blachaxxx Opublikowano 13 Stycznia 2012 #1 Opublikowano 13 Stycznia 2012 (edytowane) Witam mam kilka pytań piec mam na przyłaczu do kotłowni jakieś 15m dom stary nieocieplony okna nowe moje standardowe ustawienia zadana 58 podawanie 21 przestój 39 ustawienia producenta (podobno trzeba oscylować w 60sekundach) nadmuch na ok 60% przysłona wentylatora ok 1cm robią się straszne spieki jak zapomnę wywalić popiół to przesuwa aż grzyba na ściankach jest straszny osad taki pył nawet po dwóch workach węgla wcześniej tak nie było, 2 innych znajomych pali tym samym węglem i nie mają tego nalotu dzisaij zmieniłem parametry 60 15 45 nadmuch 15 wentylator otwarty na maxa ogień coś jak w tym filmie poniżej jedyne co na razie widzę to to iż kopci się z komina na biało wcześniej nic nie leciało 1 jaka powinna być temperatura rury wychodzącej z pieca do komina u mnie jest ok 130stopni c. (przy tych nowych ustawieniach) 2 jak powinien wygladać płomień, w internecie jest dużo opini np. taki jak u "kowala" inni maja jak palnik, czy kolor ma być biały , czerwony czy pomarańczowy? 3 w jakim czasie powinna wzrastac temperatura o 1 stopien czy tak jak w ty filmie http://www.youtube.com/watch?v=4khgdMS82CA u mnie jest bardzo wolny wzrost temperatury ok 2m 4 jak się pozbyć tego nalotu na ściankach pieca 5 od czego zależy czas wzrostu temperatury czy jak ustawie np podawanie 30 przerwa 30 będzie szybciej się dogrzewał? 6 mam zamiar zamontowac sterownik PID ognik 2 plus czy warto? Edytowane 13 Stycznia 2012 przez blachaxxx Cytuj
Pieklorz Opublikowano 14 Stycznia 2012 #2 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Jak masz palnik rynnowy, a w dodatku są jakies niedociągnięcia z jego napowietrzeniem (tzw wady wieku dziecięcego), to nie warto zakładać żądnego automatu. Na rynnę z dużą ilością gorzej dobranych dziur to jednak zwykły ster i zabawy z nastawami pod daną pogodę oraz węgiel. Cytuj
blachaxxx Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor #3 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Mam zwykły ślimakowy reorowy Cytuj
blachaxxx Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor #4 Opublikowano 14 Stycznia 2012 http://www.luskar.com.pl/szczegoly.php?aukcja=&przedm=119736&sortuj=nazwa&shr=&grp=&pwd[1]=%2F100001%2F101031&grupa_p=1&strona=7 Cytuj
Pieklorz Opublikowano 14 Stycznia 2012 #5 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Jak masz klasyczną retortę, to Ognik PID-II jak najbardziej dobry wybór. Ta nazwa uniwersalny to jakiś ich chwyt reklamowy, bo w zwykłej retorcie nic uniwersalnego nie ma. Cytuj
Marek Opublikowano 14 Stycznia 2012 #6 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Ta nazwa uniwersalny to jakiś ich chwyt reklamowy, bo w zwykłej retorcie nic uniwersalnego nie ma. UNIWERSALNY dotyczy słowa COMPIT R510 aby dotyczyło kotła to powinno byc Hef UNIWERSALNY 18 kW, albo UNIWERSALNY Hef 18 kW Cytuj
Robercikus Opublikowano 14 Stycznia 2012 #7 Opublikowano 14 Stycznia 2012 A co to za różnica...? Możesz przybliżyć, bo jakoś nie łapię tej subtelności... ;-) pozdr. Robert G. Cytuj
blachaxxx Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor #8 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Uniwersalny to w tym przypadku znaczy iż ma dodatkowe palenisko na drewno,węgiel, etc. Cytuj
blachaxxx Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor #9 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Bardziej bym chciał jakieś odpowiedzi na zadane pytania. :P Cytuj
Robercikus Opublikowano 14 Stycznia 2012 #10 Opublikowano 14 Stycznia 2012 1 jaka powinna być temperatura rury wychodzącej z pieca do komina u mnie jest ok 130stopni c. (przy tych nowych ustawieniach) Jest ok 2 jak powinien wygladać płomień, w internecie jest dużo opini np. taki jak u "kowala" inni maja jak palnik, czy kolor ma być biały , czerwony czy pomarańczowy? Spokojny o żółtej barwie, niekopcący. 3 w jakim czasie powinna wzrastac temperatura o 1 stopien czy tak jak w ty filmie http://www.youtube.c...h?v=4khgdMS82CA u mnie jest bardzo wolny wzrost temperatury ok 2m To zależy od aktualnego odbioru ciepła - jak w danym momencie mocno grzeją kaloryfery, bo dom jest wychłodzony np po nocy, albo wygrzewa się wychłodzona podłogówka, to rzecz jasna temp będzie wzrastać wolniej. Jak kocioł się rozgrzewa do zadanej po spadku o histerezę, a jest przewymiarowany i odbiór ciepła jest stosunkowo mały, to dochodzenie do temp zadanej będzie szybsze... Tu reguły nie ma. 4 jak się pozbyć tego nalotu na ściankach pieca Zeskrobać szpachelką, albo dołączonym skrobakiem ;-) 5 od czego zależy czas wzrostu temperatury czy jak ustawie np podawanie 30 przerwa 30 będzie szybciej się dogrzewał? Od aktualnej mocy z jaką pracuje palnik i aktualnego odbioru ciepła przez instalację. Jakie masz mieć przerwy i czasy podawania, to już sam musisz sobie wypraktykować. Zawsze jednak kiedy dostrajasz ustawienia trzymaj się pewnego reżimu - reguluj tylko jeden parametr na raz i zawsze po zmianie ustawień odczekaj co najmniej kilka godzin, by na podstawie zaobserwowanego efektu dokonywać kolejnych korekt. Nigdy nie działaj chaotycznie - zmiana wszystkiego na raz, a po kwadransie kolejna i też wszystko na raz - w taki sposób dołączysz do grona sfrustrowanych :-). Po przerwie na retortę masz podać tyle węgla, żeby zdążyło się spalić do następnego podawania, a żeby nie tworzył się dołek na retorcie. Jako przykład podam Ci moje ustawienia - podawanie 9 sek, przerwa 45 sek. nadmuch na 4 w 10 stopniowej skali. U Ciebie będzie zapewne inaczej i sam musisz dojść do swoich wartości, nikt nie poda Ci gotowych idealnie pasujących ustawień. 6 mam zamiar zamontowac sterownik PID ognik 2 plus czy warto? Może i warto, ale ja bym nie zamieniał - mam poczciwy dwustanowy sterownik st 37 i działa ok - niskie spalanie, pełna kontrola, gwarancja producenta... Skoro działa, to nie ma potrzeby. Stara zasada mówi, że działającego systemu się nie rusza :-). Jakby się popsuł, to może bym rozważył kupno Ognika z pidem - na allegro widziałem za coś blisko 6 stów :-). Plus koszty zainstalowania i ryzyko, czy będzie dobrze współpracował z Twoim kotłem... pozdrawiam Robert G. Cytuj
Pieklorz Opublikowano 14 Stycznia 2012 #11 Opublikowano 14 Stycznia 2012 1 jaka powinna być temperatura rury wychodzącej z pieca do komina u mnie jest ok 130stopni c. (przy tych nowych ustawieniach) Moim zdaniem między 100-180st.C to dobra praca. 2 jak powinien wygladać płomień, w internecie jest dużo opini np. taki jak u "kowala" inni maja jak palnik, czy kolor ma być biały , czerwony czy pomarańczowy? Najlepiej to z analizatorem spalin, generalnie coś średniego dla węgla kamiennego to jasny żółty czy też intensywny pomarańczowy w zależności od stopnia daltonizmu ustawiającego :) :) 3 w jakim czasie powinna wzrastac temperatura o 1 stopien czy tak jak w ty filmie ?? Nie znam takiej prawidłowości. Zależy od instalacji, doboru kotła do domu, zastosowanego palnika itp. itd. 4 jak się pozbyć tego nalotu na ściankach pieca Narzędziem do czyszczenia dołączonym przez producenta... 5 od czego zależy czas wzrostu temperatury... czy jak ustawie np podawanie 30 przerwa 30 będzie szybciej się dogrzewał? Od ilości węgla i ilości powietrza mówiąc w dużym uproszczeniu i dużym skrócie. Zależy jakie jest u ciebie zapotrzebowanie na moc. Jedne węgle "lubią" krótkie czasy podawania np. 4-6sekund i odpowiednie czasy pauzy (w zależności od zapotrzebowania na moc stosunek od 1:3 dla pełnej kity do jakiś 1:6 dla niższych mocy) Dla przykładu parametry wyjściowe: 5sek podawanie/ 20sek pauza Do tego dobieramy ilość powietrza, aby dopalało..... Tutaj moc wysoka.. lub 5sek podawanie / 30sekund pauza Do tego odpowiednio mniej powietrza, aby kopczyk się nie zapadał i węgiel był odpowiednio dopalany lub np. 10sekund podawanie/40sekund pauzy i odpowiednio do tego powietrze lub 10sekund podawanie / 60sekund pauzy i odpowiednio mniej powietrza... 6 mam zamiar zamontowac sterownik PID ognik 2 plus czy warto? Warto, jak sobie nie radzisz z nastawami i jak nie masz regulacji ilości dostarczanego powietrza. Z klasyczną retortą i dobrej klasy wentylatorem (przede wszystkim chodzi o zastosowany silnik np. EBM ok.70W czy EMC ok.70-75W, czy Ziehl ok.70W) ten sterownik pracuje bardzo dobrze. Jak się zdecydujesz na Ognika i będziesz tutaj czynnie na forum uczestniczył, to Ci podam jak go ustawić wyjściowo pod kocioł danej mocy (bo to robota dla producenta kotła a ten parametr ukryty jest w menu kodowym) Przy klasycznym palniku zasada pracy ognika pid jest podobna do rozwijającego się pąka kwiatowego tj. duże zapotrzebowanie na moc - wypukłe palenisko, intensywny żar i płomień, małe zapotrzebowanie na moc, pączek kwiatowy się zwija, więc robi się mała kulka żaru a na około popiół..... Cytuj
blachaxxx Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor #12 Opublikowano 14 Stycznia 2012 4 jak się pozbyć tego nalotu na ściankach pieca Narzędziem do czyszczenia dołączonym przez producenta... Spoko to logiczne lecz nie mialem kiedys takiego problemu, dzieje się tak od tego sezonu po spaleniu 1 worka scianki sa cale w pyle. Pieca nie czyści się co 25kg węgla. Cytuj
blachaxxx Opublikowano 26 Grudnia 2012 Autor #13 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Nie mogę dać rady z tym piecem, albo jakość węgla tak się zieniła albo kocioł wyeksploatowany, po zakupie mialem ustawiona moc fabryczna, wszystko szło jak trzeba, a teraz po przestawiniu na parametry jakie były na początku poszły dwa worki węgla. Może ktoś wie jak pozbyć sie tego popiołu na sciankach pieca który pojawia się już po godzinie palenia, a po jednym dniu wszedzie jest warstwa z pół centymetra- od czego to zależy? I jeszcze akie pytanie jesli kociol ma "pelna moc" przy ustawieniu podawanie 20s co 40sekund to jaka mam teraz moc ustawiajac 8s na 60s Cytuj
elient Opublikowano 27 Grudnia 2012 #14 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Kiedy ostatnio czyściłeś palnik? Czy płomień jest kopcący, i jak jest dopalony popiół? Cytuj
Tommy Opublikowano 27 Grudnia 2012 #15 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Ma ktoś może doświadczenie w czyszczeniu palnika w piecu Hef? Cytuj
ptasiek Opublikowano 27 Grudnia 2012 #16 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Myślę, że to Ci pomoże: http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/czyszczenie/index.html Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.