Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Regulacja Temperatury Przy Grzejnikach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam małe laickie pytanie. Posiadam ogrzewanie na kocioł z podajnikiem na eko groszek.

Oczywiście cała instalacja jest nowa, ale jedna rzecz budzi moje zastanowienie.

Przy pokrętłach ustawiających temperaturę na grzejnikach mam 6 stopniową skalę.

Dlaczego grzejniki są ciepłe dopiero od ustawienia ich na 3 stopień? W przypadku ustawienia ich w przedziale 0-2,5 są kompletnie zimne.

Czy jest możliwe, że są one w jakiś sposób źle zamontowane, ustawione itd?

Pozdrawiam

Opublikowano

Masz pewnie założone termostaty, niewiem jakiej firmy masz głowice, moge jedynie podać na swoim przykładzie (głowica Danfos 5 stopniowa) u mnie na 3 jest 20 stopni, jeśli w domu jest ponad 20 stopni to zawór zamyka się, a grzejnik robi się zimny, jeśli poniżej 20 np 16 to otwiera zawór, a grzejnik jest ciepły. Chyba że nie masz termostatów to pewnie jakiś problem z przepływami, ale niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni :rolleyes: pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

eSz - Sprawdź "papiery" od Twoich głowic, powinny być tam zapisane zakresy temperatur przy konkretnym ustawieniu

Moje głowice (MeraTerm) mają 7 możliwości regulowania temperaturą: * - 8 stopni C, 1 - 12, 2 - 16, 3 - 20, 4 - 24, 5 - 28 i 6 - 30 stopni C

i stany pośrednie - oznaczone kropkami

acha, przy moich był jeszcz dopisek: WAŻNE - po sezonie grzewczym ustawić głowice na nastawę "6"

pozdrawiam serdecznie - BystreOko

Edytowane przez BystreOko
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, a ja mam pytanie co do ustawien zaworów przy grzejnikach,

Posiadam grzejniki buderus i mam pod glowica taka oto regulacje:

vk_profil1.jpg

i moje pytanie jak to wyregulowac? poniewaz grzejniki mam do polowy cieple, niektore ustawilem na oko(ucho) i sie poprawilo, ale na ktorym nastawie powinien byc najlepszy przeplyw ? skala jest od 0 do 7 i jeszcze jest pozycja N.

Opublikowano

skala jest od 0 do 7 i jeszcze jest pozycja N.

0 zamknięty.

Obracając pokrętłem do 7 stopniowo masz coraz większe otwarcie zaworu.

Przy N zawór jest maksymalnie otwarty.

Opublikowano

...Posiadam grzejniki buderus i mam pod glowica taka oto regulacje:

vk_profil1.jpg

i moje pytanie jak to wyregulowac? ...

Ludzie, litości-było o tym wielokrotnie! To na fotce NIE służy do reg temp w pomieszczeniu - to jest dławienie (kryzowanie, nastawa wstępna) zaworu. Służy zaś do wyrównania przepływów na poszczególnych grzejnikach. Te bliżej kotła trzeba przydławić mocniej (numerek wyższy) a te dalej - coraz mniej (niższe numerki). N oznacza całk brak dławienia - Pkt odniesienia to wybita na nieruchomym korpusie kropka/kreska. Załączam instr regulacji dla swoich zaworków RTD-N, ale inne mają podobnie: Danfoss RTD-N Nastawy.pdf . I nie kręćcie tym osobno - to się robi po zdjęciu głowic termostat na wszystkich grzejnikach tak, aby równo grzały. Potem głowice włóż! I dopiero wtedy ustawiamy sobie temp w kolejnych pomieszczeniach.

PozdrA.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
Te bliżej kotła trzeba przydławić mocniej (numerek wyższy) a te dalej - coraz mniej (niższe numerki).

Kurde a ja zawsze myślałem, że jest odwrotnie tzn czym niższy numerek tym bardziej przymkniety zawór.

Opublikowano

Tabelka kvDanfoss Zawory RTD-N.pdf pokazuje wyraźnie, że rację ma...MarekWbiggrin.gif - współczynnik ten bowiem oznacza wielkość przepływu dla ustalonych normą warunków. Przepraszam i poprawiam wskazówkę - im bliżej kotła tym numerek nastawy niższy! W każdym razie dla Danfossów, aby nie popaść w totalizmsmile.gif...

Wkradł się błąd braku powtórzeń - u siebie regulacje przepływów robiłem 5 lat temu, i zapewne dlatego nie przejrzałem tabelek powtórnie, mając 'pozorną pewność'.

Nie zaszkodzi przy okazji podkreślić ogromną różnicę pomiędzy dławieniem naturalnym na N zaw. 3/8" i 1/2" a 3/4", i dlatego zalecam zakładanie tych większych na grzejniki już od 5żeb. jeśli myślimy o szansie na jakąś tam grawitację w wypadku braku prądu!

PozdrA.

• Zgadzam się 1