Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Pisałeś Ze chcesz kupić kocioł z nadmuchem ,jeśli tak to większość sterowników takich kotłów ma funkcję sterowania trzema pompami np.Co,Cwu podłogówka i dodatkowo priorytet ciepłej wody .To wystarcza do sterowania kołem i Cwu natomiast do sterowania zaworem mieszającym 4d potrzeba siłownik zaworu i np. sterowanie pogodowe i ewentualnie dodatkowo pokojowe.Gdzieś na tym forum pisali że są już sterowniki pokojowe do siłownika zaworu niestety jest jeszcze mało opini o tym rozwiązaniu.

Opublikowano

Z tego co wyczytałem na forum nadmuch w kotłach zasypowych dolnego spalania to nie najlepsze rozwiązanie , temperaturę w obiegu CO wysteruję ręcznie na zaworze 4D a na obiegu kotła za pomocą sterownika połączonego z dmuchawą. W przypadku miarkownika teoretycznie też jest to możliwe, sterownik pokojowy do siłownika zaworu połączony z pompą CO , na piecu mam powiedzmy 60 C o temp wody w obiegu CO steruje regulator pokojowy ( podobno jest to bardzo ekonomiczne ) . Najprostsze wydaje się sam miarkownik z zaworem 4D tylko w tym przypadku na grzejnikach zawsze będzie się utrzymywała stała temperatura niezależnie od temp. w pomieszczeniu . Sam już nie wiem najprościej podobno najlepiej :)

Opublikowano

Powiedzmy ,że mam miarkownik zawór 4D z siłownikiem do tego sterownik ST-430 który steruje pompką do CO podłączoną za zaworem.

1. Co teraz z pompką do CWU chodzi cały czas? jak nią można sterować

2. Jak się ma podłogówka do tego sterownika , temperatura w podłogówce będzie sterowana przez dodatkowy zawór 3D lub 4D w celu "nie przegrzania"

3 Powiedzmy, że nie ma prądu jak wtedy wygląda działanie takiej instalacji?

4. W okresie letnim jak grzać tylko CWU ?

sorry ,że Was tak męczę

Opublikowano

Regulacja pogodowa fajna rzecz ale nie wiem czy nie będzie z Nią problemu przy braku ciągłego palenia. Powiedzmy ,że na piec + sterownik (razem z siłownikiem zaworu) do 4500-5000

Opublikowano

Zastanów się czy potrzebujesz sterownika i siłownika do zaworu bo jak dla mnie jest to wyrzucenie pieniędzy . Sam się nad tym zastanawiałem a ponieważ przerobiłem piec na podajnik więc zmuszony byłem kupić sterownik do pieca ,ponieważ byłem powiem szczerze napalony na takie rozwiązanie szukałem ekonomicznego uzasadnienia takiego wydatku i nie znalazłem, więc zainwestowałem w sterownik Brulli , na lapku widzę co się dzieje a położenie pokrętła w tej zimie zmieniłem tylko dwa razy, czy warto byłoby wydać 500-600 za sterownik i siłownik, powiem że nie warto . B)

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem sens stosowania takiego Bruli za 1000zl,który u naszego kolegi sterowałby tylko obiegie co i cwu a on potrzebuje jeszcze sterować zaworem 4D,natomiast nie potrzebuje sterować kotłem.W jego przypadku to wrzucenie pieniędzy w kocioł.Dlatego zaproponowałem taki a nie inny sterownik.Mam coś podobnego,SIEGER S55A i jestem z niego zadowolony,chociaż spędziłem przy nim sporo czasu bo nigdzie niema instrukcji PL.Steruje mi pogodowo zaworem 4D,obiegiem co,ładowaniem cwu i cyrkulacją cwu.

Opublikowano

Regulacja pogodowa fajna rzecz ale nie wiem czy nie będzie z Nią problemu przy braku ciągłego palenia.

To zmieniasz pracę sterownika z pogodowej na stałowartościową. Dobry sterownik powinien mieć taką możliwość.

Regulator pogodowy MR65Zefir firmy Frisko ma taką możliwość.

Opublikowano (edytowane)

Jasne ,każda jaskółka swój ogon chwali , jak wiesz na forum jest rzesza zwolenników jakiegoś rozwiązania niekoniecznie słusznego wręcz szkodliwego , dlatego starałem się powiedzieć że wydawanie pieniędzy na siłownik i sterownik do niego jest wydatkiem całkowicie zbędnym nie przynoszącym żadnych korzyści a poprawiającym tylko samopoczucie inwestorowi . Ale jak kogoś woli nic nie stoi na przeszkodzie . :D

Z brulim opisałem swój przypadek i nie namawiam bo to jak zauważyłeś jest to dość droga zabawka B)

Edytowane przez amber36
Opublikowano

Akurat w moim przypadku to było słuszne.Musiałem przenieść kotłownię do budynku gosp. ,wstawiłem 1500l bufor,palę kotłem na full i takie sterowanie jest jak najbardziej potrzebne.Każdy decyduje za siebie co jest mu niezbędne i co zainstaluje.

Opublikowano

Reasumując doszedłem do następujących wniosków :)

Piec na pewno zasypowy (na 90% Zębiec ten http://www.zebiec.pl...otly-co/8-wenus ewentualnie ten http://www.zebiec.pl...kotly-co/3-kwkd chociaż nie jestem pewien czy można do niego zamontować dmuchawe ) , skłaniałbym się do sterownika z dmuchawą ( miarkownik w razie braku prądu ). Ten Wenus ma sterownik ST-81zPID (posiada wszystkie funkcję które potrzebuje ) .

Podłogówka to nic specjalnego jakieś13m2 na parterze (łazienka i hol) + 7 m2 na poddaszu (łazienka).

Wypociłem taki oto schemat, prosiłbym jeśli macie ochotę tylko o zerknięcie na to , na pewno są jakieś błędy , uzupełnienie brakujących zaworów wywalenie nie potrzebnych ..

z góry dzięki

Schemat.pdf

później dorobię jeszcze poddasze , będzie 6 grzejników i jakieś 8 m2 podłogówki chyba na jednym rozdzielaczu

Opublikowano

No musi działać tylko zawór różnicowy to zbędny jeśli będzie na rozdzielaczach to grawitacja nie pociągnie ,zawór równolegle do pompy CWU to z 5/4" i instalacja min.1" albo cu28 jeśli myślisz o grawitacji przy zaniku prądu , to samo ZW (min.1" albo cu28 ) noi odpływ do kanaliz też (min.1" albo cu28 ) no i podłogówka osobno aby można było mieć wybór np ,jesień - wiosna ( sama podłogówka )

post-16946-0-37264900-1327612009_thumb.jpg

Opublikowano

Grawitacja jak najbardziej ,instalację myślałem zrobić na pex-al-pex. Jakie dobrać średnice rur obiegu kotłowego , rur do CWU , i instalacji za zaworem 4D. Dodam ,że jest to narazie parter do tego dojdzie poddasze jakieś 4-5 grzejników i podłogówka 6m2 (czy można to zrobić na jednym rozdzielaczu?) z którego miejsca na shcemacie wyprowadzić pionu na poddasze?