Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

powiem ci ze nie wiem ja też mam dużo popioło a raczej niedopalonego groszku i spieków wyzucam co 2 ,3 dni ja mialem jeszcze nie paliłem wiec nie wiem ,nie wiem dlaczego u nie których ludzi podajnik starcza na 10 dnia mi na połowe

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ma ktoś opis wszystkich parmatrów ustawień tego sterownika rk-2006 bo to co jest do sciągnięcia na stronach cichewicza jest nie pełne.A drugie pytanko ile wam sie nagrzewa układ do 20 temp. np 60-65 bo umnie długo z 2 h .Ja sterowanie pompą mam podpięte pod termostat pokojowy .Jak mi się wychłodzi woda w c0 to długo się nagrzewa.Może lepiej utrzymywać jakieś 40 C na grzejnikach.

Opublikowano

Witaj Machu ja przez ostatni tydzień odpiąłem termostat od kotła i pompa chodziła non stop i powiem jedno, fn z 28 zmieniłem na 23, a f mam 70, i spoko sobie kocioł radzi, nawet teraz -7 na zewnątrz, jednak nic mniej nie pali, bo w podtrzymaniu zamiast pracować 30 minut stoi około 10, więc częściej się załącza, ale zrobiłem też zmianę ustawienia zaworu 4D, bo jak miałem go pod termostatem to temp. powrotu miałem 40*C, teraz jak odpiąłem termostat i dałem zawór na full to temp. na wyjściu z kotła mam 75 a powrót 60 to dla mnie już jest super a w domu 23, a jak miałem zawór na połowę i załączony termostat miałem powrót 40 przy 75 na wyjściu, ale u mnie jest jeszcze podobno za daleko kocioł od zaworu i nie mam pompy między kotłem i zaworem i dlatego mi to głupieje. Dziś podpiąłem termostat ale zostawię zawór na full i załączenie pompy co 2 minuty, gdy kocioł jest w podtrzymaniu, a na wiosnę założę pompę i wymiennik i będę miał już chyba ok

Pozdrawiam Tomasz.

Opublikowano

Ja to tak mysle ze jak dzis kupilem groszek za 840zl, a cena 1 l oleju opalowego kosztuje 1,8zl to chyba odpale kociol na olej opalowy. Skoro spalam 1 t miesiecznie. chyba zeby w okresie letnim zrobic zapas wegla za rozsadne peiniadze bo widze ze zaczyna soe to poprostu nie kalkulowac

Opublikowano

Tu się z Tobą zgadzam, ale np, ja mam tylko kocioł z zasobnikiem na eko, a kupić teraz olejwy to dla mnie zbędny wydatek, ponadto kto to wie ile będzie tak tani olej, oby jak najdłużej ale jakos w naszym kraju nie chcę mi się w to wierzyć, ale najważniejsze mieć alternatywę.

Pozdrawiam Tomasz

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
witam,

mam ten piec z tym sterownikiem od 3 m-cy; instrukcję sterownika ściągnąłem z internetu; przez ten czas zdążyłem poznać parametry i funkcje sterownika jednak od pewnego czasu mam problem z podawaniem węgla; chodzi o to, że kilka razy już mi się wygasił; wracam do domu a tu kopczyk ekogroszku na palenisku i zapalona kontrolka oznaczająca brak opału; mieliście może podobny problem; po kontakcie z którymś tam z kolei "serwisantem" uzyskałem informację że należy zwiększyć parametr Fb ale nic to nie dało; a może wina tkwi w węglu? nie wyobrażam sobie takiej sytuacji zimą... kupiłem piec, którego zaletą miała być wygoda użytkowania tymczasem muszę do niego zaglądać jak do zwykłego kotła; miał ktoś może podobne problemy? chętnie podzielę się swoimi doświadczeniami

pozdr.

Miałam to samo też mi się wyłączał i paliła się kontrolka brak opału chociaż opał był, doszło do tego że wstawałam w nocy co 2 godz. aby sprawdzic czy sie niewyłączył, w serwisie tez niewiedzieli, zreszta oni chyba niewiele wiedza bo po ich przyjazdach nic się niezmienia po serwisowych ustawieniach tylko kasę zczesza, pomijam ze jeszcze trzeba na nich czekac 3-4 tyg. Serwis do du....

Niewiem czy juz sobie poradziłes z tym problem jesli nie dam radę u mnie pomogło

Fd zmień na 2 a Fb na 4, jesli nie pomoze Fd na 3 Fb na 4 i powinno byc ok.

jestem ciekawa jak ustawiona masz przesłonę i jakie masz spalanie.

pozdrawiam

Opublikowano

Techno 200

Napisz jak masz ustawiony wentylator i jak przesłonę, ile odsłoniętą?

Czy nie próbowaliście ustawiać cykl pracy na krótszy z mniejszym podawaniem???

Opublikowano
wita,

teraz Ci tyle zasysa? wydaje mi się, że jakoś dużo... dobrze Ci się dopala ten ekogroszek? jaką masz powierzchnię do ogrzania? Ja mam piec BUDERUSA i na takiej ilości chodzi mi co najmniej 2 razy tyle co Tobie

pozdr.

Jakie masz ustawienia F i Fn i wentylatora + przesłona skoro masz tak dobre spalanie, rozumiem że węgiel ci się wypala na popiół?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam, czytam wszystkie posty w tym temacie i sam juz nie wiem co myslec. kociol mam od 2 tyg i najchetniej bym sie go pozbyl bo nerwow juz barkuje... przestestowalem dziesiatki jak nie setki ustawien i wszystko prawie na nic. jezeli ustawie 40-45 st na piecu to jeszze jakos pociagnie ale wiecej nie ma szans, czasem doszedl do 47 ale to bylo chwilowe i zaraz spadal na 40-42...tak potrafi byc caly czas. ustawialem juz wartosci minimalne, maxymalne, posrednie, mieszane, albo zagasa wysypujac kopczyk groszku albo zapada sie zar i rowniez gasnie, jesli ustawie posrednio ze utrzymuje ogien na palenisku to i tak wiecej niz 41-43-45 st nie wydusze z kotla. dzis bawilem sie przeslona dmuchawy, cos jakby sie poprawialo ale nie duzo...w domu mam na parterze ok 70-80m2 podlogowki i na pietrze na okolo 80m2 kaloryfery (8szt+2 w garazu). nigdy nie uzywalem tego typu urzadzen do ogrzewania, niedawno kupilem dom i jest to moje pierwsze zetkniecie z takim sprzetem. moze ktos mi powiedziec jak ma wygladac ogien na palenisku? czy ma byc "ostry i szybki" jak z palnika czy moze lagodnie sie palic jak w kominku? prosze o rade jak to poustawiac!? [email protected] lub 508700000 :) niedlugo sie wprowadzamy i chcialbym aby wszystko gralo....pomijajac fakt wydanej sumy.... :angry:

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam . Jestem kolejnym załamanym właścicielem "cudownego pieca"- Funke 21 KW Future. Ustawiłem piec i pali mi obecnie ok. 15 kg /na dobę. przy ustawieniach 44stopnie( tem. w domu 22stopnie) -110 metrów + 150 bojler. Kontaktowałem się z serwisantami i nikt nic mądrego nie powiedział. Każdy twierdzi, iż przy moim metrażu piec powinien spalać około 25 kg. Uważam, że jest to wielkie nieporozumienie, gdyż znajomi maja inne piece i podobne metraże a nawet większe i pala około 10 kg/dobę. Jest to wiadomość sprawdzona. Przy zakupie zostałem poinformowany o innych osiągach zużycia - standard w naszym kraju.

Pozdrawiam Arek ;) :) :) :) :)

• 1 miesiąc temu...