Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czujnik Pogodowy Lub Czujnik Temperatury Wew.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zastanawiam się nad wyborem sposobu ogrzewania domu i sposobu sterowania nim.

Nie mam jeszcze wybranego pieca i tu też muszę się zastanowić.

Zapotrzebowanie budynku na ciepło to 10,6kW

Na parterze (kuchnia, jadalnia, salon i WC) jest jedna duża otwarta powierzchnia oczywiście poza WC :-):

- ogrzewanie podłogowe wodne z termostatem PURMO TempCo Digital. Termostat ma za zadanie sterowanie pracą pompy ogrzewania podłogowego. Oznacza to że steruje on wszystkimi obiegami ogrzewania podłogowego (oprócz tego w łazience). Ze względu na specyfikę architektoniczną pomieszczeń na parterze został zastosowany jeden termostat w pomieszczeniu reprezentatywnym.

- W WC będzie drugi termostat który będzie sterował tylko pracą obiegu grzejnego w WC (podtynkowy do zestawu floor fix)

Na piętrze (dwie łazienki, 4 sypialnie i garderoba):

- ogrzewanie podłogowe wodne w łazienkach z termostatem podtynkowym do zestawu floor fix

- sypialnie grzejniki

Jak już przedstawiłem sytuację to mogę dojść do meritum problemu. Zastanawiam się nad jednofunkcyjnym piecem kondensacyjnym z regulacją pogodową lub z czujnikiem temperatury w sypialni. Wydaje mi się że temperatura sterowana w sypialni (na podstawie czujnika) odbiera mi możliwość wyłączania ogrzewania tego pomieszczenia w dzień. Pojawia się pytanie czy przy pogodówce i przy zamkniętych termostatach na piętrze (termostaty elektroniczne z ustawianiem godzin) piec będzie wiedział że zapotrzebowanie jest mniejsze i ograniczy zużycie gazu? Jeśli tak to na jakiej podstawie? Jest też pytanie jak piec reaguje jeśli "zakręci" się wszystkie termostaty na czasu urlopu? Albo jak będzie reagował jeśli w nocy dół będzie miał niższą temperaturę za sprawą ustawień na termostacie PURMO?

Opublikowano

Witam!

Przy kotłach gazowych moc jest i tak regulowana elektronicznie (mam dom 100m.kw. a kocioł max 24kW).

Musisz mieć świadomość, że termostat pokojowy, niezależnie od miejsca usytuowania wyłączy całkowicie pracę kotła, jesli w pomieszczeniu, gdzie on jest będzię osiągnięta zadana temperatura. Nie będzie również przez to możliwości grzania ciepłej wody w przypadku kotła jednofunkcyjnego. jeśli podłogówka ma skutecznie grzać to praktycznie potrzebuje ciągłej pracy kotła (nie ma tego problemu przy kotłach stałopalnych). Wiem z własnego doświadczenia, że krótkie okresy pracy kotła nie dogrzeją podłogówki (dlatego mam swoją wyłączoną w tygodniu, otwieram w weekendy).