Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ma prośbę, w czerwcu zmieniłem piec z miałowgo na ekogroszek Bawaria Seko 36 KW i instalator zamontował kocioł w instalacji (w załączniku schemat ) ale jak przeczytałem warunki gwarancji że na powrocie musi być min. tem. 60 stopni i jak ustawiam na kotle 70 stopni to w przypadku jak wszystkie grzejniki są w "grzaniu" to na powrocie jest ok 60 stopni ale jak termostaty na grzejnikach zamkną głowice to temp. powrotu spada do 35-42 stopnie.

Poczytałem trochę forum i mam pytanie czy jak zmodyfikuję instalację na schemat z zaworem 4D + siłownik czy to pozwoli mi pozbyć się problemu ?

Proszę o pomoc

PS. mam jeszcze pytanie czy zużycie przy ok 250 m2 dom ocieplony wymienione okna i temp. zew. ok 7-10 stopni wychodzi mi 15-20 kg / 24 h ( dużo czy ok ?) czy zawór 4 d pozwoli mi obniżyć zużycie ?

post-44032-0-44438600-1352755363_thumb.jpg

Opublikowano

Teorię z zaworem 4D zostawmy na boku.

Wystarczy, że do obecnego układu zainstalujesz pompę obiegu kotłowego.

Skuteczność gwarantowana !

Opublikowano

Nie , pompa kotłowa spina zasilanie i powrót, jest montowana przy samym kotle, dodatkowo potrzebny jest układ załączający pompę - czujnik + sterownik.

Poszukaj na forum - "pompa obiegu kotłowego" lub "pompa krótkiego obiegu"

Opublikowano (edytowane)

Nie , pompa kotłowa spina zasilanie i powrót, jest montowana przy samym kotle, dodatkowo potrzebny jest układ załączający pompę - czujnik + sterownik.

Poszukaj na forum - "pompa obiegu kotłowego" lub "pompa krótkiego obiegu"

Popieram

nic nie ruszaj i nie demontuj bo [***] tylko wstaw pompę kotłową zwrotny i filtr. a bedzie git. do tego termostat z nastawą na min 55 st i bedzie gicio

Edytowane przez marcin
proszę bez wulgaryzmów
Opublikowano

Popieram

nic nie ruszaj i nie demontuj bo [***] tylko wstaw pompę kotłową zwrotny i filtr. a bedzie git. do tego termostat z nastawą na min 55 st i bedzie gicio

Czy mógłbym prosić o jakiś mały rysunek bo jestem laikiem

Opublikowano

W tym przypadku zawór zwrotny za pompą, ułatwi to odpowietrzanie pompy.

Przed pompą koniecznie filtr.