Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stara Instalacja Żeliwna A Nowy Grzejnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Chciałbym się poradzić w doborze odpowiedneigo grzejnika.

Posiadam dom z lat 70tych (klocek 10mx10m) z cegły/pustaka o grubości ścian 40 cm i pow. około 180 m2.

Dom jest niecieplony z zewnątrz. Dach jednospadowy docieplony wełną (nie wiem jednak jaka jest grubość docieplenia).

Okna plastikowe 2 szyby.

Stara instalacja CO z grzejnikami zeliwnymi i 2 podłogówkami (kuchnia 12m2 i łazienka około 6-8m2) podłączonymi przez 2x Unibox RTL.

W łazience posadzka jest ciepla nawet przy minimalnym ustawieniu RTLa natomiast w kuchni, która ma 2 ściany zewnetrzne podłoga nie jest już tak ciepła i czuć że jest chłodniej.

W kuchni chciałbym dołozyć grzejnik tylko nie wiem jaki dobrac do mojej instalacji. Grzejniki zeliwne są wysokotemperaturowe, podłogówka niskotemperaturowa...

Z obliczęń mi wychodzi, że zapotrzebowanie kuchni to około 1200W.

Grzeję kotlem kondensacyjnym Vaillant 18KW z czujnikiem pogodowym.

Dodatkowo w drugiej łazience na górze (około 6m2) instalator podczas remontu załozył tylko grzejnik drabinkowy (nie wiem o jakiej mocy) i czuję, że też jest chłodniej.

Łazienka ma 1 ścianę zewnętrzną od strony północnej.

Czy wymiana drabinki na mocniejszą np. rzędu 1000W coś poprawi?

Dodam, że w przyszłosci będe chciał dodać 2 kocioł na paliwo stałe aby czasem dogrzewać węglem/drewnem itp.

Dzięki i pozdrawiam,

Edytowane przez art79
Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za sugestię.

Zapomniałem dodaż, że jest fragment CO w miedzi bo piec kondensacyjny jest na innym kominie od poprzedniego pieca (aby woda miała bliżej do punktów odbioru). W związku z z tym od pieca jest kilka metrów instalacji miedzianej i to wszystko wpięte do starego stalowego i grawitacyjnego układu CO.

Czy ten fragment miedzi nie będzie kolidował z aluminium?

Edytowane przez art79
Opublikowano

kup grzejnik stalowy płytowy , powinien dobrze pracować z tą instalacją co masz.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki kupię stalowy dwupłytowy. Mam pytanko czy warto go przewymiarowywac (np kupując o mocy ~1500W) skoro w tym pomieszczceniu jest już podlogówka?

Docelowo chciałbym w przyssłosci zostawić samą instalację CO (stalową) i tylko zastąpić grzejniki zeliwne przewymiarowanymi stalowymi płytowymi aby zejść z parametrów 90/70/20 na 75/65/20 lub niżej.

Kocioł mam kondensacyjny więc im mniejsza temp zasialnia tym będzie lepiej.

Mam jeszcze pytanie odnośnie 2 łazienki, mianowicie na 8m2 jest grzejnik (drabinka) heniks o parametrach: model: G 24/50 heniks_bg_col.jpg szer. 535 heniks_bg_col.jpg wys. 1380 heniks_bg_col.jpg Moc 90/70/20 905 heniks_bg_col.jpg Moc 75/65/20 715

heniks_slide_grzejnik_g.png

czy zastępując go takim (najmocniejszym o tym samym rozstawie ale niższym): model: GP2 42/50 heniks_bg_col.jpg szer. 535 heniks_bg_col.jpg wys. 1180 heniks_bg_col.jpg Moc 90/70/20 1302 heniks_bg_col.jpg

Moc 75/65/20 1033

heniks_slide_grzejnik_gp_2.png

odczuję poprawę?

Koszt nowego mocniejszego to jakieś 400 zł.

Dziękuję i pozdrawiam,

Edytowane przez art79
Opublikowano

Przy odpowiednim kryzowaniu i tak odda tyle energii ile potrzeba (wstępna nastawa, kryzowanie). Moc oddana zależy od temperatury czynnika, powierzchni i przepływu (różnica temperatur wlot/wylot) jednak każdy grzejnik ma moc maksymalna jaką może przekazać. Natomiast minimalne wartości można nastawić od zera do max,. mocy.