slom Opublikowano 7 Lutego 2012 #1 Opublikowano 7 Lutego 2012 Witam mam prośbę o pomoc w opracowaniu efektywnego schematu połączenia następujących elementów w instalacji CO i CWU: -Bufor Siss 550/150 z zestawem solarnym -Kocioł na Eko-groszek Ogniwo 16kW Eko plus Dom wg projektu Granat: -parter całość w podłogówce w podziale na następujące sekcje na rozdzielaczu: 1)kuchnia -10m2 2,3,4) salon -30m2 5)wiatrołap -4m2 6)przedpokój - 10m2 7)łazienka - 3,5m2 8)pokój na dole -12,5m2 -poddasze drugi rozdzielacz 1)korytarz -6,5m2 2)łazienka -9m2 3)sypialnia -16,5m2 4)pokój -14m2 5)pokój -16m2 dwie drabinki i kaloryfer w garażu Jak uważacie ile pompek potrzeba do takiego układu czy musi ich być aż 4 plus dodatkowa na cyrkulację. -ładowanie bufora -podłogówka parter -podłogówka poddasze -grzejniki -cyrkulacja Czy w takim układzie nowy dobrze ocieplony dom mogę przyjąć że na 1m2 podłogówki potrzeba 7mb rury pex 16? Zawór trój czy czterodrogowy w takiej instalacji? Będzie ona cała w ukladzie zamkniętym rozważam montaż zaworu bezpieczeństwa np. Zawór termostatyczny BVTS. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie propozycję schematów abym mógł to skonfrontować z tym co zaproponuje mi wykonawca. Przeraża mnie ilość tych pompek. pozdrawiam Paweł Cytuj
slom Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor #2 Opublikowano 9 Lutego 2012 Niestety nie udało mi się znaleźć zbliżonego do mojego schematu, po połączeniu kilku wyszło mi coś takiego. Bardzo proszę o ocenę gdyż mam następujące wątpliwości: 1)nie wiem czy nie przekombinowałem z zaworem 4d tzn moze 3d wystarczy na petli podlogowki 2)czy jedna pompka wystarczy na caly układ CO (za buforem) 3)kocioł ma pracować w obiegu zamkniętym co lepsze jako zabezpieczenie wężownica schładzająca czy zawór termostatyczny dopuszczjący ZW. z góry dziękuję pozdrawiam slom Cytuj
sambor Opublikowano 9 Lutego 2012 #3 Opublikowano 9 Lutego 2012 Witam Za zaworem 4- drogowym obowiązkowo pompa. Pozdrawiam Cytuj
kiminero Opublikowano 9 Lutego 2012 #4 Opublikowano 9 Lutego 2012 Witam. Zastanawiałeś się po co ci ten bufor? Celem każdego kotła eko jest stała produkcja ciepła w ilościach aktualnie niezbędnych do ogrzania domu i CWU. Ten bufor będzie tylko pośrednikiem generującym straty. W układzie tym nie widzę źródeł nadwyżek energii. Zastanów się nad dużym zasobnikiem CWU (300l np.) z dwiema wężownicami. Jedna obsłuży ci solary, drugą w razie potrzeby obsłuży kocioł. Solary na CO w liczbie szt. 2, to pomyłka. Wystarczy jeśli w sprzyjających warunkach słonkiem nagrzejesz sobie wody. Schemat niestety zeznaje przeciwko tobie. Nie znasz zasad i zastosowań użytych urządzeń. Dużo by pisać na "nie". Całościowe zastosowanie podłogówki sprawdzi się tylko przy sterowaniu pogodowym, czujnikach w każdym pomieszczeniu i indywidualnym sterowaniu siłownikami. Poczytaj o bezwładności tego rodzaju ogrzewania i trudnościach z jego regulacją. Wszystko jest do zrobienia, ale nie można oszczędzać. Osobiście do sypialni radziłbym wykorzystać grzejniki. Łatwiej sterowalne i szybciej reagują na zmieniające się warunki. W tak małych pomieszczeniach połowa powierzchni zastawiona będzie meblami i podłogi niewiele zostanie. Do tego pewnie panel lub drzewo na wykończenie. Obliczeniowo, regulacyjna masakra! Przemyśl, porozmawiaj z instalatorem, popytaj na forum. Błędy lepiej popełnić na papierze. Jak znam życie, to pewnie już ten kombinowany bufor kupiłeś. W końcu tak go w sklepie zachwalali... Cytuj
slom Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor #5 Opublikowano 9 Lutego 2012 Dlatego pytam na forum, 1)co do solarów to są to dwa kolektory prozniowe po 30 rur każdy czyli o powierzchni 12m2 zamontowane od południa 2)Bufor ma byc tak jak napisales do magazynowania energii z nich uzyskanej ewentualnie z dodatkowego paleniska w piecu na eko w okresach przejściowych. 3)Co do sypialni to rozwazalem jeden grzejnik pod oknem i na okolo polowie podlogowke 4)sterownie ma byc zrealizowane poprzez elektrozawory na rozdzielaczach i programowalny sterownik z czujnikami temp. w każdym pomieszczeniu Napisz czy takie założenia zmieniają coś w Twojej opini co do instalacji? Zasugeruj od czego zacząć zmiany schematu jak się zapewne domyślasz nie jestem instalatorem ale wolałbym mieć ogólny pogląd o temacie podczas rozmowy z nim. z góry dzięki pozdrawiam Cytuj
MarekW Opublikowano 9 Lutego 2012 #6 Opublikowano 9 Lutego 2012 Zapomnij o wykorzystaniu kolektorów do ogrzewania budynku, to nie bedzie działać. Tak jak Ci radzi kimero kup zasobnik c.w.u. z dwiema wężownicami do dolnej podłącz kolektory a do górnej kocioł. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi