witgit Opublikowano 5 Stycznia 2012 #1 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Witam , czy do takiego kociołka z nadmuchem można zastosować miarkownik? Mam od niedawna dostęp do dużej ilości drewna a kociołek jak widać jest miałowy i dotego pali się w nim od góry. Napisałęm do producenta ale odpisali że nie ma możliwości zastosowania miarkownika. Przymieżałem się do unistera ale nie wiem czy to będzie dobrze funkconować. Cytuj
konopka Opublikowano 5 Stycznia 2012 #2 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Wydaje mi się że chyba mogłoby się udać.Jeżeli króciec,który zaznaczyłem jest 1" to można tam wkręcić miarkownik a w drzwiczkach popielnika zrobić klapkę. Cytuj
witgit Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor #3 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Tak własnie myślałem że będe musiał wyciąć klapkę w popielniku. Mam do kupienia tanio miarkownik unister , a tak własciwie to już go mam i nie wiem czy wziąć. Cytuj
robertino Opublikowano 5 Stycznia 2012 #5 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Paląc drewnem powietrze powinno być dostarczane w sposób ciągły inaczej będzie maż i smola gdy zamknie się miarkownik. Cytuj
witgit Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor #6 Opublikowano 5 Stycznia 2012 (edytowane) Smoły miałem dość dużo gdy paliłem dmuchawą. Myślałem że zastosowanie miarkownika zniweluje powstawania smoły. Paląc drewnem powietrze powinno być dostarczane w sposób ciągły inaczej będzie maż i smola gdy zamknie się miarkownik. W kociołku 9kw ciężko palić w sposób ciągły. Zagotował bym wode. Edytowane 5 Stycznia 2012 przez witgit Cytuj
witgit Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor #7 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Mam jeszcze jedno pytanie. W tym kotle na miarkowniku mam palić od góry? Cytuj
witgit Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor #9 Opublikowano 6 Stycznia 2012 (edytowane) Ciągle smoła się zbiera. Jakieś rady? Dużo czytałem forum i wyczytałem coś o powietrzu wtórnym. Do czego się to konkretnie ma i jak zlikwidować tą cholerną smołę u mnie? Miarkownik podpiołem pod klape popielnika i ładnie mi ja otwiera. Ustawiłem przedmuchy co 3 min na 3sek. Temp na piecu 65stopni. Edytowane 6 Stycznia 2012 przez witgit Cytuj
spidoman Opublikowano 7 Stycznia 2012 #11 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Do drewna są kotły zgazowujące a Ty masz miałowca, nic nie wymyślisz chyba że zainstalujesz bufor i będziesz palił na 80*C. Cytuj
konopka Opublikowano 7 Stycznia 2012 #13 Opublikowano 7 Stycznia 2012 To raczej piec nie będzie czysty,chemikalia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi