Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam posiadam taki kociołekpost-1928-0-85065300-1328772014_thumb.jpg

Producent (lokalny)pisze iż jest to piec dolnego spalania wielofukcyjny przystosowaany do spalania gorszej jakości opału tzn wegla,miału itp.Posada sterownik i dmuchawe,oczywiscie zamontowalem też pompkę.Mój problem polega na tym iż piecyk jest dość opałożerny ale to jeszcze przeboleję najbardziej drażni mnie to iż piec nie przepala opału do końca tu dodam że palę tylko mialem (suchym) i zasyp wystarcza na jakies 6-8 godz przy nastawie 50st nastepnie zapycha sie i gaśnie,mimo ze dmuchawa dmucha na max.Piec jest zapchany popiołem i trzeba rozpalac na nowo czyli codziennie.Sterownik posiada funkcję załaczania pompki,tep.zadaną,i obroty dmuchawy czyli prosta konstrukcja.Dom z lat 80 ok 80m pow.mieszkalnej nie ocieplony z pustaka szlakowego.Macie może jakies sugestie by wydlużyć czas palenia..i pytanie o ile ma spadać tem zadana by wlączała sie dmuchawa 2.3,5,stopni?

Edytowane przez robekrt
Opublikowano

Witam

mam podobny piec , te same parametry no i te same problemy z tym że ja miał mieszam z groszkiem (zrób też tak wyczyść piec daj jakieś 70% groszku jeśli masz, na to miał do pełna żeby wypełnił szczeliny rozpal od góry a i jeszcze u mnie na tą chwile pompę dałem na stałe, z jakiś 4-5 h na pełnym zasypie pali mi się teraz 8-10 h w te mrozy które były) no ale po tym i tak całkowicie nie wypala mi wszystkiego . Nie wiem czemu, nad tym jeszcze pracuje ale dorzucam i pali się dalej :rolleyes: :lol:

Opublikowano
post-9430-0-26429500-1328818071_thumb.jpgWitam.Zaślep te miejsca które zaznaczyłem i będzesz mił całkiem dobrego dolniaczka a i stałopalność ci się wydłuży i wszystko będze pięknie dopalone.
Opublikowano

Dziękuję za sugestie wszystkim forumowiczom napewno coś z podannych znajdzie i u mnie zastosowanie.Co do opału to wstyd się przyznać ale węgla to ten piec jeszcze nie widział,palę przeważnie pośredniej jakości mialem w mrozy a wcieplejsze dni miał przekładam drzewem miału raczej nie moczę bo tworzy się specyficzn skorupa która jewszcze bardziej zapycha.Co do zatkania górnego otworu to sprawa raczej prosta ale z tym drugim z tyłu pieca już gożej.Chyba sie skusze i zaexperymentuje ale jeszcze pytanko czym efektywnie zatkać otwory?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.