Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piec Defro Duo UNi 25KW K1 ogrzewanie ok 180 grzejnikow 12 ale 3 na razie zakrecone (kotlownia i garaż) Bojler 250l ustawiony na 43 stopnie

Opublikowano

Może lepiej to przeliczyć średnio-dobowo.

Np. w ciągu doby Twój kocioł spalił 20kg opału o kal. 26M/kg ze sprawnością ok. 70%,to pracował z mocą ok. 5kW.

Dziękuję Kolanin . Oto mi chodziło może być i średnio dobowo . :)

Opublikowano

Piec Defro Duo UNi 25KW K1 ogrzewanie ok 180 grzejnikow 12 ale 3 na razie zakrecone (kotlownia i garaż) Bojler 250l ustawiony na 43 stopnie

Ocieplony budynek,podloga ,dach? I nie rozumiem tego ze nadmuch 40% co minute na 20sek. Masz na myśli podtrzymanie?

Opublikowano

Ocieplony budynek,podloga ,dach?

stary budynek częściowo ocieplony w sensie że dach tak chodzilo mi o nadmuch w podtrzymaniu . Inaczej mówiąc podajnik podaje piec osiąga zadaną temperature a wegiel na szufladce bo mam podajnik rynnowy dopalany jest cominutowym nadmuchem o mocy 40% trwającym 20 sek.

Opublikowano

gothic

zaklejaj po przeciwnej stronie do tej gdzie przesypuje niedopalony węgiel możesz zakleić 2 środkowe nacięcia albo 2 skrajne

sprawdź też przez otwór którym łączy się wentylator z palnikiem czy masz otwory okragłe w połowie palnika

jak są to tez je zaklejaj - powinny byc 4 - zostaw 1 resztę zaklajstruj silikonem

po tych operacjach będzie potrzebna korekta ustawień.

i jeszcze nie ma silikonu od wewnętrznej strony na połączeniu korony z palnikiem - jak tam nie zakleisz to i tak będzie lewe powietrze sobie hulać po całości i będzie problem z reguacją

Opublikowano

Skrajne od str. Podajnika? Te okrągłe to chodzi na koronie palnika? Mógłbyś mi zakreslic na zdj? Jutro tak zrobie

Opublikowano

okragłe na całym obwodzie na górze 

a potem w zależności od tego gdzie masz niedopały to zaklejasz po przeciwnej stronie. zaznaczyłem na fotce kilka wersji w zależności od tego z której strony przesypuje niedopał. miejsce przesypywania na okrągło, miejsce zaklejania kwadratami lub kreskami

dodatkowo dodaję fotki jak uszczelniony być powinien poprawnie

post-32729-0-24561000-1511898507_thumb.jpg  post-32729-0-05679700-1511898565_thumb.jpg  post-32729-0-32967400-1511898580_thumb.jpg

Opublikowano

Witam.

Jestem posiadaczem kotła Drew met eko prim 23 kw

ustawienia spalania

czas podawania 5 s

przerwa 30 s

nadmuch 40%

temp zadana 50

po calej nocy palenia temperatura jaka zastalem rano na piecu to 35 stopni i mnostwo niedopalonego wegla w popielniku.

wczoraj wieczorem próbowałem różnych ustawien łacznie z tymi podanymi przez producenta 15/60/40 oraz 10/50/40.

Wydaje mi sie ze po tym jak kociol dojdzie raz do zadanej temperatury np 50 stopni i przejdzie w prace podtrzymania to wzrosnie o 2 stopnie nastepnie zmaleje do 48 zalączy sie i później jest mu cięzko powrocic do zadanej temp. przrwa w paleniu nie jest dluższa jak 5 min. zauważylem rowniez ze jeżeli wezme pogrzebacz i poruszam tam w środku plomien staj sie lepszy i szybciej rośnie temp a gdy nie ma osoby obslugujacej powstaje zgorzlina.

Bardzo prosze o pomoc.

Opublikowano

mnóstwo niedopalonego węgla- jak kocioł ma niewielki zapas mocy (5 minutowe podtrzymanie) podnoś moc nadmuchu

jak się okaże że będa problemy dalej z koksem to trzeba będzie zmienić nastawy dla węgli koksujących które lubią dłużej "poleżeć" na palniku z mniejszą ilościa powietrza

na razie jednak zacznij od podnoszenia mocy nadmuchu

Opublikowano

Spróbuje jeszcze raz na wiekszym nadmuchu ale z tego co pamietam z wczoraj to jak zwiekszalem nadmuch to automatycznie na dole paleiska powstawaly kawalki koksu.

Opublikowano

Ja bym próbował rozciągnąć przerwę w podawaniu z 30 do 40-45s i obniżył dmuchawę na 30%.

Opublikowano

Wesoła się bardzo spieka w tym roku . Kupowałem ja na próbę w różnych okresach czasu i zawsze to samo . Spieki wychodzą i można je wyeliminować tylko małą ilością powietrza i krótszym podawaniem

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

U mnie akurat o dziwo lepiej sie spala na większym nadmuchu (55%, przesłona otwarta na 1,5cm), ale masz gazika2 rację że trzeba skrócić podawanie, ja zmieniłem z 5s/30s na 4s/27s i jest o niebo lepiej, wcześniej zaczęło mocno spiekać

Opublikowano

Czyli reasumując trzeba ustawić 4 /27 ptzeslone na 1,5 cm a nadmuch na 55

A jeszcze jak ustawić pracę w podtrzymaniu bo to też ważne. Zaznaczę że dom jest nowy nie zamieszkały jeszcze na górze 7 grzejników korytarz i łazienką w podłogowe na dole dwa grzejniki i ok 100 M w p odlogowce.

Opublikowano

To jest tylko moja sugestia, mam zupełnie inną instalację i inne zapotrzebowanie, możesz spróbować, moc pieca mamy podobną więc może zagra

Podtrzymanie mam 5s co 15m, przedmuch 20s co 10m, tyle że ja mam zadaną 58st., a Ty 50st więc tu też jest pewna rozbieżność

Opublikowano

Przymykanie klapki to moim zdaniem jest trochę głupota bo odcinasz tylko tlen który jest potrzebny do prawidłowego spalania

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

U mnie akurat się sprawdza, więc jak zwykle to tylko sugestia i propozycja

Opublikowano

Witam,

Proszę o podanie jakiś sensownych ustawień piec drewmet 14kw, ekoprmi, klasa 5.

Dom ocieplony dobrze, powierzchnia 155mkw - część podłogówka, cześć grzejniki.

Spal mi ok 40 kg/ dobę.

Moje ustawienia

czas podawania- 17 s

Przerwa podawania - 80s

czas podtrzymania-  17s

przerwa podtrzymania- 12minut

wentylator- czas pracy 15s co 7 min. ( próbowałam już tez z wentylatorem co 10 minut i efekt podobny)

Bardzo proszę o pomoc, nie ma pojęcia jak ustawić żeby piec spalał mniej.

Mój sterownik posiada funkcję pid, co myślicie czy warto spróbować pracy z pid?

Opublikowano

pewnie że warto spróbować z pid.

nie znam Twojego kotła ale masz strasznie długi czas podawania może to wynika że specyfikacji ale w większości kotłów które znam podawanie jest w granicach 5-8 ś

sprawdź sobie na pud jak pali zawsze można go trochę zmodyfikować

Defro Komfort Eko Duo Uni R 25 Kw

- owies - ekogroszek -

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.