Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Siłownik Za Czy Przed Rozdzielaczem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hi Hi .... nie lubisz klasyki i nie oglądałeś całego filmiku..... test był robiony gdy siłownik jest na zasilaniu i gdy siłownik jest na powrocie

• Odpowiedzi 58
  • Wyświetleń 11.4 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Witam , jak obiecałem filmik z montażu rozdzielacza , który bedziemy testować pod względem zapowietrzania

• Witam , rozdzielacz już podpięty gotowy do testów , 4 manometry pierwszy na zasilaniu przed siłownikiem , drugi na zasilaniu za siłownikiem , trzeci na powrocie za siłownikiem i czwarty na powrocie p

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Od słuchania klasyki to jest filcharmonia albo dobre słuchawki a nie tuba Yuotuba... Aż mnie zęby bolały od słuchania... Przy zespole Jarzębina nie miałoby to żadnego znaczenia...

Przy zaworze na powrocie nie było podejrzeń o zachowanie zapowietrzające, o ile pamiętam.

W samym eksperymencie bardziej ciekawiła mnie skala odchyleń ciśnienia i dziękuję za możliwość zapoznania się z tym zjawiskiem.

Pozdrawiam

Opublikowano

To cieszę się że się podobało , ale żałuję że nie wpadłeś na to żeby wyłączyć głos :) , a tak poważnie to masz rację że nie było szans żeby się to zapowietrzyło pisałem już o tym na początku . Jak będę miał chwilkę czasu to specjalnie dla Ciebie zrobię test na układzie otwartym . pozdrawiam

Opublikowano

Nie wiem czy ma to sens. Przy prawidłowo wykonanym układzie otwartym też powinno być OK. Tylko w sytuacji centralnego mieszania wody dla podłogówki w kotłowni, bypassu za pompą i rozdzielacza podłogowego na piętrze, byłbym skłonny w to zaciąganie powietrza uwierzyć.

Opublikowano
  • Autor

Filmiki fajne, widać , że odchylenia są jednak ale się nie zapowietrza.

Tu do kiminero - czemu bypass miałby tu mieć jakiś wpływ?

Opublikowano

Ja mam centralne mieszanie, w układzie zamkniętym i podłogówkę na piętrze i parterze i nie zauważam nie niepokojącego.

U mojego kolegi podobny układ też z centralnym mieszaniem ale w układzie otwartym, pracuje bez problemów już 3 sezon.

Jedynym jej problemem jest właściciel, który ciągle kombinuje ze sterowaniem podłogówki.

Miał sterowanie czysto pogodowe - źle, następnie reg w pokojach + siłowniki na rozdzielaczach - źle , za szybko, za głośno itd

Teraz przeszedł na sterowanie temperaturowe centralne, pompa podłączona do 3 termostatów ze stykami w szereg, temp wody ustawiane na sztywno.

Już mnie wątroba od tych konsultacji u niego boli :D .

Nie wiem co jeszcze można wymyślić.

Pozdr.

Opublikowano
  • Autor

Co było źle w tym sterowaniu pokojowym?

Co za szybko co za głośno?

Opublikowano

Opisywałem to na forum na wiosnę - sterowniki Salus 091FL, przerobione z odwrotnymi stykami, aby były ustawione jak na chłodzenie a nie na grzanie.

Dom mocno nasłoneczniony, więc co słonko weszło do pokoju to pyk.

Zrobił imprezę - ktoś oparł się o ścianę obok sterownika - pyk.

Dodatkowo wciąż kręcił zaworem różnicowym to pompa momentami głośniej pracowała - to raczej nadaje się do tematu - "trochę humoru" a nie do tematu o regulacji.

Już ma pompę wymienioną na adaptacyjną, Wilo - tam ma wspaniałą gałe do kręcenia :D

Jeszcze tylko przełączyć te Salusy na inne i uruchomić sterowanie pompy i będzie wg mnie dobrze.

Tylko nie wiem jakie sterowniki aby w miarę tanie i przewodowe.

Chyba że kupię zwykłe Salusy ( nie przerobione), nie będzie kłopotu z nauką. ;)

Opublikowano
  • Autor

Najlepsze są bezprzewodowe Tyboxy 810. Cicho i skutecznie.

Te polecam.

Są też przewodowe Salusy ciche - przełączanie elektroniczne - ale ich sterowanie zupełnie mi się nie podoba, pisałem dlaczego.

Pozdrawiam.