Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czujnik Pogodowy Lub Czujnik Temperatury Wew.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zastanawiam się nad wyborem sposobu ogrzewania domu i sposobu sterowania nim.

Nie mam jeszcze wybranego pieca i tu też muszę się zastanowić.

Zapotrzebowanie budynku na ciepło to 10,6kW

Na parterze (kuchnia, jadalnia, salon i WC) jest jedna duża otwarta powierzchnia oczywiście poza WC :-):

- ogrzewanie podłogowe wodne z termostatem PURMO TempCo Digital. Termostat ma za zadanie sterowanie pracą pompy ogrzewania podłogowego. Oznacza to że steruje on wszystkimi obiegami ogrzewania podłogowego (oprócz tego w łazience). Ze względu na specyfikę architektoniczną pomieszczeń na parterze został zastosowany jeden termostat w pomieszczeniu reprezentatywnym.

- W WC będzie drugi termostat który będzie sterował tylko pracą obiegu grzejnego w WC (podtynkowy do zestawu floor fix)

Na piętrze (dwie łazienki, 4 sypialnie i garderoba):

- ogrzewanie podłogowe wodne w łazienkach z termostatem podtynkowym do zestawu floor fix

- sypialnie grzejniki

Jak już przedstawiłem sytuację to mogę dojść do meritum problemu. Zastanawiam się nad jednofunkcyjnym piecem kondensacyjnym z regulacją pogodową lub z czujnikiem temperatury w sypialni. Wydaje mi się że temperatura sterowana w sypialni (na podstawie czujnika) odbiera mi możliwość wyłączania ogrzewania tego pomieszczenia w dzień. Pojawia się pytanie czy przy pogodówce i przy zamkniętych termostatach na piętrze (termostaty elektroniczne z ustawianiem godzin) piec będzie wiedział że zapotrzebowanie jest mniejsze i ograniczy zużycie gazu? Jeśli tak to na jakiej podstawie? Jest też pytanie jak piec reaguje jeśli "zakręci" się wszystkie termostaty na czasu urlopu? Albo jak będzie reagował jeśli w nocy dół będzie miał niższą temperaturę za sprawą ustawień na termostacie PURMO?

Opublikowano

Witam!

Przy kotłach gazowych moc jest i tak regulowana elektronicznie (mam dom 100m.kw. a kocioł max 24kW).

Musisz mieć świadomość, że termostat pokojowy, niezależnie od miejsca usytuowania wyłączy całkowicie pracę kotła, jesli w pomieszczeniu, gdzie on jest będzię osiągnięta zadana temperatura. Nie będzie również przez to możliwości grzania ciepłej wody w przypadku kotła jednofunkcyjnego. jeśli podłogówka ma skutecznie grzać to praktycznie potrzebuje ciągłej pracy kotła (nie ma tego problemu przy kotłach stałopalnych). Wiem z własnego doświadczenia, że krótkie okresy pracy kotła nie dogrzeją podłogówki (dlatego mam swoją wyłączoną w tygodniu, otwieram w weekendy).