spenser9 Opublikowano 21 Maja 2012 #1 Opublikowano 21 Maja 2012 Witam znawcow tematu.Jako nowy uzytkownik zwracam sie z prosba o rozwiazanie mojego problemu.Ostatnio kupilem grzejnik panelowy dwuplytowy,problem tkwi w tym,ze grzeje tylko jeden panel,a drugi jest calkiem zimny,najpierw zamontowalem grzejnik wraz z zaworem,ale gdy zauwazylem ze grzeje tylko jeden panel,postanowilem zawor wymontowac i zamontowac grzejnik bez niego.Niestety nie rozwiazalo to mojego problemu,a ze jestem zielony w sprawach hydrauliki i podobnych to zwracam sie z prosba o pomoc do was.W mojej instalacji nie posiadam pompy wodnej,ale do tej pory przez kilkanascie lat nie bylo tego typu problemu!co zrobic aby grzaly obie plyty grzejnika??? :wacko: :unsure: Cytuj
Vlad24 Opublikowano 21 Maja 2012 #2 Opublikowano 21 Maja 2012 prawdopodobnie to grzejnik kermi, bo oni taką technologię stosują. Działa to tak, że przy małym zapotrzebowaniu na ciepło i mocno ograniczonym przepływie przez głowice - grzeje tylko jedna płyta, w miarę zwiększania przepływu zacznie grzać też i druga. Niestety do grawitacji najlepsze są grzejniki żeliwne - o minimalnych oporach hydraulicznych, a nie takie wynalazki jak kermi. Do wynalazków o zmiennym przepływie montuje się pompę adaptacją typu alpha2 lub podobne. Cytuj
spenser9 Opublikowano 22 Maja 2012 Autor #3 Opublikowano 22 Maja 2012 Tak zgadza sie to Kermi,czy mam rozumiec ze przy obiegu grawitacyjnym nigdy nie beda mi grzac obie plyty?rozumiem ze na dluzsza mete,jak bede palil w piecu,,to i zacznie grzac druga plytta? Cytuj
spenser9 Opublikowano 22 Maja 2012 Autor #4 Opublikowano 22 Maja 2012 czy zwiekszajac ilosc wody w obiegu zwieksze przeplyw i pozbede sie problemu? Cytuj
Neo Opublikowano 24 Maja 2012 #5 Opublikowano 24 Maja 2012 Prawdopodobnie grzejnik działa prawidłowo (zgodnie z intencją producenta), poczytaj na stronie Kermi o "X2 Inside". Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi