tomekb Opublikowano 21 Listopada 2012 #51 Opublikowano 21 Listopada 2012 Hi Hi .... nie lubisz klasyki i nie oglądałeś całego filmiku..... test był robiony gdy siłownik jest na zasilaniu i gdy siłownik jest na powrocie Cytuj
kiminero Opublikowano 21 Listopada 2012 #52 Opublikowano 21 Listopada 2012 Od słuchania klasyki to jest filcharmonia albo dobre słuchawki a nie tuba Yuotuba... Aż mnie zęby bolały od słuchania... Przy zespole Jarzębina nie miałoby to żadnego znaczenia... Przy zaworze na powrocie nie było podejrzeń o zachowanie zapowietrzające, o ile pamiętam. W samym eksperymencie bardziej ciekawiła mnie skala odchyleń ciśnienia i dziękuję za możliwość zapoznania się z tym zjawiskiem. Pozdrawiam Cytuj
tomekb Opublikowano 21 Listopada 2012 #53 Opublikowano 21 Listopada 2012 To cieszę się że się podobało , ale żałuję że nie wpadłeś na to żeby wyłączyć głos :) , a tak poważnie to masz rację że nie było szans żeby się to zapowietrzyło pisałem już o tym na początku . Jak będę miał chwilkę czasu to specjalnie dla Ciebie zrobię test na układzie otwartym . pozdrawiam Cytuj
kiminero Opublikowano 21 Listopada 2012 #54 Opublikowano 21 Listopada 2012 Nie wiem czy ma to sens. Przy prawidłowo wykonanym układzie otwartym też powinno być OK. Tylko w sytuacji centralnego mieszania wody dla podłogówki w kotłowni, bypassu za pompą i rozdzielacza podłogowego na piętrze, byłbym skłonny w to zaciąganie powietrza uwierzyć. Cytuj
vernal Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor #55 Opublikowano 23 Listopada 2012 Filmiki fajne, widać , że odchylenia są jednak ale się nie zapowietrza. Tu do kiminero - czemu bypass miałby tu mieć jakiś wpływ? Cytuj
sambor Opublikowano 23 Listopada 2012 #56 Opublikowano 23 Listopada 2012 Ja mam centralne mieszanie, w układzie zamkniętym i podłogówkę na piętrze i parterze i nie zauważam nie niepokojącego. U mojego kolegi podobny układ też z centralnym mieszaniem ale w układzie otwartym, pracuje bez problemów już 3 sezon. Jedynym jej problemem jest właściciel, który ciągle kombinuje ze sterowaniem podłogówki. Miał sterowanie czysto pogodowe - źle, następnie reg w pokojach + siłowniki na rozdzielaczach - źle , za szybko, za głośno itd Teraz przeszedł na sterowanie temperaturowe centralne, pompa podłączona do 3 termostatów ze stykami w szereg, temp wody ustawiane na sztywno. Już mnie wątroba od tych konsultacji u niego boli :D . Nie wiem co jeszcze można wymyślić. Pozdr. Cytuj
vernal Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor #57 Opublikowano 23 Listopada 2012 Co było źle w tym sterowaniu pokojowym? Co za szybko co za głośno? Cytuj
sambor Opublikowano 23 Listopada 2012 #58 Opublikowano 23 Listopada 2012 Opisywałem to na forum na wiosnę - sterowniki Salus 091FL, przerobione z odwrotnymi stykami, aby były ustawione jak na chłodzenie a nie na grzanie. Dom mocno nasłoneczniony, więc co słonko weszło do pokoju to pyk. Zrobił imprezę - ktoś oparł się o ścianę obok sterownika - pyk. Dodatkowo wciąż kręcił zaworem różnicowym to pompa momentami głośniej pracowała - to raczej nadaje się do tematu - "trochę humoru" a nie do tematu o regulacji. Już ma pompę wymienioną na adaptacyjną, Wilo - tam ma wspaniałą gałe do kręcenia :D Jeszcze tylko przełączyć te Salusy na inne i uruchomić sterowanie pompy i będzie wg mnie dobrze. Tylko nie wiem jakie sterowniki aby w miarę tanie i przewodowe. Chyba że kupię zwykłe Salusy ( nie przerobione), nie będzie kłopotu z nauką. ;) Cytuj
vernal Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor #59 Opublikowano 23 Listopada 2012 Najlepsze są bezprzewodowe Tyboxy 810. Cicho i skutecznie. Te polecam. Są też przewodowe Salusy ciche - przełączanie elektroniczne - ale ich sterowanie zupełnie mi się nie podoba, pisałem dlaczego. Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi