podawania w zależności od temp. na zewnątrz. Z kotłem nic się nie dzieje. Temp. zadana 55st. c.w.u. 51. Na przyszłą zimę znów planuję zakup miału. Jeszcze jedna jego zaleta: wilgoność w workach jest w sam raz i wsypywaniu do zasobnika nic nie pyli co było minusem przy załadunku suchego groszku. W domu trzy osoby normale gospodarstwo domowe chodzi mi o kąpiele, zmywanie toalety itd. Piszę o tym dlatego, że zauważyłem iż przy obecnych techologiach ociepleń budynków zapomina się o wydatkowaniu energii na podgrzanie c.w.u. Moje spostrzeżenie: np w soboty gdy więcej się zmywa, mycie okien i takie tam zwykłe prace domowe związane z c.w.u.-zwiększone zużycie paliwa. Ostatnio myślałem o świadectwie charakterystyki energetycznej budynku i wychodzi mi że jest ok i nic więcej nie da sie z tego kotła wyciągnąć. Trzeba się z tym pogodzić, to fizyka. Gdyby ktoś chciał o coś zapytać to proszę. Pozdrawiam wszystkich palaczy. Jest mi bardzo miło ze tylu forumowiczów wypowiada się tu. Jest to bardzo pomocne , przynajmniej dla mnie bo to mój 1 sezon i wygrzewanie domu. Nakupiłem opału na 3600 zł i myślę ze więcej tyle nie wydam !!! teraz zainwestuje w 4 tony miału ale najpierw zbadam miał w laboratorium i dopiero zrobię zakup.( na jeden skład opału w Chełmie mam zakaz wchodzenia bo niby straty przynoszę :-) ) Kolego troszkę za mało spaliłeś tego miał to wychodzi jakieś 400kg na miesiac a dziennie to ok 13,333kg uważam ze trochę zaniżasz ale nie ważne, ale jakiś specjalny ten miał kupujesz tzn z jakiej firmy chyba ze ze składu opału. A nie szlakuje Ci ten miał ? Cytuj
ArekKafarek Opublikowano 28 Lutego 2013 #231 Opublikowano 28 Lutego 2013 Witam, to może i ja się przyłączę choć nie mam kotła SAS ECO tylko Taurusa Gaur Duo 25kW. To już mój trzeci sezon z nim. Moje przemyślenia? Pali tyle samo groszku co i miału, choć z miału jest niewątpliwie o wiele więcej popiołu- przy mrozach muszę wynosic popielnik raz dziennie, po ekogroszku raz na trzy dni. Na ekogroszku bardziej smoli się wymiennik choć przy miale czyszczenie i tak co trzy dni. Za miałem przemawia cena! Dom ok.130m2- nowa technologia ocieplenia, c.w.u. 140l. Od pażdziernika spaliłem dwie tony miału, została mi jeszcze jedna i powinna wystarczyć. Nastawy: dmuchawa 12%, szczelina w przesłonie 1,5cm, podawanie co 2,5 min-obecne temp., czas podawania 12s.-pełny suw tłoka-nie potrzeba go pozycjonować. Sterownik ST45. Kocioł i tak mam przewymiarowany 1,5 raza albo i więcej a i tak włożyłem jeszcze do niego 4 cegły szamotowe: jedną drubą na półkę nad palnikiem a trzy chudsze przed drzwi górne-tam gdzie czyści się wymiennik. Mam 4d, około 40m podłogówki na zwykłym rtl-u regulowanej przez zawory term. Jest to prosty układ ale dzięki temu działa na jednej pompie i sprawdza się już drugą zimę. Oczywiście c.w.u. ma swoją pompę. Już nie mierzę czasów pracy i czasów postoju bo przestało mi zależeć, koryguję tylko przerwy podawania w zależności od temp. na zewnątrz. Z kotłem nic się nie dzieje. Temp. zadana 55st. c.w.u. 51. Na przyszłą zimę znów planuję zakup miału. Jeszcze jedna jego zaleta: wilgoność w workach jest w sam raz i wsypywaniu do zasobnika nic nie pyli co było minusem przy załadunku suchego groszku. W domu trzy osoby normale gospodarstwo domowe chodzi mi o kąpiele, zmywanie toalety itd. Piszę o tym dlatego, że zauważyłem iż przy obecnych techologiach ociepleń budynków zapomina się o wydatkowaniu energii na podgrzanie c.w.u. Moje spostrzeżenie: np w soboty gdy więcej się zmywa, mycie okien i takie tam zwykłe prace domowe związane z c.w.u.-zwiększone zużycie paliwa. Ostatnio myślałem o świadectwie charakterystyki energetycznej budynku i wychodzi mi że jest ok i nic więcej nie da sie z tego kotła wyciągnąć. Trzeba się z tym pogodzić, to fizyka. Gdyby ktoś chciał o coś zapytać to proszę. Pozdrawiam wszystkich palaczy. Kolego co znaczy przysłona na 1.5 cm tzn ze ta szczelina jest na 1,5 cm jak się tłok otwiera i zamyka w zasobniku? bo nie wiem Cytuj
wojciech81kielce Opublikowano 1 Marca 2013 Autor #232 Opublikowano 1 Marca 2013 Kolego co znaczy przysłona na 1.5 cm tzn ze ta szczelina jest na 1,5 cm jak się tłok otwiera i zamyka w zasobniku? bo nie wiem Witam Kolego a czy Ty miales ten mial przesiwany z karenu czy ekogroszek ??Mowie o tym drozszym miale eko miale odsiewka z ekogroszku jak kupilem 2 pudelka na 2 rozne osoby bo jedna osoba moze kupic tylko jedna porcje probna i tez sie zastanawiam czy te probne porcje nie sa jakies specjalne a pozostale moga byc gorsze ( przyklad niedawny z badaniami asfaltu w asfalcie lub wolowiny w wolowinie ) :) Ja juz wiem ze przyzly sezon odpuszczam z ekogroszkiem spalilo mi tyle samo co mialu w zeszlym roku mysle ze zimy byly porownywalne poza tym ze moze mniej mialem wynoszenia popiolu to nic innego nie widze. Dodam jeszcze ze w tym roku ekogroszek byl luzem i rok temu mial tez luzem takze naprawde nie wiem co kupowalem czy podane kalorycznosci byly prawdziwe. znajomy mi opowiadal ze jak skusil sie kiedys na ekogroszek z marketu to piec mu wygasl sam tyle ze mial srubowy nie wiem jak to mozliwe w kazdym badz razem stanowczo mi to odradzal Cytuj
hektoras Opublikowano 1 Marca 2013 #233 Opublikowano 1 Marca 2013 Witam ! Dzięki ARKU za wyniki badania. Skomentuję to tak: jest tak jak przypuszczałem tzn. kaloryczność porównywalna - miału sianego oraz ekogroszku niebieskiej iskry, ale popiół w miałe dużo większy. Miałem wątpliwości co do deklarowanej przez KARENę "popiół do6%" co się potwierdziło (aż 16%). Myślę że moje odczucia do "eko-grosz"z BARTER Białystok (zakupiony przezemnie w LEROYMERLEN z tego co pamietam końcem lata ub.roku po ok.650zł/T na promocji) opisane w poprzednich postach także się potwierdzą (myślę że są nie gorsze niż w opisie na workach). Podane przez KARENĘ jednak różniły się (a popół w miale 3x więcej -tragedia). Ponownie polecam wszystkim spróbować ten "EKO-GROSZ" a do ARKA - by po zakupie sprawdził również i ten w labolatorium to porównamy z innymi. Panie ARKU z tego co patrzyłem to ten groszek jest po 18,98zł/25kg (w Lublinie jest dostępny a w Puławach na zamówienie) jakby Pan poświęcił się i po zakupieniu próbnej ilości (polecam jednak tak chociaż 2-3 worki) sprawdził spalanie u siebie oraz zbadał go w laboratorium - to będziemy wszyscy wdzięczni. PS> chciałem dodać że w ubiegłą sobotę kupiłem z ogłoszenia na rzeszowiak -u brykiet z ukrainy który miał mieć astronomiczną kaloryczność aż "40". Ponieważ były to walce o śr. ok. 4cm i dług. do 15cm porozbijałem go i zasypałem. Kaloryczność tak na moje oko jest przyzwoita (chyba jednak nie 40) ale popiołu to tragedia. Może jakbym nie rozkruszał to wypalałby się bez popiołu w kanałach. A gość ceni sobie 800zł/T. Po napisach na workach sprawdziłem na ich stronie internetowej. Podam go następnym razem. Cytuj
ArekKafarek Opublikowano 2 Marca 2013 #234 Opublikowano 2 Marca 2013 Jutro jade do Lublina na mały schooping z myślą o żonie, a ja myknę sobie do "LIROYA" i pobuszuje po nim . Kupię ze 4 worki tego eko. Jakbym moja miejscowość była bliżej LBN to mógłbym swoim Żukiem ( jeszcze z czasów budowy ) podskoczyć ale trochę obciach byłby , no i Inspekcja Transportu Ruchu Drogowego jakby nałożyła na mnie mandat to w Uwadzę bym sie znalazł i Panoramie Lubelskiej :-) ale dość żartów kupię i przebadam go w labolatorium . A jakbym chciał palic miałem to jak ta szlake zlikwidować ? nadmuchem? Cytuj
ArekKafarek Opublikowano 2 Marca 2013 #235 Opublikowano 2 Marca 2013 A jeszcze jedno Mówcie do mnie normalnie po imieniu - Arek, bez tak żadnych udziwnięń typu kolego itd Cytuj
ArekKafarek Opublikowano 3 Marca 2013 #236 Opublikowano 3 Marca 2013 Witam Kolego a czy Ty miales ten mial przesiwany z karenu czy ekogroszek ??Mowie o tym drozszym miale eko miale odsiewka z ekogroszku jak kupilem 2 pudelka na 2 rozne osoby bo jedna osoba moze kupic tylko jedna porcje probna i tez sie zastanawiam czy te probne porcje nie sa jakies specjalne a pozostale moga byc gorsze ( przyklad niedawny z badaniami asfaltu w asfalcie lub wolowiny w wolowinie ) :) Ja juz wiem ze przyzly sezon odpuszczam z ekogroszkiem spalilo mi tyle samo co mialu w zeszlym roku mysle ze zimy byly porownywalne poza tym ze moze mniej mialem wynoszenia popiolu to nic innego nie widze. Dodam jeszcze ze w tym roku ekogroszek byl luzem i rok temu mial tez luzem takze naprawde nie wiem co kupowalem czy podane kalorycznosci byly prawdziwe. znajomy mi opowiadal ze jak skusil sie kiedys na ekogroszek z marketu to piec mu wygasl sam tyle ze mial srubowy nie wiem jak to mozliwe w kazdym badz razem stanowczo mi to odradzal Miałem ekogroszek iskra niebieska i miał przesiewany ten droższy Cytuj
ArekKafarek Opublikowano 3 Marca 2013 #237 Opublikowano 3 Marca 2013 Witam ! Dzięki ARKU za wyniki badania. Skomentuję to tak: jest tak jak przypuszczałem tzn. kaloryczność porównywalna - miału sianego oraz ekogroszku niebieskiej iskry, ale popiół w miałe dużo większy. Miałem wątpliwości co do deklarowanej przez KARENę "popiół do6%" co się potwierdziło (aż 16%). Myślę że moje odczucia do "eko-grosz"z BARTER Białystok (zakupiony przezemnie w LEROYMERLEN z tego co pamietam końcem lata ub.roku po ok.650zł/T na promocji) opisane w poprzednich postach także się potwierdzą (myślę że są nie gorsze niż w opisie na workach). Podane przez KARENĘ jednak różniły się (a popół w miale 3x więcej -tragedia). Ponownie polecam wszystkim spróbować ten "EKO-GROSZ" a do ARKA - by po zakupie sprawdził również i ten w labolatorium to porównamy z innymi. Panie ARKU z tego co patrzyłem to ten groszek jest po 18,98zł/25kg (w Lublinie jest dostępny a w Puławach na zamówienie) jakby Pan poświęcił się i po zakupieniu próbnej ilości (polecam jednak tak chociaż 2-3 worki) sprawdził spalanie u siebie oraz zbadał go w laboratorium - to będziemy wszyscy wdzięczni. PS> chciałem dodać że w ubiegłą sobotę kupiłem z ogłoszenia na rzeszowiak -u brykiet z ukrainy który miał mieć astronomiczną kaloryczność aż "40". Ponieważ były to walce o śr. ok. 4cm i dług. do 15cm porozbijałem go i zasypałem. Kaloryczność tak na moje oko jest przyzwoita (chyba jednak nie 40) ale popiołu to tragedia. Może jakbym nie rozkruszał to wypalałby się bez popiołu w kanałach. A gość ceni sobie 800zł/T. Po napisach na workach sprawdziłem na ich stronie internetowej. Podam go następnym razem. Kupiłem dzisiaj 125 kg . Węgiel fajnie wygląda,wsypałem go dzisiaj i zobaczymy co to za wynalazek. W wolnej chwili zaniosę go do laboratorium na zbadanie i podam wyniki. Cytuj
wojtek_ww2 Opublikowano 4 Marca 2013 #238 Opublikowano 4 Marca 2013 Witam. Na szczęście nie zaniżam żadnych wartości bo specjalnie w sobotę policzyłem worki jakie mi zostały do końca sezonu i wychodzi tak jak pisałem. Miał nie szlakuje zbytnio, może trochę gdy za duży nawiew. Szczelina 1,5cm to szczelina przesłony wentylatorai ustala sie ją ręcznie w zalezności od potrzeb. Miła to chyba faktycznie odsiewka z produkcji ekogroszku. Pozdrawiam Cytuj
hektoras Opublikowano 4 Marca 2013 #239 Opublikowano 4 Marca 2013 (edytowane) Witam, to może i ja się przyłączę choć nie mam kotła SAS ECO tylko Taurusa Gaur Duo 25kW. To już mój trzeci sezon z nim. Moje przemyślenia? Pali tyle samo groszku co i miału, choć z miału jest niewątpliwie o wiele więcej popiołu- przy mrozach muszę wynosic popielnik raz dziennie, po ekogroszku raz na trzy dni. Na ekogroszku bardziej smoli się wymiennik choć przy miale czyszczenie i tak co trzy dni. Za miałem przemawia cena! Dom ok.130m2- nowa technologia ocieplenia, c.w.u. 140l. Od pażdziernika spaliłem dwie tony miału, została mi jeszcze jedna i powinna wystarczyć. Nastawy: dmuchawa 12%, szczelina w przesłonie 1,5cm, podawanie co 2,5 min-obecne temp., czas podawania 12s.-pełny suw tłoka-nie potrzeba go pozycjonować. Sterownik ST45. Kocioł i tak mam przewymiarowany 1,5 raza albo i więcej a i tak włożyłem jeszcze do niego 4 cegły szamotowe: jedną drubą na półkę nad palnikiem a trzy chudsze przed drzwi górne-tam gdzie czyści się wymiennik. Mam 4d, około 40m podłogówki na zwykłym rtl-u regulowanej przez zawory term. Jest to prosty układ ale dzięki temu działa na jednej pompie i sprawdza się już drugą zimę. Oczywiście c.w.u. ma swoją pompę. Już nie mierzę czasów pracy i czasów postoju bo przestało mi zależeć, koryguję tylko przerwy podawania w zależności od temp. na zewnątrz. Z kotłem nic się nie dzieje. Temp. zadana 55st. c.w.u. 51. Na przyszłą zimę znów planuję zakup miału. Jeszcze jedna jego zaleta: wilgoność w workach jest w sam raz i wsypywaniu do zasobnika nic nie pyli co było minusem przy załadunku suchego groszku. W domu trzy osoby normale gospodarstwo domowe chodzi mi o kąpiele, zmywanie toalety itd. Piszę o tym dlatego, że zauważyłem iż przy obecnych techologiach ociepleń budynków zapomina się o wydatkowaniu energii na podgrzanie c.w.u. Moje spostrzeżenie: np w soboty gdy więcej się zmywa, mycie okien i takie tam zwykłe prace domowe związane z c.w.u.-zwiększone zużycie paliwa. Ostatnio myślałem o świadectwie charakterystyki energetycznej budynku i wychodzi mi że jest ok i nic więcej nie da sie z tego kotła wyciągnąć. Trzeba się z tym pogodzić, to fizyka. Gdyby ktoś chciał o coś zapytać to proszę. Pozdrawiam wszystkich palaczy. A jaki masz ten miał ? Z tego co czytam to mogę wywnioskować że we workach? Napiszcoś bliżej o tym . A co do tego spalenia przez Ciebie dwóch ton to myślę że jakby trochę za mało. Faktem że w tym sezonie palenie można było rozpocząć znacznie później, Może lepiej powiedz ile spaliłeś teraz np w ciągu 1dnia lub tygodnia, miesiąca. No i koniecznie czym palisz ? Czy znasz parametry tego opału? Gdzie go kupowałeś i w jakiej cenie? Edytowane 4 Marca 2013 przez hektoras Cytuj
hektoras Opublikowano 4 Marca 2013 #240 Opublikowano 4 Marca 2013 Arku czekam z ciekawością na twoją opinię o tym ekogroszku. U mnie jest na allegro ekogroszek z możliwością osobistego odbioru w Rzeszowie to spróbóję kupić go trochę i też spróbóję. Moje odczucia podam za kilka dni. A tak to faktycznie wolałbym b.dobry miał ale gdzie takiego szukać? teraz z tego co zaobserwowałem to rozkręca się produkcja węgla we workach. Pewno to niezły interes. Ale co do uczciwości to jest wiele za daleko od pozytywności. Ja już w głowie mam myśl aby kupić b.dobrego węgla lub groszku i np. pokruszyć, ale nie mam też wątpliwości do takiego postępowania tzn. np pewne trudności techniczne, kosztowność=nieekonomiczność, mój trud czas czy to się opłaca? Jak myślicie? Cytuj
wojciech81kielce Opublikowano 4 Marca 2013 Autor #241 Opublikowano 4 Marca 2013 Praktycznie na srednich wielkosciach skladach weglowych mozna spotkac maszyny pakujace we worki a folia jak papier przyjmie wszystko obojetnie to co w nich bedzie faktycznie i tak 90 % kupujacych tego nie sprawdza poza Arkiem :rolleyes: wiec ufamy w uczciwosc . Arku sory jak Cie urazilem tym zwrotem "Kolego " ale u mnie w okolicy to bardzo popularny zwrot, od dzis sie poprawie :). Dzis dostalem 2 przesylki z karena faktycznie ten mial siany jest bardzo drobny wielkosc kukuryszy konserwowej ale tak jak Arek napisal jest delikatnie wilgotny, ale sypki. Poczekam az dopali mi sie resztka groszku z zasobnika i zasype 60kg = 4 wiadra 20L groszku mniej wiecej chociaz teraz sie tego nie porowna bo jest znacznie cieplej, ale moze piec nie bedzie tak trzeszczal jak na wiekszych brylkach. Cytuj
ArekKafarek Opublikowano 4 Marca 2013 #242 Opublikowano 4 Marca 2013 NIe obrażam sie za słowo "kolego" :-) Mam po prostu lekki uraz do tego słowa z czasów studiów od pewnego dr inż. , który do nas mówił tak cyt: Panie kolego , jest Pan jednostką, która mi nic nie mówi :rolleyes: , lub beton sie układa a nie wylewa , wylać to sie może Kolega za rogiem :rolleyes: . ( zaznaczam ze należałem do grupy studentów co miały stypendium naukowego ale za to wesołe czasy) Polecam wszystkim Politechnikę Lubelską Wydział Budownictwa i Architektury. Kto tam trafi na pewno trafi na super dr inż.. To taka mała dykteryjka na dziś . Także jak Wy to piszecie "Kolego" to nie ma problemu :rolleyes: Cytuj
ArekKafarek Opublikowano 4 Marca 2013 #243 Opublikowano 4 Marca 2013 Do Hektorasa: Widziałem też jak taki gościu zrobił sobie własna mini kruszarkę ze starej sieczkarni jakie były w gospodarstwach rolnych , ale to zabawa jest takim sprzętem Cytuj
wojtek_ww2 Opublikowano 5 Marca 2013 #244 Opublikowano 5 Marca 2013 Witam. Wczoraj czyściłem komin :) sadzy około 1/3 wiaderka budowlanego, myślę że to nieźle. Spalam teraz dwa worki miału na 3 dni tj. 50kg na około 72 godziny- duża zależność od poboru c.w.u. jak pisałem już wcześniej. Miał 23kj, producenta nie podaję bo w zeszłym roku byłem posądzany o reklamowanie. Miał ładnie workowany, samochód dostawczy z windą, a worki na palecie gościu wózkiem zawozi w dowolne, utwardzone miejsce na podwórku. Cytuj
hektoras Opublikowano 5 Marca 2013 #245 Opublikowano 5 Marca 2013 Wojtek_ww2 jak możesz to podaj mi inf. dot tego miału jakie miał parametry a gdzie kupiłeś i za ile to na hektoras@interia.eu no i będzie bez reklamy. Wątpliwe czy z tego skorzystam no ale w życiu wszystko możliwe. Jak to mówi przysłowie: "wiara czyni cuda" Czekam . Cytuj
wojciech81kielce Opublikowano 5 Marca 2013 Autor #246 Opublikowano 5 Marca 2013 Pierwszy dzien palenia sianym ekomialem jestem lepiej niz zadowolony po 1 piec duzo ciszej pracuje niz na ekogroszku 2 lepiej sie dopala ( nie skleja jak mial ze skladu luzem) po 3 szybciej nabiera temp jedyna wada jest taka ze jest zawilgocony troche wedlug mnie zaduzo ale mialy juz tak maja od godz 7 rano do 20 30 spali ok 5 kg fakt ze jest cieplo a;e groszek wychodzil podobnie. Parametry zostawilem takie same jak na ekogroszku Cytuj
ArekKafarek Opublikowano 5 Marca 2013 #247 Opublikowano 5 Marca 2013 No to super ze jesteś zadowolony!!! JA miałem takie same odczucie , więc będę palił miałem tylko boję się tych spieków Cytuj
wojciech81kielce Opublikowano 7 Marca 2013 Autor #248 Opublikowano 7 Marca 2013 U mnie nie powstawaly spieki ale sie zawieszal ten mial jak bylo go juz mniej chyba dlatego ze za wilgotny Cytuj
ArekKafarek Opublikowano 7 Marca 2013 #249 Opublikowano 7 Marca 2013 Ja w sobotę będę testował miał z takiego nowego składu gdzie nie robią w konia bo ich sprawdziłem ,Juz go podsuszyłem , cała sobota minie mi na porządkach w kotłowni i testom . Ale napewno na ekogrosazek się nie będę napalał tak jak w tamtym sezonie zrestą to mój pierwszy sezon więc dopiero była nauka . trochę drażniąca ale czasem i dawała radość tak jak opisałem jak wrzuciłem miał Cytuj
wojciech81kielce Opublikowano 8 Marca 2013 Autor #250 Opublikowano 8 Marca 2013 Ten mial to bedzie luzem czy pakowany ?? Czy miales tez duzo tak jak by sadzy po paleniu tym przesianym mialem z karenu jakos mi sie wydaje ze dosc duzo tego bylo jak czyscilem na tych szufladach juz przy wylocie z pieca?? Macie moze jeszcze jakies strony gdzie mozna kupic taki siany mial na testy ?? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi