Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

To dobry wybór sam mam 300l Biawara i jest ok.

Jednak na twoim miejscu poszukałbym zbiornika większego np 200l lub używanego z kwasówki, są na All.., jest niezniszczalny.

Pozdrawiam

Opublikowano

Osobiście posiadam zbiornik 120 l jest jeszcze zamontowany pod NW ALE na wiosnę przerabiam i zastanawiam się zmianą bo nie wiem co może się okazać . z aktualnym który pracuje już 15 lat ,mimo wszystko jest jeszcze ok .nie cieknie :D

Masz rację co do wyboru większego bo różnica jest w cenie 500zł ale jaka pojemność

i czy jest konieczność montowania pompy cyrkulacyjnej . pisałem o tej pompie w innym poście ale zapytam również tu .

co do wyboru tego zbiornika to wolę w kotłowni mieć w pionie niż w poziomie bo jest niska :D 2m

ale temper. przy mrozach -25 C na dworze spada do 9 C co o tym myślisz ?

Opublikowano

Witam podtrzymuję temat czy jest konieczność podpinana naczynia przeponowego przed C.W.U jeśli posiadam NW .

I instalacja będzie pracować na 2 pompach . proszę o odp.

Opublikowano

Jeżeli jeszcze nie kupiłeś bojlera zastanów się nad nierdzewnym używanym Viessmannem,są na allegro,będziesz zadowolony tak jak ja,mam 2,szybko grzeją długo trzymają no i trwałość!!

Opublikowano

Witam podtrzymuję temat czy jest konieczność podpinana naczynia przeponowego przed C.W.U jeśli posiadam NW .

I instalacja będzie pracować na 2 pompach . proszę o odp.

Witam

Naczynie wzbiorcze przeponowe ( zamknięte) dajesz na obwodzie zimnej wody przed zbiornikiem CWU dodatkowo można dać zawór zwrotny za zaworem "7" na twoim rysunku .

Naczynie to zabezpiecza przed skokami ciśnienia w instalacji wody użytkowej.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jeżeli jeszcze nie kupiłeś bojlera zastanów się nad nierdzewnym używanym Viessmannem,są na allegro,będziesz zadowolony tak jak ja,mam 2,szybko grzeją długo trzymają no i trwałość!!

Witaj dzięki posiadasz jeszcze jakieś namiary na takie zbiorniki ?

Opublikowano

Witam

Naczynie wzbiorcze przeponowe ( zamknięte) dajesz na obwodzie zimnej wody przed zbiornikiem CWU dodatkowo można dać zawór zwrotny za zaworem "7" na twoim rysunku .

Naczynie to zabezpiecza przed skokami ciśnienia w instalacji wody użytkowej.

Pozdrawiam

czy jest konieczne to naczynie przeponowe zamknięte jeśli posiadam zbiornik wyrównawczy otwarty Przelewowy wpięty na zasilaniu ., ale posiadam 1 na c.o.a 2 pompę na zasilaniu do c.w.u

Opublikowano (edytowane)

Chodzi tu o naczynie przeponowe CWU,zabezpiecza przed skokami cisnienia podczas nagrzewania i stygnięcia wymiennika

tak jest Proszę Pana o te naczynie mi chodzi czy mogę prosić o wyjaśnienie czy jest konieczne i jeśli tak to gdzie powinno się znajdować .proszę o odp.niby ten srebrny czy jak jest też gdzieś napisane biały zbiorniczek o którym jest napisane tu

http://www.arpena.pl/index.php/do-czego-suy-przeponowe-naczynie-wzbiorcze

Edytowane przez darecki2308
Opublikowano

Więc mogę go wpiąć na zasilaniu zimnej wody z wodociągu ? czy na wyjściu z c.w.u wody użytkowej , na trójniku jednym lub dwóch i podpinam również w wolne miejsce manometr. ?

przed zaworem bezpieczeństwa ? i z za zaworem odcinającym jak i reduktorem ciśnienia .

Opublikowano

Naczynie wzbiorcze wpina się pomiędzy zaworem odcinającym ZW a bojlerem, aby przy ew zakręceniu zaworu ZW naczynie przejmowało wzrost ciśnienia w bojlerze , manomert jest zalecany ale nie obowiązkowy, zawór bezpieczeństwa jest obowiązkowy , musi być podłączony bezpośrednio ( bez zaworów) do zbiornika CWU.

Naczynie wzbiorcze na wyjściu CWU nie jest zalecane - popatrz na tem dopuszczalne pracy takich naczyń.

Ważne jest dostosowanie ciśnienia wstępnego w NW do warunków panujących w naszej instalacji.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam podtrzymanie tematu wracając do zbiornika C.W.U

Biawar W - E 220.81 wężownica spiralna

mam pytanie mianowicie w tym zbiorniku zasilanie do wężownicy z c.o znajduje się na wysokości 68 cm a wyjście z pieca jest na wysokości 1.1m i tu rodzi się me pytanie montując oczywiście zawory odcinające pompę jak i zawór zwrotny lepszy klapowy ,czy sprężynowy ,jadąc dalej poziom od pieca jest jak widać wyżej , czy montując więc zejście różnice 32 cm przy zbiorniku c.w.u czy wcześniej .bliżej pieca ?

proszę o radę

dodam że rura odprowadzająca od pieca miedziana fi 28 przy piecu z trójnika 6/4 na 5/4 i 1 cal podpięta owa miedziana rura fi28 jak i powrót do pieca fi 28 redukcja na 5/4 i wejście na kolano 6/4 . przy c.w.u wężownica wlot i wylot 3/4 na fi28

Opublikowano (edytowane)

czy tak mogę podłączyć

czy pompę wraz z zaworem przełożyć na któryś z pionów aby zapobiec zapowietrzaniu proszę o radę

bez%25C2%25A0tytu%25C5%2582u.jpg

Opublikowano (edytowane)

Witam poprawiłem schemat na bardziej czytelny

czy tak mogę podłączyć ?

proszę o poradę i poprawić ewent błędy .

i co powinienem najlepiej wstawić w zaznaczone miejsce

i%2520jak.jpg?gl=PL

Opublikowano (edytowane)

czy nikt się nie wypowie?

czy może po prostu zamiast montować jakichkolwiek zaworów zwrotnych ? wstawić zawór odcinający?

który bym zamykał gdy jest sterowanie dwiema pompami oczywiście przystosowanym do tego sterownika , a jeśli nie ma prądu np.otwieram owy zawór a zamykam przed pompą ?czy jest poprawnie ?

czy może zamienić montaż owych podzespołów ? na pionach , ale gdzie miałby się znaleźć z.z.k

na początku myślałem o podłączeniu bezpośrednim poziomym ale jak większość z nas wie najlepiej pompy pracują w pionach .i%2520jak.jpg?gl=PL

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam ponownie zbiornik już stoi w piwnicy gotowy do podłączenia tylko się zastanawiam czy pozostać przy tym owym schemacie czy przejść na elektrozawór i zostać przy jednej pompie , oczywiście wtedy zasilanie c.w.u zostanie podłączone za pompą c.o a nie jak na schemacie proszę o poradę ?

Opublikowano

Witam,

2 pompy (w porównaniu z zaworem) są rozwiązaniem powszechniej używanym i sprawdzonym.

Z punktu widzenia sterowania układem oraz możliwych zmian lub rozbudowy, rozwiązanie to jest lepsze.

Tak bym zrobił.

Pompy mogą być w poziomie, nie wiem na czym opiera się teoria, że w pionie lepiej pracują [może tak jest w specyficznych warunkach, które w instalacjach domowych nie zachodzą].

Pozdrawiam.