art79 Opublikowano 20 Września 2012 #1 Opublikowano 20 Września 2012 (edytowane) Witam, Chciałbym się poradzić w doborze odpowiedneigo grzejnika. Posiadam dom z lat 70tych (klocek 10mx10m) z cegły/pustaka o grubości ścian 40 cm i pow. około 180 m2. Dom jest niecieplony z zewnątrz. Dach jednospadowy docieplony wełną (nie wiem jednak jaka jest grubość docieplenia). Okna plastikowe 2 szyby. Stara instalacja CO z grzejnikami zeliwnymi i 2 podłogówkami (kuchnia 12m2 i łazienka około 6-8m2) podłączonymi przez 2x Unibox RTL. W łazience posadzka jest ciepla nawet przy minimalnym ustawieniu RTLa natomiast w kuchni, która ma 2 ściany zewnetrzne podłoga nie jest już tak ciepła i czuć że jest chłodniej. W kuchni chciałbym dołozyć grzejnik tylko nie wiem jaki dobrac do mojej instalacji. Grzejniki zeliwne są wysokotemperaturowe, podłogówka niskotemperaturowa... Z obliczęń mi wychodzi, że zapotrzebowanie kuchni to około 1200W. Grzeję kotlem kondensacyjnym Vaillant 18KW z czujnikiem pogodowym. Dodatkowo w drugiej łazience na górze (około 6m2) instalator podczas remontu załozył tylko grzejnik drabinkowy (nie wiem o jakiej mocy) i czuję, że też jest chłodniej. Łazienka ma 1 ścianę zewnętrzną od strony północnej. Czy wymiana drabinki na mocniejszą np. rzędu 1000W coś poprawi? Dodam, że w przyszłosci będe chciał dodać 2 kocioł na paliwo stałe aby czasem dogrzewać węglem/drewnem itp. Dzięki i pozdrawiam, Edytowane 20 Września 2012 przez art79 Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 20 Września 2012 #2 Opublikowano 20 Września 2012 Przy prawidłowo wyregulowanej instalacji nie ma znaczenia jakie są grzejniki. Jednak sugerowałbym aluminiowe. Cytuj
art79 Opublikowano 20 Września 2012 Autor #3 Opublikowano 20 Września 2012 (edytowane) Dziękuję za sugestię. Zapomniałem dodaż, że jest fragment CO w miedzi bo piec kondensacyjny jest na innym kominie od poprzedniego pieca (aby woda miała bliżej do punktów odbioru). W związku z z tym od pieca jest kilka metrów instalacji miedzianej i to wszystko wpięte do starego stalowego i grawitacyjnego układu CO. Czy ten fragment miedzi nie będzie kolidował z aluminium? Edytowane 20 Września 2012 przez art79 Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 20 Września 2012 #4 Opublikowano 20 Września 2012 To pozostają grzejniki stalowe. Niektórzy producenci produkują grzejniki aluminiowe które mogą współpracować z instalacją miedziana ale są droższe. Tu nieco informacji o współpracy grzejników aluminiowych z miedzią: http://budowa.com.pl/Wiadomo%C5%9Bci/Grzejniki-aluminiowe-w-instalacji-miedzianej-38954.html Cytuj
albodek Opublikowano 20 Września 2012 #5 Opublikowano 20 Września 2012 kup grzejnik stalowy płytowy , powinien dobrze pracować z tą instalacją co masz. Cytuj
art79 Opublikowano 21 Września 2012 Autor #6 Opublikowano 21 Września 2012 (edytowane) Dzięki kupię stalowy dwupłytowy. Mam pytanko czy warto go przewymiarowywac (np kupując o mocy ~1500W) skoro w tym pomieszczceniu jest już podlogówka? Docelowo chciałbym w przyssłosci zostawić samą instalację CO (stalową) i tylko zastąpić grzejniki zeliwne przewymiarowanymi stalowymi płytowymi aby zejść z parametrów 90/70/20 na 75/65/20 lub niżej. Kocioł mam kondensacyjny więc im mniejsza temp zasialnia tym będzie lepiej. Mam jeszcze pytanie odnośnie 2 łazienki, mianowicie na 8m2 jest grzejnik (drabinka) heniks o parametrach: model: G 24/50 szer. 535 wys. 1380 Moc 90/70/20 905 Moc 75/65/20 715 czy zastępując go takim (najmocniejszym o tym samym rozstawie ale niższym): model: GP2 42/50 szer. 535 wys. 1180 Moc 90/70/20 1302 Moc 75/65/20 1033 odczuję poprawę? Koszt nowego mocniejszego to jakieś 400 zł. Dziękuję i pozdrawiam, Edytowane 21 Września 2012 przez art79 Cytuj
sambor Opublikowano 21 Września 2012 #7 Opublikowano 21 Września 2012 Teoretycznie przy zmianie grzejnika na grzejnik o większej mocy grzewczej będzie poprawa. Dla łazienki przyjmuje się ok 100W-120W /m2 powierzchni . Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 21 Września 2012 #8 Opublikowano 21 Września 2012 Przy odpowiednim kryzowaniu i tak odda tyle energii ile potrzeba (wstępna nastawa, kryzowanie). Moc oddana zależy od temperatury czynnika, powierzchni i przepływu (różnica temperatur wlot/wylot) jednak każdy grzejnik ma moc maksymalna jaką może przekazać. Natomiast minimalne wartości można nastawić od zera do max,. mocy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi